İzmir'in kurtuluşu olan 9 Eylül, kentte kutlamalarla taçlandırılacak.
İzmirli iş insanları da 9 Eylül'e ilişkin kutlama mesajı paylaştı.
İşte o mesajlar:
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi:
Homeros’un “Gök kubbenin altındaki en güzel şehir” olarak betimlediği İzmir, 8 bin 500 yıllık tarihi boyunca ihracat, sanayi, tarım, turizm ve fuarcılık alanlarında her zaman öne çıktı. Türkiye'de ihracatın başladığı yer konumundaydı, hala ülkemizin en fazla ihracat yapan ikinci ili. TÜİK verilerine göre 2022 yılında Türkiye’de en fazla ihracat yapan ikinci il olan İzmir yüzde 16 artışla 17 milyar 244 milyon dolarlık ihracatla Ege Bölgesi ihracatının yüzde 54’ünü gerçekleştirdi. Mustafa Kemal’in söylediği gibi; “Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun, ekonomik zaferle taçlandırılmazsa meydana gelen zaferler payidar olmaz.” Geçmişimizde; bir milleti bir ülkeyi yeniden ayağa kaldırıp, her anlamda tam bağımsızlık sağlamış bir mücadele, bir emek, bir akıl ve bir strateji var. Biz ihracatçılar, muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için 7 gün 24 saat üretmeye ve ihracat rekorları kırmaya devam edeceğiz. İzmir’in kurtuluşunun 101’inci yıldönümünde bize bu zaferi armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm askerlerimizi saygı ve şükranla anıyorum. Farklı kültürlerin, inançların binlerce yıldır bir arada barış içinde yaşadığı kadim İzmir, hep var ol.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener:
İzmir İktisat Kongresi’nden dört yıl sonra İzmir Ticaret Odası Meclisi’nin İzmir’de 9 Eylül’de bir sergi açılması yönündeki kararı çerçevesinde “9 Eylül Sergisi” 4-25 Eylül 1927 tarihinde gerçekleştirildi. 72’si yabancı olmak üzere 338 şirketin yer aldığı serginin başarısı İzmir’de fuarcılık kültürü ve geleneğinin temelini oluşturdu ve İzmir Enternasyonal Fuarı’nın başlangıcı oldu. İzmir’in ilkleri bunlarla da sınırlı kalmadı. Türkiye’nin ilk Atatürk anıtı 1926 yılında Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bahçesinde inşa edildi. 1975’de ilk dayanıklı süt üretimi İzmir’de yapıldı. Türkiye’nin ilk tüp bebeği 1989 yılında Ege Üniversitesi Hastanesi’nde doğdu. İlk Türk bayraklı konteyner hat taşımacılığı 1996 yılında İzmirli bir firma tarafından yapıldı. Türkiye’nin ilk sertifikalı organik ürünler pazarı İzmir’de düzenlendi. İlk kadın tiyatrocu Afife Jale ilk oyununu İzmir’de sergiledi. Anadolu’nun ilk demiryolu İzmir’e yapıldı. İlk Türk Bankası 1888’de İzmir’de şubesini açan Ziraat Bankası oldu. Bizler, saymakla bitiremeyeceğimiz pek çok ilke ev sahipliği yapan müstesna bir kentin paydaşlarıyız. Bu nedenle çalışmalarımızı kentimizin tarihi misyonundan aldığımız motivasyonla yürütüyor, projelerimizin kentimizin “ilk”ler kültürüne uygun olmasına özen gösteriyoruz. Dünün en büyük girişimcilik örneklerine imza atan İzmirimizin, yeni nesil teknolojiler ile inovasyon ve girişimcilik Dünyaya öncü olması en temel hedefimiz. Bu duygu ve düşüncelerle İzmir’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 101’inci yılında başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar:
Osmanlı İmparatorluğu Birinci Dünya Savaşı sonunda önce Balkanlar’daki topraklarından, ardından ise Ortadoğu’dan çekilmek zorunda kalmıştı. Nihayet İzmir’in işgaliyle başlayan süreç ile Türk milletinin elinde kalan tek toprak parçası olan anayurdu Anadolu’ya da kastedildi. Yurdumuz umutsuzluk içindeyken Samsun’a çıkarak mücadele ışığını yakan Atatürk, akıl, inanç ve irade ile bir milletin nasıl ayağa kalkabileceğini bütün dünyaya göstererek tarihimizin akışını değiştirdi. 9 Eylül, tarihin akışını değiştiren bu zaferin, bu kırılma noktasının mihenk taşıdır ve sadece İzmirliler için değil, bütün Türk milleti için çok anlamlıdır. Çünkü 9 Eylül, İzmir ile birlikte Türkiye’nin de düşman istilasından kurtuluşunu müjdeler. Ancak Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi, askeri zaferler yalnızca ekonomideki, kültürdeki ve medeniyet yolundaki zaferlerin önünü açan başarılardır. Ulusumuz gerçek kurtuluşa kalkınma zaferleriyle, eğitim zaferleriyle, kültür zaferleriyle ulaşmıştır. Bunu da ‘En büyük eserim’ dediği Cumhuriyet’i kurup çağdaş uygarlık yolunda sönmez bir meşale yakarak gençlerimize emanet eden Atatürk’ümüze borçluyuz. Atatürk’ün İzmir için çok özel bir vizyonu vardı. O, ‘Bu şehirde fuarlar kurun, sergiler açın’ derken çok bilinçli bir yaklaşım sergilemekteydi. İktisat Kongresi’ni de bu nedenle İzmir’de düzenlemişti. İşte bu yüzden İzmir, Türkiye’nin kalkınma ve sanayileşme bayrağını taşıyan çok özel ve çok önemli bir şehirdir. Bu düşüncelerle 9 Eylül’de İzmir’i kurtaran ve yeni bir çağı başlatan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını bir kez daha rahmet ve özlemle anıyorum. Bu yolda şehit olan atalarımıza şükranlarımı sunuyor, rahmet diliyorum.
ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu:
Kurtuluş Savaşımızı başlatan ilk kurşunun atıldığı İzmir, kurtuluş günüyle de bir milletin küllerinden doğuşunun simgesi olmuştur. 9 Eylül, sadece İzmir’in değil tüm Türkiye’nin bağımsızlığa kavuşmasının ilanı; kurtuluştan kuruluşa, çağdaş cumhuriyetimizin mayasıdır.
Medeniyetler kavşağı İzmir; farklılıkların zenginliğe dönüştüğü; demokrasinin, çağdaşlığın, kardeşliğin kentidir. Bu nedenle 9 Eylül’ü, gelecek nesiller için bizlere, tüm İzmirlilere emanet edilmiş bir miras olarak görüyoruz. ESİAD olarak, bu mirasa en iyi şekilde sahip çıkmayı görev sayıyoruz. Güzel İzmirimizin kurtuluşunun 101. yılında, sanayiden tarıma, bilimden sanata kadar her alanda kentimizi daha aydınlık günlere taşımanın sorumluluğunu asla unutmayacağız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği yolda, İzmir’in ve ülkemizin yarınları için çalışmaya devam edeceğiz.
Bu özel günde, bizlere daima ilham kaynağı olan önderimiz Atatürk ve bu topraklar için savaşan tüm kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz.
Kurtuluş günümüz 9 Eylül kutlu olsun!