Masamın üzerindeki meyve maketini evirip çevirip, sıkıntıyla oflayan üzgün ,içine kapanık ,kendine kızgın danışanıma sanki o üzgün değilmiş ben de üzgün değilmişim ve yeni tanışıyormuşuz gibi gülen gözlerimle baktım. Eminim içinden onun üzüntüsünü anlamadığım, hissetmediğim için bana kızmıştır. Oysa bilse ki ondan daha çok üzgünüm. Yapmaya çalıştığım sadece ayağı takılmış ve düşmüş danışanımı hiçbir şeyin sonu değil birlikte kalkacağız ve yürüyeceğiz hissime ortak etmek.
Tam 35 kilo vermiştik birlikte ve O şimdi 16 kilosunu geri alarak gelmişti, oldukça pişmandı. Öyle sinsice oluyor ki geri kilo alımı, verirken an be an izlediğimiz kilo verimi sanki bir anda gece uyurken hepsi üzerine yüklenmiş gibi geliveriyor.
Bugün başarılı bir diyet sonrası geri kilo alımı konusunu irdelemek istiyorum sizlerle birlikte...
Önemli olan diyet sürecinizde kilo verirken, yaşadıklarınızı unutmamanız ve ideal kilonuza ulaştığınızda da bunu korumanızdır. Eğer diyetisyeniniz ile birlikte bu süreci yönetirken Yaşam tarzı değişikliğine gittiyseniz verdiğiniz kiloyu geri almazsınız. Ama detokslara, bitki çaylarına başvurup sizi bedensel ve zihinsel olarak yoran bir dönemden geçtiyseniz kilonuzu koruyamamanız kaçınılmazdır.
Binbir zorlukla verdiğiniz kiloyu korurken aç kalmamalısınız ancak iştah kontrolünü de sağlamalısınız. Bu noktada düzenli öğün saatleriniz olmalı, egzersiz yapmalı ve sağlıklı besinleri tercih ediyor olmalısınız.
GERÇEKTEN AÇ MISINIZ?
Duygusal açlığınız mı var yoksa gerçekten bedeniniz mi aç? Peki duygusal açlık nedir? Duygusal açlık, hayatın getirdiği zorluklarla birlikte öfke, üzüntü, stres ve yalnızlık hissi içerisinde olmanız ile hormonlarınızın değişmesine neden olan durumdur. Bu değişen hormonlarımızın arasında en önemlileri endorfin, dopamin ve serotonindir. Bu hormonlar mutluluk hormonudur ve vücuda iyilik halini kazandırırlar. Endorfin, dopamin ve serotonin hormonlarının salgılanmasında etkilidir. Fizyolojiik ritmimizi sağlamak için bu hormonlar hepimiz için oldukça önemlidir. Serotonin hormonunun yaklaşık %80’inin bağırsaklarınızdan salgılandığını biliyor musunuz ? Öncelikle sindirim sorunu yaşıyorsanız, bağırsaklarınıza dost olan besinleri seçmeli ve iyileştirmelisiniz.
Tüm bu hormonların salgılanmasını arttırmak için; nefes egzersizleri ve birden fazla yastık ile yatmak istediğiniz günlerde kendinizi iyi hissettirecek güzel eşofmanlarınızı giyerek yürüyüşler yapmalı, triptofan (aminoaasit) içeriği zengin besinler (yumurta, fındık, mercimek, kümes hayvanları) tüketmeli ve stresten uzak durmalısınız.
Yürüyüşünüzü yapıp endorfin hormonunuzu yükselttikten sonra evinize geldiğinizde yazacağım sağlıklı hurma toplarını tüketerek serotonin hormonunuzu arrtırdık mı keyfimize diyecek yok!
SAĞLIKLI HURMA TOPLARI
8 adet hurma
1 yemek kaşığı çekilmiş ceviz
2 kare benmari ile eritilmiş bitter çikolata
1 yemek kaşığı yulaf
Dışını bulamak için antep fıstığı
Hurmalar sıcak bir su dolu kasede 5 dk bekletilip yumuşatılır. Çekirdekleri çıkartılır ve rondodan geçirilir. Ceviz, bitter çikolata ve yulaf rondoya eklenip karıştırılır. Yuvarlanan hurma topları fıstığa bulanır. Afiyet olsun!
Karaciğerinize de iyi bakmanız gerektiğini unutmamalısınız. Karaciğer, vücudunuzda ihtiyacınız olmayan hormonlar dahil tüm atık maddeleri vücudunuzdan uzaklaştırır. Eğer karaciğerinizin sevdiği besinleri tüketir onu mutlu ederseniz gün içerisinde sizin de mutsuz olmanız düşük bir ihtimaldir. Bu besinlere; enginar, yağlı balıklar, brokoli, karnabahar ve zeytinyağı ile yapılan sebze yemekleri örnek verilebilir.
Aynı zamanda aç olmak ve susuz kalmanın belirtilerini aynı olduğu için birbirine karıştırılmamalıdır. Bunun ayrımını yapabilmek için açlık hissettiğinizde yemekten yarım saat önce bir bardak su içip beklemelisiniz. Eğer hala açlık hissediyorsanız yemek yiyebilirsiniz. Yemekten yarım saat önce içtiğiniz 1 bardak su yeme miktarınızı azaltacak dolayısıyla kalori alımınızı kısıtlayacaktır.
Peki, tüm bu önerileri dikkate aldığınızı varsayarak, verdiğiniz kiloyu korumak için ise nelere dikkat etmelisiniz?
Güne erken başlamalısınız.
Yatmadan en az iki saat önce beslenmeyi bırakmalısınız.
Diyetinizde yeterli miktarda protein almalısınız.
Kendinizi cezalandırıp çok keskin yasaklar koymamalısınız. Vücudunuzu kıtlığa sokmamalısınız.
Arkadaşlarınızla akşam yemeğine gittiğiniz bir günde ipin ucunu kaçırdığınızı düşünüyorsanız kendinizi suçlamayın. Ertesi gün için diyetinizi dengelemelisiniz.
Geri kilo almamak için vücudunuzu şaşırtın. Örneğin; haftanın 3 günü spor yapıyorsanız haftanın 1 gününe düşürün sonra 4 güne çıkartın
Ne yediğinize odaklanmalısınız. Tükettiğiniz besinler kaliteli olmalıdır.
Paketli gıdalardan olabildiğince kaçınmalısınız. Çevreci olmalısınız.
Yanınızda sevdiğiniz sağlıklı yemekleri taşımalısınız.
Yeteri kadar lif almalısnız. Sebze, meyve ve tam tahıllı besinlerin tüketimini arttırmalısınız.
İŞTAHINIZI BASKILAYACAK ARA ÖĞÜNDE TÜKETEBİLECEĞİNİZ İÇECEK TARİFİ
2 bardak su
1 küçük boy pancar
1 küçük boy elma
1/2 çay kaşığı toz kuru zencefil
Yarım çay kaşığı toz tarçın
4 küp buz
Biz yaparız, birlikte yaparız, dost olursak yaparız, en başarılı dönemimizde sevinci paylaşarak en boşladığınız dönemde düşmemek için el ele tutuşarak birlikte başarırız .
Sizin için hep buradayım