Kara rapor: Her gün 5 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG)’in yıllık raporuna göre, 2022 yılında en az 1843, her gün en az 5 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2022 yılında an az bin 843 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. AK Parti’nin iktidarda olduğu yıllarda çalışırken ölen işçilerin sayısı 30 bin 546 oldu.

İSİG’in internet sitesinde yer alan rapora göre, 2022 yılında en az 1843, her gün en az 5 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Rapora göre, iş cinayetlerinin yoğunlaştığı üç işkolu bulunuyor. Güvencesiz çalışmanın hâkim olduğu inşaat, tarım ve taşımacılık. İSİG, uzun çalışma saatleri, yoğun çalışma, sigortasız çalışma ve her türlü kuralsızlığın hâkim olduğu bu işkollarında sendikal örgütlenmenin yok denecek kadar az olduğuna dikkat çekiyor.

MOTO KURYE ÖLÜMLERİNDE ARTIŞ

Raporda, moto kurye ölümlerindeki artışa da dikkat çekildi. “Pandemi ile birlikte giderek genişleyen ve işçi profilinin çoğunlukla 20’li yaşların başında olduğu sektörde işçi sağlığı açısından en net sonuç ortada: 2022 yılında en az 55 moto kurye iş cinayetlerinde hayatını kaybetti” denildi.

“ŞOFÖR ÖLÜMLERİ İŞ CİNAYETİDİR”

İş cinayetlerinin bir numaralı nedeni trafik, servis kazaları. Bu ölümlerin iş cinayeti olarak değil trafik kazası olarak görüldüğünü belirten İSİG, “Oysa tır, kamyon, otobüs, servis minibüsü, taksi şoförleri, moto kuryeler uzun çalışma saatlerinde ve neredeyse dönüşümsüz çalışmaktalar. Diğer yandan araçların yeterli bakımı yapılmıyor ve eski araçlar kullanılıyor, yol aydınlatması veya düzenlemelerinde sorunlar var, iş yetiştirme baskısı cabası vb. Şoför ölümleri bir iş cinayetidir, yine servislerde birçok işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetmektedir” dedi.

İş cinayetlerinin nedenleri bakımından trafik, servis kazalarını ezilme/göçük, yüksekten düşme ve kalp krizi takip etti.

ÇOCUK, YAŞLI, KADIN VE GÖÇMEN İŞÇİ ÖLÜMLERİ

2022 yılında en az 64 çocuk işçi hayatını kaybetti. 14 yaş ve altında çalışırken ölen çocukların sayısı arttı. Ölümlerin her yıl olduğu gibi en çok tarımda yaşanırken, MESEM projeleriyle gündeme gelen stajyer/çırak ölümlerinde de artış yaşandı.

Rapora göre, 50 yaş ve üzeri en az 527 emekçi hayatını kaybetti. İnşaatlarda, tarımda, sokakta atık toplarken 60’lı ve 70’li yaşlardaki işçilerin düşerek, zehirlenerek, trafik kazasında hayatlarını kaybettiği rapora yansıdı.

2022 yılında yaşamını yitiren kadın işçilerin sayısı ise 108 oldu.

Göçmen işçilerin iş cinayeti sonucu ölümleri de artıyor. Bu yıl 90 göçmen işçi hayatını kaybetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri