İzmirli genç girişimciler, Ege Teknopark'tan dünyaya açıldılar

İzmirli genç girişimciler “Akıllı Şehirler” için yazılımından üretimine yerli teknoloji ile ürünler üretiyor

Ege Üniversitesi Teknoparkında(Ege Teknopark) iki genç girişimci tarafından kurulan Skysens firması ürettiği akıllı teknolojiler ile Türkiye sınırlarını aşarak dünyaya açıldı.

 Küresel bir marka olma yolunda hızla ilerleyen şirket, Teknolojinin Ticaretleştirilmesi Fonundan(ACT Ventures Partners ) 680 bin Euroluk yatırım alarak büyük bir hamle yaptı.

Ege Üniversitesi Makine Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Emrah Mercan ve Uzay Mühendisi Burak Polat tarafından 2016 yılında kurulan Skysens’in geliştirdiği yeni teknoloji; bir kalem pil ile 10 yıl boyunca çalışabilen sensörler ve 15 kilometreden haberleşilebilen uç birimler yapmayı mümkün kılıyor.  

Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Necdet Budak, genç girişimcileri Ege Teknoparkta bulunan ofislerinde ziyaret ederek destek verdi.

 

“AKILLI ŞEHİRLER, VE AKILLI KAMPÜSLERİN  KURULMASINI KOLAYLAŞTIRMAYI HEDEFLİYORUZ’’

Çok düşük enerji tüketen, kullanımı kolay teknolojiler yaratmak amacı ile yola çıktıklarını belirten Skysens CTO’su (Chief Technology Officer) (Teknolojiden sorumlu başkan) Emrah Mercan ‘‘Öncelikle Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a ziyareti için teşekkür ediyorum. Biz Skysens olarak makinelerin birbirleriyle haberleşmesi için gerekli olan kablosuz bir  teknoloji üretiyoruz.   Bu teknoloji IOT olarak adlandırılan en uygun maliyetle en az enerji sarf ederek makineleri birbirine bağlayan bir teknoloji. Bu teknolojinin ismi Lorawan olarak adlandırılıyor. Şu anda Lorawan‘ın Türkiye’deki tek temsilcisi biziz. Bu teknolojinin tüm mühendislik yazılımını burada milli olarak üretiyoruz. Teknolojimizin temelinde bir kablosuz teknoloji var. Bu teknoloji ile ileride akıllı çöp kutuları, park sensörleri, akıllı aydınlatmalar gibi çevremizdeki her nesneyi internete en uygun ve  en ucuz bir şekilde bağlayabileceğiz.

Geliştirdikleri yeni teknolojiyi Ege Üniversitesi Kampüsünde de aktif hale getirmek istediklerini ifade eden Mercan, “Ege Üniversitesi kampüsünde, geleceğin akıllı kampüs kavramına uygun altyapıları test ederek, bu tür sistemleri kurmak ve denemek öncelikli amaçlarımızdan biri. Ege Üniversitesi kampüsünü bir test yatağı olarak kullanıp burada akıllı kampüs projesini hayata geçirmeyi ülkemize örnek bir kampüs yaratmayı düşünüyoruz. Ayrıca   kullanacağımız teknolojiler ile üniversite ekosistemi içerisinde öğrencilere yeni teknolojileri tanıtmayı da hedefliyoruz’’ şeklinde konuştu.  

 

REKTÖR PROF.DR. BUDAK: “ÜNIVERSITELER OLARAK DEVLETIMIZE  BILIM, EĞITIM VE TEKNOLOJI ALANLARINDA DESTEK OLMALIYIZ’’

Genç girişimcileri Ege Teknoparkta bulunan ofislerinde ziyaret eden Rektör Prof.Dr. Necdet Budak, “Ege Teknoparkımızda doluluk oranı yüzde 98 ve firmalardan yeni talepler gelmeye devam ediyor. Ve ikinci bir teknoparkı daha 2018 yılında hizmete açmayı planlıyoruz. Hem teknoparkımızın genişlemesini hem de üniversitemizin bölge ekosistemine yapacağı katkıları aktarmak üzere Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Dr. Faruk Özlü’yü üniversitemizde ağırlayacağız. Teknoparkımızda tabi çok ciddi başarı hikayeleri var. Onlardan bir tanesi de yine sensor teknolojisiyle ilgili faaliyet gösteren Skysens firması. Buradaki genç girişimci arkadaşlarımız yerli bir yazılım geliştirerek büyük bir başarıya imza attılar. Kendilerini kutluyorum ve bu tür başarı öykülerinin artmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Ege Üniversitesi olarak yeni Ar- Ge ve inovasyon projelerinin belirlenmesinde bakanlıkların öncelikli alanları doğrultusunda çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını belirten Rektör Prof.Dr. Budak ‘‘ Ülkemiz ekonomik olarak  dünya ile  ciddi bir rekabet içerisinde. Ve bu konuda açıkcası yalnız bir ülke konumundayız. Bu nedenle üniversiteler olarak devletimize  bilim, eğitim ve teknoloji alanlarında destek olmalıyız. Özellikle üniversitelerin bünyesinde  bulunan teknopark alanlarında yerli ve milli ürünlere ekstra destek vermemiz gerekiyor. Devletin de hükümetin de bizden beklentisi bu.  Onun için de bu tür başarı hikayelerini Ege Üniversitesi rektörü olarak destekliyorum. Ve  burada geliştirilen ürünlerin piyasada yer bulması için elimden geleni yapmaya çalışıyorum’’ dedi.

 

SKYSENS, KÜRESEL MARKA OLMA YOLUNDA

Tamamen kendi teknolojisi ile yazılım ve donanım üreten  Skysens’in ilk ürün satışını Türkiye’den 16 bin kilometre uzaktaki Cook Adaları’na yaptıklarını belirten Skynes CEO’su Burak POLAT da ‘‘ Bu satışın ardından Amerika, İngiltere, Fransa, Yeni Zelanda, Endonezya ve Hindistan gibi çeşitli ülkelerde ürün ve proje satarak pazar payımızı genişleterek  küresel bir marka olma yolunda büyük gelişme kaydettik’’ şeklinde konuştu.

 

Skysens Kurucuları:

Emrah MERCAN(35) Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümünden mezun oldu.  Ege Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünde yüksek lisans eğitimine devam eden Mercan’ın 15 yıllık yazılım ve donanım tecrübesi bulunuyor.

 

Burak POLAT ( 31) İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Mühendisliğinden mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yapan Polat’ın büyük şirketlerde uluslararası iş geliştirme tecrübesi bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri