İzmir’de dar gelirli öğrenciler için belediyelerin açtığı lise ve üniversiteye hazırlık kurslarını kapsayan dersaneler KHK ile kapatıldı.
Resmi Gazete’nin 29 Ekim 2016 tarihli sayısında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname’nin altıncı bölümünde, Milli Eğitim ile ilgili düzenlemelere yer verildi. belediyelerin dar gelirli öğrencilere yönelik açtığı ücretsiz hizmet veren dersanelerin kapatılmasını sağlayan düzenlene 5580 sayılı Özel Eğitim Kurumları Kanunu’na eklenen bir madde ile yapıldı. O madde şu;
“Okullar ile özel öğretim kursları hariç olmak üzere başka adlarla da olsa ilköğretim ve ortaöğretim örgün eğitim programlarının aynısı veya bir kısmını uygulayan ya da bu programlara yönelik deneme, seviye tespit sınavı gibi adlarla toplu sınav organizasyonları yapmak üzere faaliyet göstermek için yüz yüze veya uzaktan öğretim yöntemi ile özel öğretim kurumları veya yerler açılamaz, işletilemez, öğretim programları oluşturulamaz. Belediyeler, sivil toplum kuruluşları ile yükseköğretim kurumlarının sürekli eğitim merkezleri gibi birimlerinde de bu faaliyetler yürütülemez.”
Bu kapsamda İzmir’de Bornova, Karşıyaka, Bayraklı, Gaziemir, Karabağlar, Çiğli ve Buca’daki belediye dershaneleri kapatıldı. Bornova’da dört ayrı merkezde 5 bin 500 öğrencinin dersanesiz, 40 öğretmenin işsiz, Bayraklı ‘da 860 öğrencinin dershanesiz, 30 öğretmen işsiz kaldığı ve diğer bölgelerdeki kapatmalarda yüzlerce öğrencinin ve öğretmenin mağdur olduğu belirtildi. Bayraklı Belediye Başkanı CHP’li Hasan Karabağ, 14 Ekim’de İzmir’e gelen Başbakan Binali Yıldırım’a AK Partili bir belediye meclis üyesi aracılığıyla mektup gönderdiğini orada soruna çözüm istediğini ancak tam tersi yönde karar çıktığını belirterek, şunları söyledi:
“Bayraklı’da fakir aileler yaşıyor. Dersane dar gelirli ailelerin çocukları için çok önemli bir fırsat. Başarımız üniversiteye girişte yüzde 100, liseye girişte yüzde 85. Başbakan Binali Yıldırım’a mektup yazarak belediyelerin dersane hizmeti verebilmesinin önünün tıkayın yönergenin bir maddesinin düzeltilmesini istedim, ‘protokol yapamıyoruz’ dedim. Ancak karar tam tersi çıktı. Bu çok acı oldu.
İLK AÇIKLAMA BAŞKAN ATİLA’DAN: CHP’Lİ VEKİLLERİMİZ…
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila karar sonrası Facebook sayfasından Bornovalı vatandaşlara ve kamuoyuna seslendi. İlgili KHK gereği BELGEM’in faaliyetlerini durduğunu açıklayan Başkan Atila, CHP’li vekillerin yasada düzeltme yapılması için devrede olduğunu açıkladı.
İşte Başkan Atila’nın açıklaması: Bornovalı çocuklarımızın daha iyi eğitim alabilmeleri, geleceğe daha iyi hazırlanabilmeleri ve özellikle dar gelirli ailelerimizin eğitim eşitliğinden yararlanabilmeleri için 2000 yılında BELGEM dershanemizi hayata geçirmiştik. BELGEM dershanemiz bugün itibariyle 6250 tane öğrencimize en iyi şekilde hizmet vermekte, hiçbir bir dil, din, ırk ayrımı yapmadan Atatürkçü ve Cumhuriyet ilkelerine sadık bir şekilde çalışmaktaydı. Ancak Bakanlar Kurulu tarafından 29 Ekim 2016 tarihli 676 sayılı KHK kapsamında bazı düzenlemelere gidilmiş olup, ilgili 5580 sayılı özel öğretim kurumları kanuna yapılan ek madde 2’yle dershane hizmetini belediyelerimizin veremeyeceği ve bunun durdurulduğu bildirildi. Bunun üzüntüsü içerisindeyiz. Bu kararla birlikte bizlerin öğretim programlarını durdurmamız gerekmektedir. Ve bu vesileyle tüm belediyelerin eğitim faaliyetleri sona ermiştir. Ancak Cumhuriyet Halk Partili Milletvekillerimiz tarafından yasada gerekli değişiklik yapılması için çalışmalar yapılmakta olup bu konudaki gelişmeleri de sizlerle paylaşacağız. Bu sebeple 16 yıldır Bornova halkımıza hizmet veren BELGEM’in eğitim faaliyetlerinin sonlandırılmasında büyük üzüntü duymaktayız. BELGEM’i ve bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmadığınız için en içten teşekkürlerimizi sunar, bundan sonra da Bornova halkı ve çocuklarımızın geleceği için çalışacağımıza söz veriyoruz.