"Kanıtlarsanız Özür Dileyeceğim!"

Egeli Haber İmtiyaz Sahibi Cemil Dirim yazdı; Kanıtlarsanız Özür Dileyeceğim!

KANITLARSANIZ ÖZÜR DİLEYECEĞİM!

Yaklaşık bir yıldır Energrom A.Ş.’nin Foça Ilıpınar Mahallesi’nde olan biyogaz tesisi ile ilgili haberler yapıyoruz. Tesiste üretim sırsında oluşan atıkların vidanjörler aracılığı ile tarım alanlarına, sulama kanallarına, derelere ve yol kenarlarına dökülmesini gündeme getirdik. Elde ettiğimiz fotoğrafları ve görüntüleri kamuoyuna aktardık. Tesisin yakınında oturan vatandaşların, arazisi olan çiftçilerin ve mahalle muhtarlarının şikayetlerini yetkililere ulaşmasında aracılık ettik. Hazırladığımız haberler öncesinde firma yetkilileri ile görüşme taleplerimiz yanıtsız kaldı. Tesisin atıkların çevreye verdiği zarara yönelik sorularımıza cevap verilmedi. Bu süreçte Energrom A.Ş. Genel Müdürü Fatih Saltabaş çıktığı TV programlarında tesisin sıfır atıkla çalıştığı masalını anlatıyordu. Şirketin Foça’daki yetkilileri bizimle konuşmaktan kaçınırken atıkları tarlalara dökebilmek için atıkların sıvı gübre olduğunu yalanını söyleyerek çiftçileri ikna etmeye çalışıyorlardı. Bilinçli çiftçiler izin vermezken ikna ettikleri çiftçilerin tarlalarına atıkları döküyorlardı.

Bir süre önce tesisin yeraltından yaklaşık 500 metre boru döşeyerek sıvı atıklarını yakından geçen bir dereye akıttığı çevredeki köylüler tarafından bize iletildi. Yaptığımız haber üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Energom A.Ş. ye 135 bin TL ceza kesildiğini öğrendik. O tarihten bu yana Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve diğer ilgililere soruyoruz; “ Eğer bu atıkların çevreye zararlı olduğu gerekçesiyle dereye akıtılmasına ceza kesiyorsanız. Vidanjörler aracılığı ile uluorta tarım alanlarına dökülmesine neden izin veriyorsunuz. Tarlaya dökülen atıkların çevrede bulunan derelere dökülmesini, yer altı sularına karışmasını nasıl engelleyeceksiniz? Atıkların dereye dökülmesi yasaksa tarım alanlarına dökülmesi nasıl serbest olur?” Evet. Yetkililerin bu soruyu cevaplamasını beklemeye devam ediyoruz.

Aylardır bizim görüşme taleplerimize ve sorularımıza yanıt vermeyen Energrom A.Ş. yetkilileri bir açıklama yapma gereği duymuş. Dün İzmir’de yerel bir gazetenin muhabirine konuşan Energrom A.Ş. Çevre Mühendisi Sezin Hızlı, tesisin elektrik ve organik gübre ürettiğini söylemiş. Sezin Hanım, Genel Müdürü Fatih Saltabaş’ı örnek almış demek ki.

Buradan daha önce defalarca sorduğumuz sorulardan birini tekrar sormak istiyorum; “ Tesiste üretilen ve tarım alanlarına dökülen atıkların gübre olduğuna dair elinizde bir belge var mı? Biz atık dökülen toprakların çoraklaştığını gözlerimizle gördük. Tarım müdürlüklerinin bu atıklar için gübredir diye belge vermediğini biliyoruz. Siz neye dayanarak gübre olduğunu ve toprağa faydalı olduğunu iddia ediyorsunuz? Bize bunu ispatlayın bugüne kadar yazdıklarımı silip sizden özür dileyeceğim. Bunu ispatlayamazsanız organik gübre üretiyoruz demeyi ve vatandaşları yanıltmayı bırakın. Ancak bunu yapacağınıza inanmıyorum.”

Burada en büyük görev bu tesisleri denetlemekle görevli kamu kuruluşlarına düşüyor. Bugüne kadar Foça’da tesisin çevresinde ikamet eden ve arazisi olan vatandaşlardan yüzlerce şikayet size iletildi. Ancak görevinizi yapmaktan ısrarla kaçınıyorsunuz. O bölgede yaşayan vatandaşlar kadar atıkların döküldüğü toprakların, o topraklarda yaşayan bitki ve hayvanların da vebali boynunuzda. Biz yaptığımız haberler ile uyarı görevimizi yaptık. Sıra sizin görevlerinizi yapmanızda. Bu tesisi denetlemekle görevli kuruluşlar gereğini yapmazsa, görev bu bölgede yaşayan vatandaşların oyları ile seçilmiş Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz’e düşüyor. Bir sonraki yazımda Fatih Gürbüz’e hitap ederek ona çağrıda bulunacağım.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri