Karpuzu kestiğinizde böyle görünüyorsa dikkat!

Yazın sevilen meyvesi karpuzun içindeki bu çatlağı görürseniz sakın...

Karpuz konusunda yeterince bilinçli misiniz? Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden birisi olan karpuz içeriğindeki çatlaklar ne anlama geliyor, gelin birlikte göz atalım.


Karpuzu kestiğinizde içinde ortaya çıkan çatlakların bir anlamı olduğunu biliyor muydunuz? Büyük bir tehlike olarak görülen bu çatlaklar ne anlama geliyor merak ediyorsanız yazımıza göz atmadan geçmeyin. 
 

Karpuzun içindeki çatlaklar ne anlama geliyor?

Yapılan araştırmalara göre karpuz içindeki çatlaklar forchlorfenuron isimli hormon maddesi sonucunda ortaya çıkıyor. İnsan sağlığı için zararlı olduğu bilinen forchlorfenuron hormonunun zararları neler,yazımızın devamında sizler için derledik.
 

Forchlorfenuron nedir? Zararları neler?

Hormon maddesi olarak bilinen forchlorfenuron konusunda uzmanlar ikiye ayrılmış durumda. Bazı uzmanlara göre kanseri tetikleyen bir madde olarak görülen forchlorfenuron, ABD Gıda Dairesi yetkililerine göre ise insan ve hayvan sağlığı için zararlı bir madde değil.
 

Beyin sağlığına zarar veriyor

Yetkililerin açıklamalarına rağmen sivil toplum kuruluşları tarafından zararlı bir madde olduğu açıklanmaya devam eden forchlorfenuron yapılan açıklamalara göre kanseri tetiklemesinin yanı sıra beyin sağlığına da zarar veriyor. 
 

Nasıl tespit edilir?

Peki, zararlarına karşı forchlorfenuron isimli hormon nasıl ayırt edilebilir? Forchlorfenuron hormonunun en belirgin görünümlerinden birisi karpuzda meydana gelen çatlaklar. Uzmanlar bu tarz karpuzlara karşı vatandaşları uyarıyor.
 

Fazla olgun görünen karpuzlara dikkat!

Karpuzlarda forchlorfenuron isimli hormon maddesi olduğunun diğer bir kanıtı ise karpuzların doğal olmayacak bir biçimde olgun ve parlak görünmesi. Canlı görünen bir karpuzu tattığınızda kötü ve aromasız bir tat alıyorsanız karpuz içeriğinde forchlorfenuron hormonu bulunuyor olabilir. Karpuzun tam rengini almamış olması ise yine hormon tehlikesini akıllara getirmeli.
 

Susuz karpuzlar da tehlike altında

Karpuz da forchlorfenuron hormonunun yer alıp almadığını anlamanın diğer bir yolu da karpuzun su değeri. Yeteri kadar suyu olmayan bir karpuz içeriğinde forchlorfenuron hormonu bulunabilir.
 

Başka hangi meyvelerde var?

Forchlorfenuron hormonu karpuz dışında üzüm ve kivi gibi meyvelerde de yer alıyor. Hormonu en çok kullanan ülkeler arasında ise ABD ve Çin ilk sıralarda bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri