James Webb Uzay Teleskobu, şu andan itibaren sonsuz uzayda bizi şaşırtacak ve belki de korkutacak bulgulara erişeceği görevine başladı. James Webb Uzay Teleskobu'nun geliştirilmesine 14 ülke ve 300’den fazla üniversite; fırlatılmasında 100’den fazla yetkili görev aldı. Anlık yaklaşık 400 bin kişi tarafından izlenen fırlatmanın sonunda yörüngedeki yerini alan James Webb Uzay Teleskobu, Michio Kaku’ya göre bu yüzyıl içinde uzaylılarla iletişime geçmemize vesile olacak.
Teleskop için binlerce uzman 40 milyon saat harcadı
Webb Teleskobu, 1990 yılında fırlatılan Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini alması amacıyla ilk olarak 1989'da planlandı ve ilk olarak 2004 yılında inşa edilmeye başlandı. Teleskobun inşa edilmesi için 14 farklı ülkeden binlerce uzman toplamda 40 milyon saat harcadı. Son olarak 18 Aralık’ta fırlatma tarihi açıklanan Webb Teleskobu, ortaya çıkan bir aksaklık nedeniyle 22 Aralık’a ertelenmişti. Yaşanan aksaklıkta tespitlerde bulunan ekipler gözlemevinin hasar görmediğini açıklayarak 3 Aralık’ta yakıt ikmali yapıldığını bildirmişti.
Yaklaşık 1 ay sonra yörüngeye ulaşacak
Dünyanın en güçlü ve karmaşık uzay gözlemevi olarak kabul edilen Webb, Dünya’dan yaklaşık 1 milyon mil (1.6 milyon kilometre) uzaklıktaki yörüngeye yaklaşık 1 ay sonra yerleşecek ve 2022’de ilk veri ve görüntüleri toplamaya başlayacak. Webb Telekosbu’nun, güneş sistemimizle ilgili soruları yanıtlaması, öte gezegenleri ve evreni hiç olmadığı kadar derinlemesine incelemesi beklenirken Dünya dışında devam eden yaşam arayışındaki ipuçlarını da ortaya çıkarması planlanıyor. Teleskob'un, 6.5 metre uzayabilen bir ayna ile donatıldığını belirten NASA, bu sayede Teleskob’un çok fazla ışık toplayacağını ve daha fazla ayrıntının gözlemleneceğini söyledi.
NASA ekipleri, Teleskop’taki aynanın büyüklüğünden dolayı rokete sığmayacağını fark ederek Telekobu origami tarzında katlanarak 5 metrelik bir alana sığabilen bir dizi hareketli parça olarak tasarladı.