KHK'ların son kurbanı öğrenciler

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, OHAL kapsamında çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnamelerin son kurbanlarının öğrenciler olduğunu belirterek, “öğrencilerin suçu ne” diye sordu.

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit İzmir’de belediyelere ait eğitim merkezlerinin kapatılmasını Meclis gündemine taşıdı. Yiğit, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak yaptığı konuşmada “İzmir’de ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilerimize yönelik kurulan, ücretsiz ve kaliteli eğitim veren eğitim merkezleri kapatılmıştır. Sadece bu sene 9 belediyenin eğitim merkezinde 14 bin öğrenci yararlanmıştır. Bu öğrencilerin başarıları ortadadır. Ancak ne hikmetse CHP’li belediyelerin bu eğitim merkezlerinden ve bu merkezlerdeki başarı oranlarından birileri rahatsız olmuş ve kapatılma kararı alınmıştır. Bu öğrencilerin suçu nedir? Buradan hükümete sesleniyorum. Bu eğitim merkezleri dershane değildir. Eğitim ücretsiz verilmektedir. OHAL süreci altında yaratılan mağduriyetlere yenilerini eklemenin, eğitim alan öğrencileri mağdur etmenin kime ne faydası olacaktır. Bu yanlıştan bir an önce dönülmelidir.” dedi.

Konuyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi de hazırlayan Yiğit, önergesinde şu ifadelere ve sorulara yer verdi:

“Resmi Gazete’nin 29 Ekim 2016 tarihli sayısında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnamenin Milli Eğitimle ilgili düzenlemeler bölümünde yer alan maddeyle, belediyelerin dar gelirli öğrencilere yönelik açtığı ücretsiz eğitim merkezleri kapatıldı. Bu kapsamda İzmir’de dar gelirli öğrencilere hizmet veren 9 belediyeye ait eğitim merkezinin kapısına kilit vuruldu. Kapatmalar nedeniyle Bornova, Karşıyaka, Bayraklı, Gaziemir, Karabağlar, Çiğli ve Buca'da Anadolu liselerine ve üniversiteye hazırlık yapan binlerce öğrenci eğitimsiz, yüzlerce öğretmen de işsiz kaldı. Geçen sene bu merkezlerde eğitim gören 14 bin öğrenci TEOG, YGS ve LYS’de gösterdikleri başarıyla dikkat çekmişti. Ancak kapatma kararıyla hem çocuklarına daha iyi bir eğitim verme olanağından yoksun olan aileler, hem geleceğe daha iyi hazırlanmak isteyen öğrenciler, hem de bu merkezlerde eğitim veren öğretmenler mağdur oldu. Bu bağlamda;

  1. Belediyeler tarafından dar gelirli öğrencilere yönelik olarak açılan ve ücretsiz kaliteli eğitim vererek öğrencileri geleceğe hazırlamayı amaçlayan eğitim merkezlerinin kapatılma gerekçeleri nelerdir?
  2. Halen ülkemizde dar gelirli öğrencilere yönelik eğitim hizmeti veren ve Resmi Gazete’nin 29 Ekim 2016 tarihli sayısında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameyle kapatılan belediyelere ait kaç eğitim merkezi vardır? Bu merkezler hangi belediyelere aittir?
  3. Kanun Hükmünde Kararnameyle kapatılan belediyelere ait eğitim merkezlerinde eğitim gören geçen senenin rakamlarıyla toplam ne kadar öğrenci vardır? Bu merkezlerdeki öğretmen sayısı kaçtır?
  4. Kapatılma kararıyla birlikte ücretsiz eğitim görme olanağı ellerinden alınan öğrenciler ile işsiz kalan öğretmenlerin mağduriyetlerini gidermeye yönelik yeni bir düzenleme için adım atılacak mıdır? Belediyelere ait eğitim merkezlerinin KHK kapsamından çıkarılmasına yönelik bir çalışma var mıdır?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri