Karaburun Belediye Başkanı Av. İlkay Girgin Erdoğan başkanlığında Nergis Kafe’de gerçekleştirilen Karaburun Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda, üyeler, belediyenin 2022 yılı faaliyet raporunu müzakere ettiler. Rapor oy çokluğuyla kabul edildi. Raporun görüşüldüğü oturumda Belediye Meclisi’ni Meclis Üyesi Doğan Özuslu yönetti, siyasi partilerin temsilcileri rapor üzerine görüşlerini dile getirdiler. 2022 mali yılına 52 milyon lira bütçe ile başlayan ve yıl içinde 20 milyon ek bütçe yapılarak yılı 72 milyon lirayla kapatan Karaburun Belediyesi, yıl sonunu personel, mal-hizmet-yapım işlerinden kaynaklı ve resmi kurumlara vergi-prim-harç borcu bırakmayarak, borçsuz kapattı. Belediye, ilçeye 192 personelle hizmet verdiği ve sayıca personelin arttığı yıl boyunca, çalışanını enflasyon artışından kaynaklı hayat pahalılığına ezdirmeden sağladığı sosyal hakları da muhafaza ederek; gelirlerine oranla yüzde 33 seviyesinde personel gideriyle, yasa çerçevesinde olumlu bir oranla yılı tamamladı. Bütçenin yüzde 65’ini oluşturan 46 milyon liranın mal-hizmet alımları ve yapım işine sarf edildiği düşünüldüğünde, bu tablo, bütçenin yarıdan fazlasının Karaburun Halkına hizmet olarak yansıdığını ortaya koydu.
“PAROLAMIZ ÇÖZÜM BELEDİYECİLİĞİ”
Karaburun Belediye Başkanı Erdoğan, 2019-2024 Çalışma Dönemi’nin dördüncü yılını, hedefleri doğrultusunda bir kent idealine’ yönelik faaliyetlerle geride bıraktıklarını belirterek, bütçe verileri ışığında kaynakların ekonomik, etkili, verimli ve hesap verilebilirlik ilkelerine önem verip, hedef performansa her geçen yıl daha çok yaklaştıklarını savundu. Başkan Erdoğan, “Yapılan faaliyetlerin, hedef ve performans yönünden bütçeye olumlu yansıması, hedeflerin tutturulduğu bir yıl olduğunun göstergesidir” sözleri ardından; 2022 dönemi boyunca hemşerileri başta olmak üzere, karar alma süreçlerinde yer alan tüm meclis üyelerine, bürokratlara ve personele teşekkür etti.
“Parolamız ‘çözüm belediyeciliği’, hedefimiz ‘hizmete erişen Karaburun ve Karaburunlu’ oldu. Pandemi sürecinin, sosyal-ekonomik hayatımıza olumsuz etkilerden kurtulmak aşamasındayken; yeni ekonomik durum, (Kağıt üstünde iyi, ancak vatandaşın hayatında yansıması kötü) diyebileceğimiz sürecin kapısını araladı. Ardından, en temel kalemlerdeki fiyat artışı, yükselen enflasyon, maliyetleri artan, tanısı kendisinden saklanan bir kanser vakası gibi, hastalıklı bir piyasa düzeni oluştu. Biz Karaburun Belediyesi olarak, aklın ve bilimin rehberliğinde, yurttaş eksenli; çağdaş, yaşanabilir, adil, güvenli, çevre odaklı kent vizyonumuz doğrultusunda hizmet ve projeler üretmeyi sürdürdük” dedi.
VERİMLİLİK VE HESAP VERİLEBİLİRLİK VURGUSU
Belediye kaynaklarının, ekonomik verimlilik ve hesap verilebilirlik ilkeleriyle kullanılmasına dikkat ederek; mali veri ve raporların her zaman denetime hazır halde bulundurulmasını sağladıklarını vurgulayan Başkan Erdoğan, “2022’de park düzenlemesi ve peyzajdan, temizlik, üst yapı, yol ve altyapı çalışmalarına, kadın ve gençleri önceleyen eğitim, atölye ve kurs programlarından, sosyal dayanışma niteliğindeki kampanya ve desteklere, en temel belediyecilik faaliyetlerine; ‘yurttaşının yanında belediye’ misyonuna uygun, sorumluluğumuzun gereğini yapmaya özen gösterdik” diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘başka bir tarım mümkün’ vizyonuyla uyumlu, ‘yerelde kalkınma’ hedefiyle tarım ve hayvancılıkta çalıştıklarını anlatan Erdoğan, 2022’ye kurumsal bazda bırakılan en pozitif izler arasında bu faaliyetlerin de olduğuna dikkat çekti.
Başkan Erdoğan, şöyle devam etti: “Karaburun Belediyesi Keçi Peyniri Mandırası ve Zeytinyağı tesisimiz, tarımsal zenginliğimizin ve Yarımada’nın bereketli topraklarının bize verdiklerinin katma değeri yüksek ürünler haline gelerek dış pazarlarda alıcı bulmasına kaynaklık etmeyi sürdürdü. Üreticimiz, çiftçimiz, ilçemiz kazandı. Karaburun’un yükselişi ve potansiyeli dikkat çekmiş olacak ki, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Hollanda Büyükelçiliği düzeyinde konuklarımızı belediyemizde konuk ederek, fikir alışverişinde bulunduk. Bu iletişim süreci bize, belediye arazilerinde nergis dikimi ve üretimi, nergisin ve hurma zeytinimizin yöresel ürün olarak markalaşması gibi çalışmalarımızın ne kadar da yerinde olduğunu gösterdi, ürün odaklı çalışma hususunda planlamalarımızı güncelleme imkanı verdi.”
ALTYAPIDA İLÇE TARİHİNİN EN BÜYÜK YATIRIMI
Karaburun Belediye Başkanı Erdoğan, 2022 çalışmaları ve hedefleri konusunda şu bilgileri verdi: “Büyükşehir Belediyemiz İZSU Genel Müdürlüğü’nce 143 milyon lira yatırımla yaşama geçirilen ve günlük 11 bin m3 kapasiteli Mordoğan Arıtma Tesisi, ilçe altyapı tarihimizde kıymetli bir kazanım. 110 km yeni kanalizasyon şebekesi, bağlantı işlemleri tamamlanan abonelere hizmet vermesiyle bu tesis, ileri biyolojik yöntemle arıtılan suları derin deniz deşarjı ile doğaya zarar vermeden bertarafı sağlanacak. Karaburun Belediyesi olarak denizlerimizin temizliğine gösterdiğimiz hassasiyet, bu tesisin tam kapasite aktive olmasıyla, ilçemizde, 2022’de Mordoğan Ardıç Plajı’nda bizi gururlandıran Mavi Bayrak gibi, prestij ve tanıtım noktalarımızın çoğalmasına fırsat verecek. 2021’de Hasseki, Yeniliman, Saip, Eğlenhoca, Mordoğan gibi mahallelerde ilçe dokusuna uygun alanlar kazandırma mesaimiz, 2022’de de sürdü. Eğlenhoca Mahallesi Meydan açılışıyla ilçemiz yeni bir eser kazandı. Tüm sahillerimizde, yurttaşlarımızın bu alanları sağlıklı ve kolay kullanımına yönelik peyzaj düzenlenmesi, yürüyüş parkuru, deniz-kıyı temizliği gibi çalışmalar, hız kesmeden sürdü. Büyükşehir Belediyemiz katkısıyla sportif donatılı park alanlarımız düzenlenerek yenilendi, ailelerimizin çocuklarıyla faydalanmasına her an açık hale getirildi. Çocuk Konukevi, kadınlarımıza kapsamı ve faaliyet konuları yeni mahallelerle genişleyen meslek edindirme atölyeleri; gençlerimize yönelik Kurs Merkezi gibi Mordoğan’daki kazanımlarımıza ek olarak, ilçe merkezinde Karaburun Belediyesi Gençlik Merkezi önemli bir adres oldu.”
SATIN ALINAN ESKİ CEZAEVİ ALANI İÇİN HEDEF BELLİ
“2020 İzmir Depremi ardından hasar gören belediye hizmet binamızın pratik alternatifi olsun düşüncesiyle, Belediye Hizmet Binası ve Kültür Merkezi yapmak amacıyla; 2021’de satın aldığımız Karaburun Cezaevi arazisi; artık eğitim-kurs-kişisel gelişim-meslek-hobi atölyesi gibi ana odağında gençlerimizin olduğu bir merkez işleviyle hizmet verecek. Yine Mordoğan’daki Seramik Atölyemiz, Masal Evimiz ve Kreşimiz, okul öncesi eğitimde ilçemizin çağa uyumuna katkı sağladığı gibi, özelikle çalışan kadınlarımızın işlerine devamlılığını ve kariyerlerinin sürekliliğini sağlamaları açısından Karaburun Belediyesi’nin önemli kadın dostu hizmet mevzilerinden biri oldu. Her zaman çalıştaylarla, birebir görüşmelerle ve kadın emeğini önceleyen protokollerle içinde olduğumuz toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya dönük adımlarımızı güçlendirdik. Bunu perçinleyecek Karaburun merkezinde de yine kadın istihdamına katkı sağlayacak belediyeye bağlı bir okul öncesi eğitim kurumu projesini yaşama geçirme hedefini gündemimize aldık.”
“Küresel ısınma ve atık yönetimi, çağa uygun çözümler üretme sorumluluğunu yerel yönetimlere veriyor. Belediyemiz de kültürel değerlerimizle birlikte çevremizi, doğamızı korumak için başlattığı artık ve geri dönüşüm hareketini olgunlaştırdı. Ekonomik açıdan bir değer olan ve üretimi aşamasında enerji tüketimi de gerektiren plastik, metal ve cam gibi atıkların kaynağında geri dönüştürülmesine olanak sağlayan çevre projemiz, atık ve geri dönüşüm hareketiyle; hem herkesin imrendiği doğamızın korunmasına hem de milli ekonomimize katkı sağlamaya katkıda bulunduk. Çevre sahiplenmesini bilinç düzeyinden sahada uygulama sürecine köprü kurarak pekiştiren gönüllü temizlik kampanyalarına mahallelerimizde öncülük ettik.”