Bir süre önce yapılan araştırma sonucunda elektro/kimyasal mikroskobi olarak adlandırılan bir görüntüleme yöntemi geliştirildi. Bu yöntem ile dokuları gözlemlemek için ışıklı işaretçiler, boyalar ve diğer ek kimyasalların kullanılmasına gerek kalmadan tarama yapılabiliyor. Elektro/kimyasal sondalar dokunun çevresindeki doğal biyo molekülleri belirleyebiliyor.
Doku örneklerine yumuşak mikro elektrotlar kullanılarak dokuların üzerinde hareket ederken, elektrik akımı yardımı ile dokular tarafından üretilen kimyasalların ve kimyasalların oranlarının ölçümü yapılmakta.
Araştırmayı yapan Angewandte Chemie ekibi bu tekniğin kullanımı için şu ana kadar başarıyla gerçekleştirebildikleri üç farklı örneği sundu. Gerçekleştirdikleri ilk örnek fare karaciğerinin taranması ile, ilaç iletim sistemi olarak çalışan nano şeritleri göstermekti. Bir sonraki örnekte geliştirdikleri sondalar, farenin kalbinin görüntüsünün tamamını sunmak için hemoglobin proteinlerini ölçtü. Son gerçekleştirdikleri denemede ise geliştirdikleri yöntem ile sağlıklı insan dokusu ile hastalıklı dokunun başarıyla ayırt edilebildiğini kaydettiler.
Yapılan bu çalışmanın yazarlarından Hubert Girault‘un yaptığı açıklamada, bu yöntem ile sadece tespit değil aynı zamanda kanser hücrelerini öldürmek istediklerini belirtti. Şu anda mikroskop camları üzerine yerleştirilen kanser hücrelerini rahatlıkla öldürebildiklerini ama maalesef doku üzerinde bunu gerçekleştirmenin daha karmaşık bir işlem olduğunu belirtti. Bu yöntemin geliştirilmesi için ve doku üzerinde öldürme işlemi yapabilmek için çalışmaların devam ettiğini ekledi.