Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından askerlik üzerinde yürütülen çalışmalarda, kadınların askerlik yapabilmesi de değerlendirildi. Kadınlar için getirileceği iddia edilen askerlik vazifesinin gönüllülük esasına göre uygulamaya konulması düşünülüyor. Konu uygulamaya konulursa, askerlik yapmak isteyen kadınlar, erkeklerin yaptığı sürelerdeki gibi askerlik yapmayacak. Temel askerlik eğitimi verilecek olan kadınlar kısa süreli askerlik yapacaklar.
MSB ve Genelkurmay başkanlığı tarafından askerliğe dair yapılan çalışmalarda kadınların askerlik yapması konusu, geçen aylarda Meclis Milli Savunma Komisyonu gündemine de gelerek, askerlik sistemi, zorunlu askerlikten profesyonel askerliğe geçiş, bedelli askerlik gibi konularla bir masaya yatırılmıştı.
Diğer örnekleri ele alındı
Geçtiğimiz şubat ayında yapılan "Zorunlu Askerlik Hizmeti" başlıklı araştırma, TBMM Milli Savunma Komisyonu gündeminde incelendi. Araştırmaya göre sadece 2015'te kadınlara zorunlu askerlik getiren Norveç ve kadınların 2 yıl askerlik yapmasının zorunlu olduğu İsrail'de kadınlara yönelik zorunlu askerlik uygulaması var. Avrupa Birliği'ne üye bir kaç ülke ve komşu Yunanistan'da ise kadınlar gönüllülük esasına göre asker olabiliyorlar.
Meclis komisyonunun yaptığı araştırmaya göre ise 1990 yılından sonra kadınlar için zorunlu askerlik dünya çapında büyük oranda azalış gösterdi. Komisyon ayrıca Türkiye'nin komşularındaki askerlik sistemlerini de inceledi.
Avrupa'nın en büyük zorunlu askerlik ordusu Türkiye'de
Avrupa Birliği içinde 6 ve Nato içerisinde 5 ülkede zorunlu askerlik uygulaması sürüyor. Avrupa'da zorunlu askerlik uygulamasına devam eden ülkeler arasında en büyük ordu Türkiye'de bulunuyor. Zorunlu askerlik bağlamında Türkiye'nin Yunanistan ve İsrail'den çok daha fazla askeri var.