Karşıyaka'da memurlar ve işçilerden grev kararı!

Karşıyaka Belediyesinde çalışan ve bin 227 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma olmayınca belediye kapısına grev kararı asıldı. Anlaşma sağlanamazsa onlarca işçi 19 Kasım 2024 tarihinde greve gidecek.

Karşıyaka Belediyesinde, Personel A.Ş. işçilerini kapsayan, Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) ve Disk Genel İş Sendikası İzmir 8 nolu Şube arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. 5 aydır süren görüşmeler sonuçsuz kalınca ve SODEMSEN’den teklif gelmeyince grev aşamasına geçildi.

Karşıyaka Belediyesi önünde toplanan sendikaya bağlı işçiler, grev kararını kapıya astı.

OKUR: 17 KASIMDA GREVE ÇIKIYORUZ

DİSK 8 Nolu İzmir Şube Sekreteri Barış Okur şu açıklamaları yaptı;

"Bugün çalıştığımız iş yerlerinde açıklanan açlık sınırı üzerinden maaşlar alıyoruz. Bugün çalışan emekçilerimizin birçoğu kirasını ödeyememekte, alışveriş yaptığı markete alışveriş yapamaz duruma gelmiş durumda. 29 Mayıs'tan bu yana toplu sözleşme görüşmesi yapıyoruz. Aradan 145 gün geçti. Hala Karşıyaka Belediye yönetimi ve sendikası SODEM SEN bir teklifte bulunmadı. Önümüzde 27 günlük bir süre kaldı. Kasım'ın 17'sinde greve çıkıyoruz. Ama 145 günde ne hikmetse bu kenti yönetenler açlık sınırında geçinmeye çalışan işçiden bir haber, ekonomik krizden bir haber. O da yetmezmiş gibi SODEM SEN diye bir baş belamız var."

"AÇLIK SINIRINDA ÜCRET İSTEMİYORUZ"

"Kim bu SODEM SEN yakından tanıyalım; SODEM SEN, Sosyal Demokratlar Kamu İşverenler Sendikası olarak masaya oturuyor. Ama masadaki tutuma gelecek olursak isminden de belli olduğu gibi hiçbir yaklaşım göstermiyor. Bazen bir belediyede oturduğumuzda sıradan idari maddeleri direkt geçerken, diğer bir kurumda bununla ilgili bile ayak diretmeye devam ediyor. Buradan belediye başkanına ve SODEM SEN'e Sesleniyoruz. Bizler bu hayatın gerçeği olan açlık sınırında değil insanca yaşanabilir ücret istiyoruz."

"YA SÖZLEŞME MASASI, YA GREV HALAYI"

"Geçen Cuma günü Bornova'da, pazartesi Buca'da, dün Bayraklı'da bugün burada yarın bir başka bir yerde grev ilanlarımızı asıyoruz. Bu durumu daha önce hiçbirimiz şahit olmadı. Şu anda İzmir'de her gün bir belediyede grev ilanı asılıyor. Buradan kenti yönetenlere sesleniyoruz. Kulaklarını kapatan, gözlerini yuman yöneticilere sesleniyoruz; Bizler örgütlü işçileriz. Sendikalı işçileriz. Sizler SODEM SEN adı altında örgütlenip her iş yerinde kendinize göre bir yöntem uygulamaya çalışıyor olabilirsiniz. Ama biz örgütlü gücümüzle buna dur diyeceğiz. Ve önümüzdeki ayın başından itibaren her hafta bir belediyede greve çıkıyoruz. Ve buradan masada anlaşmaya davet ediyoruz. Diyoruz ki ya sözleşme masası ya, grev halayı diyoruz."

GÜMÜŞTEKİN: BELEDİYE YÖNETİMİ DURUMUN CİDDİYETİNDE DEĞİL

Grev ilanının asılmasının ardından DİSK 8 nolu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin şu açıklamaları yaptı;

"1127 Kişiyi ilgilendiren ve 1 Temmuz 2024’te yürürlüğe girmesi gereken Karşıyaka Belediyesi personel AŞ’nin toplu iş sözleşmesinde tam 113 gündür ücrette teklif dahi verilmemiş ve sözleşme tıkanma noktasına gelmiştir.29 Mayıs 2024 tarihinde ilk oturumunu, 17 Ekim 2024 tarihinde de ısrarlarımız üzerine anca 4. Oturumunu gerçekleştirdiğimiz toplu iş sözleşmemizde, herhangi bir maddi teklifte bulunulmamış ve son 60 günün bitmesine 28 gün kalmasına rağmen, belediye yönetimince durumun ne kadar ciddi olduğunun hala farkına varılmamıştır."

"İŞÇİNİN EMEĞİ SODEMSEN'İN OYUNCAĞI DEĞİLDİR"

"Belediyelerimizde yetkili kılınan SODEMSEN, tüm tecrübelerine rağmen nedense 2024 yılındaki toplu iş sözleşmelerini son dakikaya sıkıştırarak, bir an önce imza altına alınmasını dolayısıyla grev sürecinin atlatılmasını amaçlamış olsa da tam tersine birçok belediyede grev süreci başlamıştır. Şu bilinmelidir ki işçinin emeği SODEMSEN’ in oyuncağı değildir. Eğer belediye yönetimi Toplu Sözleşmemizi ciddiye alıp SODEMSEN’ i devreden çıkartmaz, ciddi bir teklif vermezse, yani bizleri açlık sınırının altında çalıştırmaya ısrar ederse; biz Karşıyaka Belediye Personel AŞ. işçileri, yani tam olarak 1227 işçi, 19 Kasım Salı günü bu belediyenin önüne iner grev halayını da çekeriz."

"BU DAVA EKMEK DAVASI"

"Unutmayın ki şehirleri belediye işçileri var eder, bu kenti sizin için, durmaksızın hem yaratıp, hem de yaşatan bizler; alnının teriyle, özveriyle, güler yüzle hizmet eden bizler; artan enflasyon, ağır yaşam koşulları, ardı arkası kesilmeyen zamlar, yaşanan ekonomik ve siyasal krizle birlikte, işçi sınıfına yönelik saldırılar devam ederken bu ücretlerle geçinemiyoruz. Buradan belediye başkanımıza sesleniyoruz; geçim sıkıntısı çeken, emeğinin karşılığını almakta zorlanan çalışanlarınızı görmezden gelmeyin, sizi; bu belediyenin başkanı olarak çalışanlarınıza kulak vermeye, SODEMSEN’ i devreden çıkartarak, toplu sözleşme masasına oturmaya ve yürümeyen sözleşmeyi insanca yaşanabilir ücretle bitirmeye, grev halayını, toplu iş sözleşme halayına çevirmeye davet ediyoruz. Ki aksi halde biz işçiler, 19 Kasım’da bu alanı grev halaylarımızla doldurmaya hazırız. Şunu herkes bilmelidir ki bu dava ekmek davası, bu kavga ekmek kavgasıdır, sefalete teslim olmayacağız… Ve Adnan YÜCEL’ in de dediği gibi; bugünlerden geriye, bir yarına gidenler kalır, bir de yarınlar için direnenler... Yaşasın örgütlü mücadelemiz! Yaşasın Genel-İş! Yaşasın DİSK!"

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri