Üzüm festivaline katılmak için gitmiştim ama üzüm üzerinden oynanan oyunları göreceğim hiç aklıma gelmemişti.
Kavacık’ın bereket dolu üzüm bağlarına, sakinlik, dostluk, komşuluk dolu sokaklarına siyasetin bu kadar derinden gireceği hiç aklıma gelmemişti.
Kavacık Köyü, birlik ve beraberliğiyle, muhafazakâr yapısıyla sakin bir köydü. Ürettikleri, koca koca, dünyada nadir olan siyah üzümleri ya satarak, ya kurutarak, ya da pekmezini yaparak satan köylüler, geçimini sağlayıp, mutlu yaşamını sürdürüyorlardı.
Daha önceki yıllarda, İzmir’e bu kadar yakın, sakin köye hafta sonu gitmek, oradan şöyle bir geçmek, İzmirlilerin klasikleşen bir gezintisiydi.
Buradaki üzüm üreticileri kendi aralarında üretim birlikteliği kurarak bir kooperatif kurdular. Bu kooperatif sayesinde, bağlarındaki üzümleri, dalından satarak zarar etmemeye başladılar.
Derken, sene 2015 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi eski İZSU Genel Müdürü Fügen Selvitopu, Karabağlar Belediye Başkanı olan eşi Muhittin Selvitopu’nun yönettiği ilçenin içinde olan bu köye bir giriş yaptı.
Bağ mı aldı, bahçe mi aldı, dam mı aldı, ev mi aldı bilemem.
Ama Kavacık Kadın Kooperatifini 12 kadınla birlikte kurmayı başardı. Sadece başarmakla kalmadı, Belediye Başkanı kocasından bir ricada bulundu, belediyenin maddi ve manevi desteğini de aldı.
Karabağlar Belediye Başkan Selvitopu, 12 kişiden oluşan kooperatif için Kavacık Üzüm Kafe adıyla kafeterya da kuruverdi.
Karabağlar Belediyesi’nin tanıtım, organizasyon, şenlik vs her türlü girişiminde de Kavacık Kadın Kooperatifini çağırmayı, onlara özel stantlar kurdu.
Kavacık Kadın Kooperatifi, Karabağlar Belediyesi’nden, başkanın eşi durumundan alabileceği maddi ve manevi bütün desteği aldı.
Ortada bir kadın girişimci derneği var, içinde 12 kadın var, Kavacık var, üzüm var her şey doğal gibi görünüyor du!
Ama bir köylü yaklaştı yanıma, köydeki üzüm siyasetini ayaküstü anlatıverdi.
Kavacık Köyü’nde zaten bir kooperatiflerini olduğunu söyledi. Hem de üye sayısının 12 değil, 120 değil, 220 değil, 680 kişi olduğunu söyledi.
Kavacık Köyü’nde yaşayan ve üzüm üreten 680 aile birleşerek yıllar önce bir kooperatif kurmuşlar.
Bu yeni kurulan Kavacık Kadın Kooperatifinin ise, ikna edilen 12 kadınla kurulan, köyde Karabağlar Belediyesi’nin maddi ve manevi imkânlarını sunarak desteklediği, ayrılıkçı, ötekileştiren, köyde birlik ve beraberliği bozan bir kooperatif olarak kurulduğunu söyledi.
Karabağlar Belediyesi’nin, maddi desteğini içinde Başkan Selvitopu’nun eşi Fügen Selvitopu’nun olduğu bu kooperatife verdiğine dikkat çeken üzüm üreticisi köylü, “Siyaset onların olsun, para da onların olsun. Biz köyümüzdeki birliğimizi, dirliğimizi ve beraberliğimizi bozmayacağız” diyor.
Köylü ile ayaküstü kısa konuşmam bittiğinde, festivalin yapılacağı tören alanına geçtim. Dereceye giren üzüm üreticilerine ödülleri verilmesi sırası gelmişti.
Birinci kim şimdi hatırlamıyorum ama ikinciyi hiç unutmayacağım.
Sunucunun ‘festival ikincisi bir kadın üreticimiz’ dediğinde, Karabağlar Belediye Başkanının eşi Fügen Selvitopu’nun, ‘A bu bizim Fatma mı yoksa?’ dediğini asla unutmayacağım.
Fatma’nın Kavacık Kadın Kooperatif üyesi olduğunu da, Kavacık’taki Üzüm Oyununu da!