KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE İÇİN ADALETE ERİŞİM KOLAY OLMALI

İzmir Barosu,“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü” dolayısıyla İzmir Adliyesi Baro Birimi’nde bir basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasını okuyan Baro Başkanı Av. Aydın Özcan, İzmir Barosu’nun, uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve tüm yasalarda güvence altına alınmış bulunan kadının insan haklarının kullanımını etkinleştirecek tüm tedbirlerin uygulanması için çalışacağını, süreçlerin takipçisi olacağını, kadınların aktif ve etkin bireyler olarak yaşamaları için mücadele edeceğini söyledi.
 
Kadın Hakları Merkezi’nde gönüllü çalışan avukatlarla birlikte düzenlenen basın açıklamasında konuşan Baro Başkanı Av. Aydın Özcan, İzmir Barosu’nun kadın hakları ve çocuk hakları konusunda çok duyarlı olduğunu ve tüm davaları yakından takip ettiğini, davalara müdahillik taleplerinde bulunduklarını ifade ederek, kamuoyu oluşturulması için çok büyük mücadeleler verdiklerini dile getirdi.
 
KORUMA KARARLARINA RAĞMEN ÖLDÜRÜLDÜLER
 
Av. Aydın Özcan basın açıklamasında 2017'nin ilk 10 ayında erkekler tarafından en az 240 kadın ve kız çocuğunun öldürüldüğünü söyleyerek “üstelik öldürülen kadınlardan en az 11'i çıkarttıkları koruma tedbir kararlarına rağmen öldürüldü” dedi.
 
Adalete erişimin kolay ve ucuz olmasının, adaletten alınan sonucun ise hızlı ve etkili olmasının kadına yönelik şiddet vakalarını önlemede çok önemli olduğunu söyleyen Av. Aydın Özcan, bu anlamda İzmir Barosu’nca İzmir Adliyesi’nde, şiddet mağduru kadınlara ücretsiz hukuksal destek vermek amacı ile Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi’nin açıldığını sözlerine ekledi.
 
İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi’nde; toplumsal cinsiyet eşitliği, şiddet mağduru kadınlarla görüşme teknikleri, adli ve tıbbi değerlendirme ve koruyucu özel yasalarla ilgili konuları içeren eğitim modülleri çerçevesinde, sertifikalı eğitim programına katılan yaklaşık 400 avukatın kadın haklarının korunması, geliştirilmesi ve şiddetin sona erdirilmesine yönelik mücadele yürüttüğünü söyleyen Av. Aydın Özcan, bugüne kadar Merkez’de 3512 şiddet mağduru kadına koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınması konusunda hukuksal destek verildiğini ifade etti. 
 
“İzmir Barosu’nun Uluslararası Sözleşmeler, Anayasa ve tüm yasalarda güvence altına alınmış bulunan kadının insan haklarının kullanımını etkinleştirecek tüm tedbirlerin uygulanması için çalışacağı ve süreçlerin takipçisi olacağı gibi,  kadınların aktif ve etkin bireyler olarak yaşamaları için mücadele edeceğini kamuoyunun bilgisine sunarız” diyen Av. Aydın Özcan,  bugün aynı zamanda Bergama’da eşi tarafından öldürülen Işık İkizoğlu’nun duruşmasına katılacaklarını ve müdahale talebinde bulunacaklarını dile getirdi.
 
Okunan basın açıklaması şöyle:
 
BASINA VE KAMUOYUNA

 
Her yıl 25 Kasım günü tüm dünyada   “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü” olarak kutlanır.  Kadına yönelik şiddetle mücadele gününün tarihçesinde; 25 Kasım 1960’ta Dominik Cumhuriyeti’nde diktatörlüğe karşı mücadele veren ve öldürülen üç kız kardeşi anma ile başlamış, 1981 yılında, Latin Amerika ve Karayipler’deki kadın örgütleri 25 Kasım’ı “Kadına Karşı Şiddete Son Uluslararası Günü” ilan etmiştir.
 
Günümüz demokrasilerinde devletin önemli görevlerinin başında kadına yönelik şiddeti önlemek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak gelmektedir. Ancak ülkemizde, kadınların, zorlu mücadelelerinin sonucunda kazandıkları hakların tek tek siyasi irade tarafından yok edildiği görülmektedir. Kız çocuklarının erken yaşta evlilikleri ile cinsel açıdan sömürülerinin yolunu açacak, çocuklara yönelik cinsel suçlarda cezasızlığa neden olacak, “imam nikahlı eş” olarak kadınları her türlü yasal haklarından mahrum bırakacak müftülerin nikah kıyma yetkisi, tüm itirazlara, eylemlere ve mücadeleye rağmen yasalaştı.
 
Kadınları sadece doğurganlık ve annelik rolleri dışında hiçbir şekilde kabul etmeyen sistem; kentsel dönüşümlerle kadınları kent merkezleri ve sosyal yaşamdan uzaklaştırıp eve hapsetmek girişimindedir. Kadın istihdam paketi ile kadınlar düzenli ve güvenli işler yerine, kısmi zamanlı düşük ücretli sermaye çalışanı olarak, beş çocuk doğurmakla ucuz işgücü yaratmayla görevlendirmektedir. Dünya Ekonomi Forumu’nun Cinsiyet Eşitsizliği Raporu 2017’de Türkiye cinsiyet eşitsizliği oranında 144 ülke arasında 131. sırada, Geçtiğimiz yıl 130. sırada yer alan Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı %33’den %36’ya çıktı, İş gücüne katılım oranı arttığı halde cinsiyet eşitsizliği sıralamasında geriye düşmemizin sebebi ise kadınların ev ve bakım işlerinde yer alması, ücret eşitsizliğine dayanmaktadır.2017’de Türkiye’deki üst düzey yöneticilerin sadece yüzde 18’i kadın.Basına yansıdığı üzere, 2017'nin ilk 10 ayında erkekler en az 240 kadın ve kız çocuğunu öldürdü, 240 kadından en az 11'i çıkarttıkları koruma tedbir kararlarına rağmen öldürüldü.
 
Kadına Yönelik Şiddet vakalarında en önemli şey mağdurun adalete erişiminin kolay ve ucuz   olması, adaletten alınan sonucun ise hızlı ve etkili olmasıdır. Hiç kimse etkisiz olduğu bir yere başvurmak istemeyeceği gibi, pahalı bir yola başvurabilmesi ise maddi olanağınca mümkün olacaktır.
 
İzmir Barosu Başkanlığı; 25 Kasım 2011 tarihinde, Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Gününün önem ve anlamına denk gelen bu özel günde, İzmir Adliyesinde, şiddet mağduru kadınlara ücretsiz hukuksal destek vermek amacı ile Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezinin açılmasına karar vermiştir. Dünyanın her bölgesinde var olan, her yıl binlerce kadının sakatlanmasına ve ölümüne neden olan insanlık tarihi ile bir kadına yönelik şiddet, ailede, eş ya da sevgili ile ilişkilerde, işyerinde, sokakta ve eğitim kurumlarında vb. özel ve kamusal alanlarda yaygın olarak yaşanmaktadır. Kadın hakları merkezimizde; toplumsal cinsiyet eşitliği, şiddet mağduru kadınlarla görüşme teknikleri, adli ve tıbbi değerlendirme ve koruyucu özel yasalarla ilgili konuları içeren eğitim modülleri çerçevesinde, sertifikalı eğitim programına katılan yaklaşık 400 avukatla kadın haklarının korunması, geliştirilmesi ve şiddetin sona erdirilmesine yönelik mücadele yürütülmektedir. Merkezimizde bugüne kadar 3512 şiddet mağduru kadına koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınması konusunda hukuksal destek verilmiştir. Kadınların%75,88fiziksel, %26,81cinsel, %90,02 psikolojik, %42,24’de ekonomik şiddet mağdurlarıdır,%83,66 eşinden,%6,893 ailesi ve akrabalarından,%6.641’i eşinin ailesi ve akrabalarından,%2,706’sıda çocuklarından şiddet görmektedir.
 
İzmir Barosu Uluslararası Sözleşmeler, Anayasa ve tüm yasalarda güvence altına alınmış bulunan kadının insan haklarının kullanımını etkinleştirecek tüm tedbirlerin uygulanması için çalışacağı ve süreçlerin takipçisi olacağı gibi,  kadınların aktif ve etkin bireyler olarak yaşamaları için mücadele edeceğini kamuoyunun bilgisine sunarız.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri