Mehmet ÖZDOĞRU - Sivil toplum örgütlerine uzattığı dost eliyle, sosyal sorumluluk projelerinin yaşam bulmasını sağlayan Konak Belediyesi’nin Türkiye'nin ilk Görme Özürlüler Kitaplığı olan TÜRGÖK'ün hizmetlerini anlatmak ve daha çok bağışçı bularak kitaplıktaki kabartma kitap sayısını artırmak için başlattığı 'Bir Kitapla Bin Yaşa' kampanyasına destek veren bağışçılar Kültürpark Tenis Kulüp’te düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın ev sahipliği yaptığı toplantıya proje ortakları TÜRGÖK Başkanı Tülay Yazgan, Alsancak Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Dilek Olcay ile Güzelyalı Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Sabri Özazar’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Türkiye’nin ilk kadın ortodontisti Ayşe Mayda, İzmir’i Sevenler Derneği Başkanı Sancar Maruflu, eski Bakanlardan Işılay Saygın’ın da aralarında yer aldığı 100’e yakın bağışçının destek verdiği sosyal sorumluluk projesi kapsamında 200’e yakın kabartma kitap bastırıldı. Bağışta bulunarak görme engellilere kitapla kavuşturanlara teşekkür belgesi verildi.
BU ENERJİYE İHTİYACIMIZ VAR
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, TÜRGÖK kitaplığını daha da zenginleştirerek, daha çok kitabın görme engellilerle buluşmasını sağlamak için yola çıkan projenin kısa zamanda büyük destek gördüğünü söyledi. Kitaplığa bağışta bulunanlara teşekkür eden Pekdaş, konuşmasında TÜRGÖK kurucusu merhum Gültekin Yazgan’ı da anarak, “O hem hayallerinin peşinde koşan hem kendini geliştirerek görme engellilerin de kendi önlerine hedefler koyabileceğini göstermiş bir kutup yıldızıydı. Bugün bizlere düşen görev onun bu çabasını daha değerli kılarak ve daha çok kişi tarafından bilinmesini sağlamaktır. TÜRGÖK kitaplığını zenginleştirmek için yola çıktık. İzmir’in gücünü gösterdik ve görme engellilerin hayatında ışık olduk. Hayal kurmalarını sağladık. Ama bu çabamızı büyütmemiz gerekiyor. O kadar çok görme engelli var ki, onların da dünyalarını çoğaltmak, hayal kurmalarını sağlamak için çaba göstermemiz lazım. Bunun için de imkanı olan herkesi 'Bir kitapla bin yaşa' kampanyamıza destek olmaya çağırıyorum. İzmir’in ruhunu hep birlikte geliştirdiğimiz için sizlere, Gültekin Yazgan’ın ardından yeni kutup yıldızlarına, Türkiye’nin bu enerjiye ihtiyacı var” dedi.
KİTAP OKUYAN BİREY OLUR
Konuşmasında geçtiğimiz aylarda yaşamını yitiren yazar Muzaffer İzgü’nün ‘Kitap okuyan düş kurar, düş kuran insan düşünür, düşünen insan birey olur’ sözüne atıfta bulunan Pekdaş, “Okuyarak, düş kurmak, düşünmek ve birey olmak için biz bir taraftan TÜRGÖK kitaplığını zenginleştirmeye çalışıyor, bir taraftan da parklarımızda hemşehrilerimiz okusunlar diye kitaplıklar açıyoruz. Önce Behçet Uz Parkı’nda çocuk kitaplığı açtık. Bu kitaplık çok büyük bir ilgi gördü. Sonra Adile Naşit Parkı içinde restore ettiğimiz Yanık Kilise’yi de kitaplığa dönüştürdük. Burayı da yakında açacağız. Ayrıca Göztepe’de Kadınlar Birliği Parkı içindeki eski zabıta karakolunu da kent kitaplığı haline getirdik. Kısa süre içinde açılışını yapacağız. Kitaba ulaşmasını istediğimiz herkesin bu olanaklara sahip olması için çalışıyoruz. Semt merkezlerimizde de kitaplıklar kuruyoruz” diye konuştu. TÜRGÖK Başkan Yardımcısı Önder Kütahyalı da proje hakkında kısa bir bilgi verdi. Kendisi de görme engelli olan Kütahyalı, “Ben hem yöneticiyim, hem de iyi bir kitap okuyucusuyum. Ben ilk kabartma kitabımı yurtdışından getirterek okumuştum. Sonrasında o kadar çok kitap okudum ki… TÜRGÖK’ün bu konuda faydası sonsuz. Görme özürlülerin kitap okuması, onlara dünyaları sunmak demektir. Ne kadar çok kitap olursa o kadar çok görürler” dedi. Konuşmaların ardından kampanyaya bağışta bulunarak, görme engellilerin kitapla buluşmasını sağlayan bağışçılara teşekkür belgeleri Başkan Pekdaş, TÜRGÖK Başkanı Tülay Yazgan, dernek başkanları Dilek Olcay ve Sabri Özazar tarafından verildi.
BAĞIŞLARLA BÜYÜYÜYOR
Bağışlarla görme engelliler kitaplığını zenginleştirmek için yeni bağışçıların bulunmasına aracılık eden kampanyaya Ahmet Ümit, Buket Uzuner, Yekta Kopan, Ercan Kesal, Ahmet Büke gibi yazarlar da kitapları ile destek veriyor. Yazarlar bazı kitaplarını TÜRGÖK tarafından kabartma kitaba dönüştürülmesi için verirken, geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden yazar Muzaffer İzgü’nin 20 çocuk kitabı da kabartma kitaba dönüştürülecek. TÜRGÖK’ün kabartma kitapları yurtiçi ve yurtdışında yaşayan görme engelli üyelere gönderiliyor. Kampanya ile kargo ücretlerine, baskı masraflarına ve başka kitapların basılmasına destek olmak isteyenler www.turgok.org adresinden ve TÜRGÖK'ün (0232) 2242627 nolu telefonundan ulaşarak bilgi alabilirler. Kampanya kapsamında bir kabartma kitap için yaklaşık 500 lira bağış gerekiyor.