İZSİAD, EYT ve asgari ücreti masaya yatırdı

İZSİAD, düzenlediği çevrimiçi toplantıda Brothers and Partners İzmir Şube Direktörü Gülcemal’i ağırladı.

EYT ve asgari ücret tartışmalarının işverenler açısından önemli yükler getireceğini söyleyen Ekrem Gülcemal, tüm işverenlerin 2023 başında gelecek kıdem tazminatı yüküne karşı hazırlık yapması gerektiğini söyledi.

Asgari ücret konusunda bakanlığın bu yıl ilk kez beklenti anket yayınladığını söyleyen Gülcemal, “İşçi, işveren ve kamuoyu beklentisi anketi yayınladı. Aslında burada bakanlık kendi fikrini söylemiş oldu, o da 7 bin 845 TL bandını işaret ediyor” dedi. Söz konusu ankette kamuoyu beklentisinin 7 bin 845 olduğunu, bakanlığın kendisinin ifade ettiğine dikkat çeken Gülcemal, “Bu durumda bakanlık bu beklentinin altında kalamaz” dedi.

Temmuz ayındaki düzenleme ve şimdi yapılacak artış ile 7 bin 845 TL’lik bir rakamın yüzde 72 oranında zam anlamına geldiğini söyleyen Gülcemal, “Enflasyon ise yüzde 84. Enflasyon oranında zam 8 bin 500 lira demek. Ancak bu seviyelere çıkılacağını düşünmüyorum. Kişisel fikrim kamuoyu beklentisinin biraz üzerinde, 8 bin - 8 bin 100 TL gibi bir asgari ücret açıklanması yönünde” diye konuştu.

“EYT’DE YAŞ YARTI GELECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM”

EYT konusunda da işverenlerin kurum içinde kaç EYT’li çalışan olduğunu belirlemeleri gerektiğini söyleyen Gülcemal, “Böylece ortaya çıkacak tazminat yükünüzü bilirsiniz. EYT’de 99 öncesi şartların, yeni bir yaş şartı gelmeden kabul edileceğini düşünüyorum” dedi. Kıdem tazminatı hesaplama esaslarını da işverenlere hatırlatan Gülcemal, “Kıdem tazminatı hesaplanırken giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesap yapılır. Sözleşmede olan sabit ikramiyeler, yol ve yemek paraları, bordro da bulunan aile, yakacak yardımı gibi ödemeler de tazminat hesabına dahil edilen kalemleri oluşturuyor” dedi.

“YAN HAKLARIN AVANTAJLARINI KULLANIN”

Bu süreçte işverenin devletin sunduğu bazı yan haklar ve imkanları kullanması gerektiğini ifade eden Gülcemal, “En son yemek yardımından vergi alınmama düzenlemesi geldi. Yeni yılda zam verirken zamların bir kısmını yemek yardımı içine yedirirse işveren, vergi avantajı sağlayabilir. Mesela 6.5 ay daha sürecek olan ısınma yakacak desteği mevcut. İşçinize vereceğiniz zammın bir kısmını yakacak olarak kaydederseniz, o kısımdan gelir vergisi ve SGK primi alınmıyor. Bu tarz yan haklar üzerinden işverenler önemli bir kazanç elde edebilirler, işçisi de istediği maaşı elde etmiş olur” diye konuştu.

Çalışana zam yaparken yan haklar, seçimli yan haklar da sunulabileceğini hatırlatan Gülcemal, “Özel sağlık sigortası işçiye yüksek ücretten ziyade daha cazip geliyor, ücret artışlarını değiştirirken daha az ücret artışı, seçimli yan hak verebilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sigortası ya da Özel Sağlık Sigortası gibi yan haklar çalışana da cazip geliyor, işverene de avantaj sağlıyor” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri