İZSU'dan Küçük Menderes Havzası'na 50 yıllık yatırım projeksiyonu

İZSU tarafından yürütülen altyapı çalışmalarını yerinde inceleyen İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, altyapı yatırımlarının gelecek 50 yıla göre planlandığını ifade ederek "İzmir'in tüm ilçe ve mahallelerinde, nerede bir sorun varsa çözeceğiz" dedi.

İZSU Genel Müdürlüğü, Küçük Menderes Havzası’ndaki altyapı yatırımlarına yönelik teknik gezi düzenledi. İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu’nun da bizzat katıldığı gezide İZSU’nun Menderes ve Torbalı’da devam eden altyapı çalışmaları sahada incelendi. İZSU İşletmeler 2. Bölge Daire Başkanı Ferit Çağlar ve bölgede görev yapan teknik ekibin de eşlik ettiği ziyarette, Köseoğlu çalışmaların seyrine ilişkin detaylı bilgi aldı.

Ziyaretin ilk durağı Menderes’te, ilçenin su baskınları ve taşkın olaylarına karşı direncini artıracak altyapı yatırımları kapsamında, Barbaros Mahallesi’ndeki yağmursuyu ayrıştırma hattı ile Cüneytbey Mahallesi’ndeki yağmur suyu ana kolektör hattının çalışmaları incelendi. İZSU heyeti ardından İZSU Görece Su ve Kanal Teknik Birimi’ni ve ıslah edilecek Hayıtözü Deresi ile yan kollarında İZSU tarafından yapılan çalışmaları inceledi. Menderes Ataköy ve Çamönü’nde, İZSU tarafından yakın zamanda başlatılacak atık su şebeke ve iletim hattı projesi hakkında da bilgi aldı.

Gezinin ikinci durağı ise Torbalı oldu. Pancar, 7 Eylül, Muratbey, Subaşı ve 19 Eylül olmak üzere ilçenin beş mahallesinde devam eden yağmursuyu ayrıştırma ve atık su hattı imalatı çalışmalarını inceleyen heyet, son olarak Torbalı Atıksu Arıtma Tesisi’nde devam eden kapasite artırımı çalışmaları hakkında bilgi aldı.

GELECEK, BUGÜNDEN İNŞA EDİLİYOR

Torbalı ve Menderes'in yanı sıra kentin tüm ilçelerindeki altyapı sorunlarını çözüme kavuşturmaya kararlı olduklarını kaydeden İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, "Menderes ve Torbalı'da yıllardır çözülemeyen, kronikleşen sorunlar bulunuyordu. Muhtarlarımızın ve vatandaşlarımızın talepleri vardı. Buradaki yatırımlarımızı sadece günün ihtiyaçlarını değil, önümüzdeki 50 yılı dikkate alarak planladık. Her iki ilçemizde de çalışmalarımız devam ediyor. Biz teknik bir kurumuz. Vatandaşlarımız için çalışıyoruz, onların yaşamına dokunuyoruz. Biz ne kadar doğru çalışırsak, vatandaşlarımızın yaşam kalitesi de o doğrultuda artar. Bizim amacımız da bu. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Biz sahadayız. İzmir'in tüm ilçe ve mahallelerinde, nerede bir sorun varsa çözeceğiz. Bu iradeye sahibiz" diye konuştu.

"MENDERES'TE TAŞKINA GEÇİT YOK"

Menderes ilçesine bağlı Barbaros Mahallesi’nde yaklaşık 1 kilometrelik yağmursuyu ayrıştırma hattı çalışmaları yürütülüyor. Yoğun yağışlı havalarda yol yapısından kaynaklı olarak gelişen taşkın olaylarının önüne geçmek amacıyla 500 metre iletim ve 400 metre kolektör hattı imalatı yapılıyor. Hattın 400 metrelik kısmı tamamlanırken, çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Aynı ilçeye bağlı Cüneytbey Mahallesi’nde ise takın tedbirleri kapsamında toplam bin 700 metrelik ana kolektör hattı imalatı çalışması yapılıyor. İZSU ekipleri bu imalatın da 500 metrelik kısmını tamamladı.

TORBALI'DA KAPSAMLI ALTYAPI ÇALIŞMASI

İZSU, Torbalı ilçesi Pancar Mahallesi'nde 6 kilometre kanalizasyon hattı ile 2,6 kilometre yağmursuyu hattının yapımına da devam ediyor. Aynı ilçeye bağlı 7 Eylül Mahallesi'nde yaklaşık 1,7 kilometrelik kolektör hattının imalatı sürerken, hattın 1 kilometrelik kısmı tamamlandı. İZSU ekipleri, bölgede artan nüfusun ihtiyaç ve taleplerini karşılamak amacıyla, Muratbey Mahallesi ve Yedieylül Mahallesi’nde ise 2 kilometrelik atık su hattı imal ediyor.

Torbalı Subaşı ve 19 Mayıs mahalleleri için projelendirilen 14 kilometre atık su hattı ile 1 kilometre yağmursuyu ayrıştırma hattı imalatının yüzde 90’ı tamamlandı. Bölgenin evsel atık suları bu hat üzerinden doğrudan Torbalı Atıksu Arıtma Tesisi'ne iletilecek.

TESİSİN ARITMA KAPASİTESİ 2,5 KAT ARTIYOR

İZSU Genel Müdürlüğü, Torbalı ilçesini modern ve güçlü bir altyapıya kavuşturmak amacıyla projelendirdiği Torbalı Atıksu Arıtma Tesisi 2. Etap inşaatını da tamamladı. Bu yatırımla beraber tesisin kapasitesi yaklaşık 2,5 kat artarak; 21 bin metreküpten 58 bin metreküpe çıkarıldı. Evsel atık suların yanında endüstriyel atık suları da arıtacak şekilde tasarlanan tesis, mekanik montaj ve elektrik imalatlarının da tamamlanmasının ardından devreye alınacak. Tesisin, Küçük Menderes Nehri'nin en önemli kirletici kaynağı olan sanayi atık sularını arıtması ve Pamucak Sahili’nde yaşanan kirliliğe çare olması hedefleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri