KAHVALTISIZ OKULA GİTMEK! NEDEN KAHVALTI ALTIN KADAR DEĞERLİ?
Yaz tatili sona erdi ve ilk ders zili çaldı. Yaz tatilinden sonra yeni düzene uyma telaşı, okula yetişme kaygısı, uyku düzenleri değişen çocukların yeniden okul sürecine adapte olması sırasında atlanan bazen de çocuğun genel olarak alışkanlığı sonucunda ortaya çıkan bana göre çok önemli bir sorun
KAHVALTISIZ OKULA GİTMEK!
Öncelikle şu bir gerçek ki, çocukların okul çağına kadar alışkanlıklarını oluşturan ebeynleridir. Eğer ki bebeklik çağında geç bir kahvaltı ile güne başlayan bir ailede ise çocuk zaman içinde sabahın erken saatlerinde hiç bir şey yiyemiyor olması teadüf değildir.
Kahvaltının okul çağında olan çocuklar için ne kadar öneml olduğu yapılan araştırmalarla desteklenmektedir. Ayrıca kendi hayatımdan da tecrübelerle sabittir. Öğretmen bir anne ve babanın evladı olarak, onların tecrübelerinden de bildiğim öğrendiğim okula aç gelen bir çocuğun dersteki konsantrasyonunun sıfır derecesinde olduğu...Sabah annem gün içinde tüm ev işlerini organize ederken babam da sabah kahvaltısı hazırlardı...Şanslı bir çocuktum...Onlarıda onurlandırmadan yazıma başlamak istemedim.
NEDEN KAHVALTI ALTIN KADAR DEĞERLİ?
- Uyku sırasında bile vücudumuz çalışmaya devam eder. Akşam yenmeği ile kahvaltı arasında yaklaaşık 10 ile 12 saat olduğunu düşünürsek bu süre içinde vücut bütün besin öğelerini kullanır ve sabah kahvaltı yapmayan çocuk beyin için gerekli enerji olmadan okula gittiğinde, dikkat dağınıklığı, konsantrasyon eksikliği, baş ağrısı, algılamada düşüklük sürekli yorgun hissiyatı oluşur. Anlama, odaklanma ve konsantrasyonu düşen bir çocuğun okul başarısı da düşer.
- Vücudun düzenli çalışması için kan şekerinin denge de olması gerekir. Dengeli bir kahvaltı ile güne başlayan çocuğun kan şekeride dengede olacağından güne daha istekli başlayacaktır.
- Kan şekerinin dengede kalabilmesi kahvaltıda protein içeriği ve kalitesi baş rol oynar. En değerli protein kaynakları peynir, yoğurt ve yumurtadır. Değerli proteinler ile güne başlayan çocuğun verimi ve konsanrasyonu artar. Ve daha uzun vadede acıkır. Çünkü kan şekeri hızlı bir şekilde düşmeyeceği için ani açlık krizleri oluşmayacaktır.
- Eğer kahvaltı sadece basit karbonhidrat kaynaklarından oluşması da ayrı bir problemdir. Doğru karbonhidrat kaynağı için beyaz ekmek yerine tam tahıllı yada ekşi mayalı ekmek, meyveler, tahıl gevrekleri iyi bir seçenek olacaktır.
- Çocuklarımız enerji ihtiyaçları bizlerden daha fazladır. Tenefüs saatlerinde koşmayan çocuk nadirdir. Ayrıca fiziksel enerjisine destek olmak için ise zeytin, ceviz fındık gibi kuruyemişler doğru yağ kaynaklarıdır.
- Hem bağışıklık sistemlerini güçlendirmek hem de verimlerini arttırmak için kahvaltıya her gün mevsimine uygun yeşillikler, domates, salatalık, havuç, gibi sebzeleri eklemeyide unutmayalım.
- Ve kahvaltıya uyukuyu eklemek...Bu ne demek oluyor derseniz...Uykusunu tam alamayan çocuk tabik sabah erken kalmak istemeyecek erken kalksa bile uykulu olan çocuğun yeme isteği olmayacaktır. Bu yüzden okul zamanında çocuğun yeterli uykuyu alabilmesi için uyku saatlerine dikkat edilmeli ve çocuğun yaşına uygun saatte uyuması için gerekli koşullar aileler tarafından sağlanmalıdır.
Almanya’ da okullarda çocuklara verilen beslenme eğitimlerinde Türk kahvaltısı birinci larak anlatılmakta! ABD’ de yapılan bir araştırmada ‘’Türk tipi kahvaltı’’ örnek kahvaltı olarak verilmiştir. Her daim bildiğim ve her gün önem kazanan değerlerimiz kültürümüz beslenme alışkanlıklarımız kahvaltıda sonucunu göstermektedir. Bizlerinde sofralarımızdan salam sosis pizza gibi hazır gıdaları soframızdan çıkartma vakti gelmedi mi?
Yukarıda verdiğim tüm besin gruplarını çocuğunuzun damak tadı ve zevkine hazırlamanın bir çok yolu yöntemi var...Mutlaka bizlere çocuklarımıza uyan sağlıklı keyifli bir kahvaltı mevcuttur. Bunu bulmanın yolu her gün bıkmadan usanmadan denemek...
Geleceğe güvenle bakan, sağlıklı bir şekilde büyüyen, dengeli beslenen, enerjileri ve konsantrasyonu yüksek çocuklar yetiştirmek mümkün
Şifa sizinle olsun...Işıltınızla var olun...Sevgilerimle
Senem Köse Bektaş
Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi/Yoga öğretmeni
İnstagram @holistikmuhendis
Twitter @senemkose14