Mehmet ÖZDOĞRU - İzmir Ticaret Borsası’nın (İTB) ekim ayı olağan meclis toplantısı gerçekleşti.
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, borsa binasında gerçekleşen Ekim ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, ekonominin bu yıl dâhil, gelecek üç yılda ortalama yüzde 5,5 büyüyeceği tahmin edildiğini belirterek,“Cari açığın ve bütçe açığının aynı anda gerileyeceğinin öngörüldüğü programda böylesine güçlü bir büyüme performansı için özel sektör ve dışarıdan sermaye yatırımlarının tempolu bir şekilde artması şart. Bunun için de ekonomide güvenin ve sürekli bir reform ikliminin devam ettirilmesi gerekiyor. Daha da zorlaşacak küresel likidite ortamında faiz, enflasyon ve işsizliği eşzamanlı olarak düşürecek nitelikli bir büyüme için bu kaçınılmaz. Bu yıl uygulanan kredi garanti fonu (KGF) teminatlı krediler gibi inovatif desteklerin ekonomide önemli bir hareketlilik yarattığı ortada. Yılın ilk yarısındaki yüzde 5’lik büyümenin ardından ekonomi yönetiminin üçüncü çeyrek büyüme beklentisi çift haneye çıkmış durumda. Görünen o ki ekonomi bu yılı yüzde 7’ye yakın bir büyüme ile tamamlayacak. Ama bu büyümenin, geçici tedbirlerle sağlandığının unutulmaması, ihtiyatlı olunması önemli. Çünkü küresel ekonomide ılımlı toparlanma devam etse de jeopolitik riskler yükseliyor” dedi.
Türkiye’nin en fazla potansiyeli olan sektörlerinden birisinin tarım olduğunun altını çizen Kestelli,“Ancak, bizler sahip olduğumuz potansiyeli maalesef kullanamıyoruz. Önemli bir tarımsal alanımız ve uygun iklim koşullarımız ile dünyanın dokuzuncu büyük üretici ülkesi olabiliriz ama ihracatta 25. sıradayız. Son dönemlerin en önemli dünya gündemi sürdürülebilirlik. Avrupa’nın en büyük tarımsal üretimini gerçekleştiren ülke olarak bizim de sürdürülebilir bir tarım sektörünün oluşturulması amaçlarımızın başında gelmek zorunda. Tarımsal sürdürülebilirliğin, ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik olmak üzere üç eksende ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Bu eksenler birbirinden tamamen bağımsız değil, sebep ve sonuçları itibariyle tamamen birbirleri ile ilişkili alanlar ve ne yazık ki hemen hepsinde yapısal ve konjonktürel diyebileceğimiz sorunlarımız var. Tarımsal üretimden pazarlamaya, tarım alanlarının korunmasından dış ticarete sorunların çözümünde çok başarılıyız diyebileceğimiz bir karnemiz yok maalesef. Ancak, zaman geçirmeden bir yerlerden başlamak zorundayız” diye konuştu.
İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz ise, bu yıl tek haneli enflasyon rakamlarının hayal olduğunu belirterek, “Zor bir dönemden geçiyoruz. Örneğin tarımda üretimi artırmamıza rağmen fiyatlar genel enflasyonun önünde gitmeye devam ediyor. Dönüp baktığımızda ise üretici, fiyattan ve kazancından memnun değil. Bu anlamda yapısal durum üreticiden tüketiciye dek kurgulanan zincirin enflasyon ile mücadelenin yanında olmadığını gösteriyor. Ayrıca tarımda girdilerin % 60’ı ne yazık ki ithalata bağlı. Bu da bizi bir anlamda kura bağlı hale getiriyor. Ayrıca etrafımızda olup bitenler o denli fazla ki, gelişmelerin sonuçları çoğu zaman dönüp dolaşıp ekonomimize yansıyor. Bu nedenle önümüzdeki aylarda kur hareketleri ve daralabilecek kredi kaynaklarına hazırlıklı ve daha dikkatli olmalıyız” dedi.