“Osteoporozunuz varsa, kemikleriniz kademeli olarak daha yoğun ve gözenekli hale gelir. Vücudunuzdaki uzun kemiklerin dış kenarlarında incelme yaşayabilirsiniz” diyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Evrim Aksoy, “Bu değişiklikler yüzünden düşerseniz çok sert düşmeseniz bile bir kemiğini kırmak çok kolaydır. Osteoporoz her iki cinsiyeti de etkilemekle birlikte kadınlarda daha sık görülür. Kadın iseniz, hastalığa yakalanma ihtimaliniz yüksektir, çünkü; Kadın kemikleri genellikle erkeklerinkinden daha küçük ve incedir. Estrojen, kemiklerin korunmasına yardımcı olan bir hormondur; menopozda sırasında bu hormonda azalma olur” diye konuştu.
Kadınların erkeklerden daha uzun yaşadığını ifade eden Kadın Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Evrim Aksoy, “Ne kadar uzun yaşarsanız, osteoporozla ilgili problemler geliştirme olasılığı da o kadar yüksektir. Hastalığın ilk evrelerinde muhtemelen herhangi bir değişiklik fark etmeyeceksiniz. Kemikleriniz önemli ölçüde zayıflamadıkça, genellikle belirtiler görülmez. Osteoporozunuz varsa şunları fark edebilirsiniz; Bir zamanlar olduğunuzdan daha kısasınız.
Duruşunuz değişti ve dik durmadan kusursuz bir şekilde ayakta durmanız zor. Kemikleriniz kolayca kırılıyor. Diş röntgenleri, çenenizde kemik kaybettiğinizi gösteriyor. Kemikleriniz genç olmadığınız sürece asla güçlü veya yoğun olmamasına rağmen, kemiklerinizi güçlendirmek için tedavi mevcuttur. Doktorunuz, kemik parçalanma hızını yavaşlatacak ve kırık riskinizi azaltacak ilaç reçete edebilir. İlaç almaya ilaveten, kemiklerinizi güçlendiren alıştırmalara katılmanız önem taşır ve dengenizi geliştirmenize yardımcı olur. Kalsiyumdan yüksek bir beslenme düzeni izlemek de kemiklerin korunmasına yardımcı olabilir” diye konuştu.