Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serra Hepaksoy, “Ülkemizde genel olarak bu sene ılık bir kış yaşandığı için bazı meyve ağaçları erken çiçeklendi. Türkiye’de zaman zaman böyle ılık kış mevsimi yaşanıyor” diye konuştu.
İzmir’de erken gelen bahar ağaçların çiçek açmasına neden oldu. Ege Üniversitesi Kampüsü’nde çiçek açan ağaçların ilk konuğu arılar ve kuşlar oldu. Badem ağaçlarının bembeyaz çiçek açması ise kartpostallık görüntüler oluşturdu. Halk arasında özellikle badem ağaçlarının çiçek açması baharın müjdecisi olarak bilinse de, Şubat ayında çiçek açan ağaçlar görenleri şaşırttı.
Prof. Dr. Serra Hepaksoy, “ Badem ağaçları kışın soğuk ihtiyacı az olan bir türdür. Ülkemizde bu sene çok ılık bir kış yaşandığı için badem ağaçları erken çiçeklendi. Türkiye’de ara ara böyle ılık kış yaşanıyor. Bademler kasım aralık aylarında gece düşen sıcaklıklarla birlikte soğuk ihtiyacını büyük ölçüde karşıladı. Hava sıcaklığının mevsime göre sıcak olması nedeniyle de badem ağaçları erken çiçek açtı. Ülkemizde kışın yumuşak geçmesiyle sadece badem ağaçları değil şeftali ve erik ağaçları da daha erken çiçek açmaya başlıyor” diye konuştu
Bu mevsim değişikliklerinin çeşitli riskler taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Hepaksoy, “ Önümüzdeki günlerde sıcaklığın sıfırın altına düştüğü zamanlarda don olayları ile karşılaşabiliriz. Bu durum elde edilmesi planlanan ürünün tamamının veya bir kısmının zarar görmesine sebep olabilir. Bu nedenle yetkililer tarafından don uyarısı yapılarak üreticilerin önlem alması sağlanabilir. Böylece zarar azaltılabilir” dedi.