2017'nin ilk 8 ayında, %70’lik büyüme oranı ile jeotermal enerjiden elektrik üretimi 690 MWe’den 1005.1 MWe’ye yükselerek, Türkiye, jeotermal elektrik sektöründe en hızlı büyüyen ülke olarak tarihe geçti.
İçinde bulunduğumuz yılın ilk yarısı itibariyle Jeotermal enerji üretiminde dünya’da 7’nci sırada bulunan Türkiye, 4.2 milyar dolarlık yatırımlar ile 1.005,1 Mega Watt’a ulaşarak, uluslararası bir başarı gösterip dünya 4’üncülüğüne yerleşti. JESDER (Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği) tarafından yapılan bilgilendirmede, Türkiye’deki jeotermal elektrik santrallerinin kurulu gücünün 1000 Mega Watt barajını aştığı, son yıllarda yapılan yatırımlar sonucunda jeotermal enerjide Dünyada en hızlı büyüyen ülkenin Türkiye olduğu belirtildi.
Yeni Hedef Dünya Liderliği
JESDER üyesi Yatırımcılar olarak Jeotermal sektörüne yapılan yatırımların devamlılığı için çalıştıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ufuk Şentürk; “Üyelerimizin bakanlık kabulü sonrası verilen onayların ardından JESDER olarak kurulu güç bilgilerini güncelledik. 19 Ağustos 2017 itibariyle ülkemizdeki jeotermal enerji santrallerinin elektrik üretiminin toplamda 1.005,1 Mega Watt kurulu güce ulaşmış olmasının gururunu yaşıyoruz. Bu gururu bize destekleri ile yaşatan devletimize şükran borçluyuz. Bu sektör desteklenmeye devam ederse ülkemize daha nice gururlar yaşatacaktır.” şeklinde konuştu. Jeotermal yatırımların 2020 yılında artarak 7 milyar dolara ulaşacağını belirten Şentürk tamamen yerli sermaye kullanan 30 yatırımcı üye ile beraber, sektörün geldiği noktadan duyduğu mutluluğu belirterek, devletimizin yatırımcılara desteğinin öneminin altını çizdi.
“Türkiye’de milli kaynağımız jeotermal kaynaklardan üretilen elektrikle şu ana kadar ülke ekonomisine 260 milyon dolarlık katkı sağlanmış, 330 bin ton akaryakıt ve 1 milyar metereküp doğalgaz ithalatı azaltılmıştır. Mevcut kurulu güç üzerinden ödenen vergi ve yasal sorumluluklar da dikkate alındığında, jeotermal elektrik santrallerinin ülke ekonomisine katkısı 440 milyon dolara ulaşmaktadır.”
“Ayrıca ikincil yatırımlar dediğimiz tarımsal faaliyetler, seracılık, kurutma tesisi kurulumu ve şehir ısıtması gibi jeotermal kaynak kullanılan sektörler, devlet tarafından vergisel teşviklerle de desteklenerek yaygınlaştırıldığında milli, yerli ve yenilenebilir enerji kaynağımız olan jeotermal kaynaklarımızı tam anlamıyla verimli şekilde kullanmış olacağız.” diyerek açıklamalarına devam eden Şentürk yüksek riskler alarak, yerli, milli ve çevre dostu bu enerjiden elektrik üreten cesur sektör yatırımcılarına da teşekkür etti.