Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin dünyada söz sahibi olmasının yolunun Türk yapımı, Türk bayraklı gemilere sahip olmasından geçtiğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, TOBB Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülgen ve Oda yöneticileriyle beraber İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'ni ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Yönetim Kurulu Üyeleri Argun Gündüç ve Kenan Yalavaç, İMEAK DTO Meclis Üyesi Ahmet Subay ve Meslek Komite Üyesi Köksal Hantal ile bir araya geldi.
Denizciliğin ticaretin olmazsa olmazı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bugün dünyada en ucuz taşıma yolu deniz. Denizcilikte kim ileri gitmişse dünyaya o hükmetmiş. O nedenle denizcilikten vazgeçemeyiz. Coğrafyamız bize denizciliği önemli kılma imkanı veriyor. Dünyaya açılma kapımız denizlerimiz. Bunu çok iyi kullanmamız gerekiyor. Sayın Başbakanımızın denizci olması bizim için büyük şans" dedi.
"TÜRK YAPIMI GEMİYE FİNANS SAĞLANMALI"
Tersanelerde 49 yıl kira süresinin başladığını, kira bedelinin ciro üzerinden binde bire düşürüldüğünü hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Hükümetimiz sağolsun, taleplerimizi yerine getirdi. Türk bayrağına geçişte de teşviklerin çıkartılmasında hep beraber çalıştık. Esas önemli olan bir kamu bankasının gemi yapımında denizcilik sektörüne finansman sağlamasıdır. Türk yapımı, Türk bayraklı gemilere finansman sağlanması işin en esaslı noktasıdır. Ülkemizde ekonomi odaklı bir dönem başlayacak. Bu yönde muhakkak hükümetimizin bir karar alması lazım. Eğer bugün dünyada söz sahibi olacaksınız, kendi yükünüzü daha ucuza ve bildiğiniz insanlarla taşıtmak istiyorsanız, geminizin olması lazım. Gemi olmadan hiç bir şey olmuyor. Denizciliğe yapılacak teşvik geleceğe yapılacak teşvik olacaktır. Aynı limanlar gibi. Denizler düz olmaz, dalgalı olur. İnişin olduğu yerde çıkışın olduğunu da bilmek lazım. Kriz fırsatları beraber getirir. O nedenle denizciliğe yatırım yapmaya devam. Başka çıkış yok. Irak'ta, Suriye'de savaş var, Ortadoğu'ya gidemiyorum. Körfeze mal satamıyorum. Benim tek açılacağım yer denizler. Deniz bizim için bir şans. Bunu iyi kullanmalıyız" diye konuştu.
"KRUVAZİYERDE DESTEĞE HAZIRIZ"
Çin'i Batı Avrupa'ya bağlayacak "Tek Yol Tek Kuşak Projesi"nin önemine ve Türkiye'nin bu projede yer alması gerektiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "TOBB Başkanı olduğumdan bu yana bu projeyi hep gündemde tuttum. Projeyi demiryolunun yanı sıra denizyolu, karayolu ve havayoluyla birlikte düşünmek lazım. Bu proje bugünün değil geleceğin işi. Tarihi ticari yolların üzerinde kim oturuyorsa o ülkede istikrarsızlık olmaz. Hiçbir ülke orada huzursuzluk olsun istemez" şeklinde konuştu.
Deniz turizminin önemine de değinen Hisarcıklıoğlu, "En çok para bırakan turist, denizde seyahat eden turisttir. İzmir açısından kruvaziyer çok önemli. Ayvalık'tan Didim'e kadar uzanan alan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin alanı. Coğrafyamızın en önemli sahalarından birine hükmediyorsunuz. TOBB olarak biz de üzerimize düşeni yapmaya hazırız" dedi.
"RAKİPLERİ LİMANLAR VE LOJİSTİK MERKEZLERLE GEÇERİZ"
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Türk denizcilik sektörü ve Oda hizmetleri hakkında TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na detaylı bilgi verdi. Öztürk, Türkiye'nin gemi filosu büyüklüğü bakımından dünyada 13. olduğunu, ancak yaşlanan filoyu bir an önce yenileyip büyütmek gerektiğini söyledi. Dünyanın önde gelen konteyner hatlarının Türkiye'de liman yatırımları yaptığını belirten Öztürk, "Aliağa'da 13 iskele gemilere hizmet veriyor. Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın ülkemizin geleceğinde çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çin'in "Tek Yol Tek Kuşak" projesinden pay almalıyız. Önümüzdeki dönemde Şangay'dan çıkan bir konteynerin Avrupa'ya ulaşmasında köprülerimizle, limanlarımızla bu projenin içinde yer alacağız. Biz İzmir'i limanlar şehri olarak görüyoruz. Alsancak Limanı'nın çok önemli bir işlevi var. Sayın Cumhurbaşkanımız da limana yatırım konusunda talimatlarını verdi. İhracatçının maliyetini düşürecek her kuruş önemlidir. Bırakın liman kapatmayı, limanları çoğaltmamız ve lojistik merkezlerle birbirine bağlamalıyız. Lojistik merkezlerde yüklerimizi düşük maliyetle toplayıp, limanlardan ihraç edebilirsek dünya ölçeğinde rakiplerimizin önüne geçebilir noktaya geleceğiz" diye konuştu.
Büyük tonajlı gemilerin Körfeze girmesini sağlayacak ve Körfezi temizleyecek İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi'nin çok önemli olduğunu dile getiren Öztürk, ülke turizm gelirlerinin yüzde 20'sini oluşturan deniz turizminin ön yargılı güvenlik algılarından dolayı sıkıntı yaşadığını, sorunları aşmak için çaba gösterdiklerini ifade etti. Öztürk, Pasaport'ta satın alınan ve Odaya yakışır bir hizmet binasına dönüştürmeyi planladıkları yeni bina hakkında da TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na bilgi verdi.
Ziyaretin anısına TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Öztürk'e Dede Korkut Kitabını hediye ederken, Öztürk de Başkan Hisarcıklıoğlu'na plaket takdim etti.