ARİF ÇAYAN / MEDYA EGE - Toplum Temelli Göç Programına bağlı Türk Kızılay Mersin Toplum Merkezi ekibi, Kahramanmaraş’ta kurulan iki çadır kentte depremzedelere psikososyal destek vererek zor günleri atlatmalarına yardımcı oluyor.
Görevli Klinik Psikolog Melda Kimyonşan, Medya Ege’ye saha çalışmalarını anlattı. Bölgede 5 kişilik uzman bir ekiple çalışarak depremzedelere destek olduklarını belirten Kimyonşan, “Depremin ilk anından itibaren Kahramanmaraş'tayız. Kişilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması için Kızılay olarak ilk bir hafta barınma ve beslenme desteği sağladık. İkinci haftada ise psikolojik ilkyardım hizmeti sunuyoruz” dedi.
Afetzede ve depremzedelerin yaşadıkları zorlu olaylardan sonra yapılan destekleyici müdahalenin çok önemli olduğunu dile getiren Kimyonşan şöyle konuştu; “Buradaki amacımız öncelikle danışanları izlemek, dinlemek ve sonrasında bağ kurarak müdahale yöntemlerini geliştirmek. Burada beş farklı bölgede hizmet sunuyoruz. Elbistan’da iki çadır bölgesi yer almakta. Toplamda 1 870 kişi konaklıyor buralarda. Kişilerle görüşmeler yaparak ruh sağlığı anlamında da hizmetler sunuyoruz. Sahada hizmet veren profesyonellere yönelik destek çalışmamız da var. Paylaşım gruplarımız var.”
Depremzede çocukların psikososyal durumlarını çok önemsediklerine işaret eden Kimyonşan, “Çocuklarda fiziksel bilişsel davranışlara, semptomlara rastlıyoruz. Çocuklarda alt ıslatma, aşırı öfke, gece uyurken titreme ve uykuda bağırma semptomlarına çok rastlıyoruz. Ebeveyneler olarak çocukların rutinlerine geri dönmemiz gerekiyor. Çocuk, 9’da uyuyorsa yine 9’da uyumalı. Sosyal ortamlarda bir araya getirmeli çocuklarla. Oyunla iyileştirme çok önemli. Oyuncaklar üzerinden hikaye anlatma çok etkilidir. Çocuk zihni adapte olur hayal gücü geniştir daha çabuk toparlanma sağlayabilir” diye konuştu.