İzmir'in Buca ilçesinde bir mobilya üretim fabrikasında yangın çıktı. Kadın girişimci Berin Alpaslan’a ait işyerinde çıkan yangında şans eseri can kaybı yaşanmadı. İşletme sahibi Alpaslan, 12 yıllık emeklerinin ortadan kalktığını söyleyerek, “Cumartesiden beri sesimizi duyurmaya çalışıyoruz; ama hala buradaki molozlar bile kaldırılmadı” dedi.
Alpaslan, sigortada bir patlama yaşandığını ifade ederek, “Yarım gün çalıştığımız bir gündür. Alarm sistemini kurup çıktık. Zaten kimyevi malzeme olduğu için buraya sigorta yapmıyorlar. Yangın ertesi gün akşam saatlerine kadar sürdü” dedi.
Alpaslan, zararı tespit etmenin şimdilik mümkün olmadığını kaydederek, “12 yıllık emeğimiz gitti. Siz hesap edin, Bizim köşede bir kuruşumuz yok. Çünkü bizim gibi bu işi yapanlar altın almaz, demir alır, malzeme alır. Biz bazı sitelerde satış yapıyoruz. Kasım ayı kampanyası vardı. Onun için mal yükleyerek buraya mal yığdık” sözlerine yer verdi.
Yangının söndürülmesinden hemen sonra kepçe talep ettiklerini kaydeden Alpaslan, “Yani benim beklentim kepçeydi, kepçe gelmiyordu. Büyükşehir belediyesi açıkçası ilgilenmedi. Kimse bizimle ilgilenmedi, Geldiler, Gittiler, geldiler, gittiler. Daha bugün geldiler ve kepçe getireceklerini söylediler. Önce gelip inceleme yaptılar. Hangi kepçe gelir, hangi makine buraya girer onu incelediler ama dün akşama kadar hiçbir şekilde ilgilenmediler. Bunu kendimizin atmamızı söylediler. Nereye atacağız yer yok dediler, molozlar için yer bulmadılar, kepçe yok dediler. Benim zaten hayatım bitmiş. Biz bu fabrikada kiracıyız. Bu molozların atılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
KADINLAR NEREDEN DESTEK ALIYOR?
Kadın girişimci olarak ayakta kalmaya çalıştığının altını çizen Alpaslan, “Devlet kurumlarının ben kadın girişimci olduğum için olarak gelip bana sorması lazım. Senin bu işe devam etmem gerekiyor, demeleri gerek. Benim bir makine ihtiyacım var mı? Malzeme ihtiyacın var mı? Benim üç dört tane makine ihtiyacım var. Verilmiş sözler var, anlaşmalarım var. Bu insanlara mal vermem lazım. Neredeyse 40 kişi çalışıyor yanımızda? Sonuçta kardeşlerim, ailem de burada çalışıyor. Yazık günah değil m, bu insanlara? Nerelerde iş bulacaklar ne yapacaklar? Yani devlet kurumlarının bizim yanımızda olması gerekiyor. Benim bir kuruş vergi borcum yok. Benim bir delik makinasına ihtiyacım var. Benim bir eğri kenar bantlama makinesine ihtiyacım var. Makinesiz yapamam. Türkiye'de kadınlar nereden destek görüyor? Biz bugüne kadar hiçbir şey istemedik.12 yıldır hiçbir bankaya borcum yok. Kendim için hiçbir kuruma gitmemişim. 11 yaşında çalışmaya başladım, ne devletten, ne belediyeden ne odadan bir kuruş aldım” diye konuştu.
Ticaret Odası ve meslek odalarının da bütçe yetersizliği nedeniyle şu ana kadar herhangi bir destek vermediğini belirten Alpaslan, “Karabağlar ve Buca esnafı yanımızda. Sürekli gelip gittiler. Hepsinden Allah razı olsun” dedi.
ESNAFTAN DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Yanan fabrikayı ziyaret eden İzmir Mobilyacılar Odası Başkan Adayı Seyfi Dağ, günlerdir Alpaslan’ın yanında olmaya çalıştıklarını belirterek, “Her türlü yetkili kurumu harekete geçirmeye çalıştık. Esnafımıza da dayanışma adına bir duyuru yaptık. İnşallah el birliğiyle Berin kardeşimizi kendini toparlamasını sağlayacağız. Bugünlerde bizim için dayanışma çok önemli. Esnaf arkadaşlarımız ciddi destek veriyor. Hepsine arkadaşımız adına teşekkür ediyorum” açıklamasını yaptı.