"KOAH'tan korunmak için sigarayı bırakın"

Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) bir numaralı risk faktörünün sigara olduğunu belirterek, bu ölümcül hastalığa yakalanmamak için sigarayı bırakmak gerektiğini bildirdi.


 
KOAH'ın bir numaralı risk faktörünün sigara olduğuna işaret eden  Öztürk, "Öyle ki tedavi aşamasında sigara bırakılsa dahi vücuda sigarayla  birlikte işlenen zehirli maddelerin bu hastalığın tedavisini zorlaştırdığı  bilinmektedir.  KOAH'a pasif içicilerin de yakalanma riski çok yüksek. Burada  özellikle sigara içilen ortamlarda bulunmanın etkisi çok fazladır." ifadelerini  kullandı.
 
Öztürk, sigara dumanına maruz kalındığında da sigara kaynaklı birçok  hastalığa yakalanma riskinin olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Sigara içmeyen birçok kişi sigara içenin dumanından pasif olarak  etkileniyor, sigaradan salınan zehirli dumanı solumak zorunda kalıyor. Özellikle  çocuklar pasif içicilikten en çok etkilenen grup. Bizler de özellikle sigaranın  yasak olduğu yerlerde sigara içmeyenin hakkını korumak ve pasif içiciliğin  zararlarını azaltmak amacıyla yapılan ihlali tek tuşla bildirebileceği Yeşil  Dedektör mobil uygulamasını hayata geçirdik. Telefon ya da tablete indirilen bu  uygulamayla sigara ihlalini gören vatandaşımız Sağlık Bakanlığının denetim  ekiplerine uygulamadan konum göndererek ihlali bildirebilliyor. Denetim ekipleri  de mekana gelip denetimi ve gerekli işlemleri yapıyor."
 
Tütün ürünlerinin de KOAH'a sebebiyet verdiğini aktaran Öztürk,  "Nargile, puro, pipo gibi tütün ürünleri de KOAH'a yol açıyor. Bu ölümcül  hastalığa yakalanmamak mümkün; kendiniz ve sevdikleriniz için sigarayı bırakın.  Bırakmakta zorlanıyorsanız mutlaka, Sigara Bırakma Polikliniklerinden ve Sağlık  Bakanlığı çağrı merkezlerinden destek alın." değerlendirmesinde bulundu.
 
 Yeşilay'ın bağımlılıktan korunma eğitimleri milyonlara ulaştı
Yeşilay'ın sigara, alkol, uyuşturucu, teknoloji bağımlılığı ve  sağlıklı yaşam alanlarında yaş gruplarına göre özelleştirilmiş ve alan uzmanları  tarafından hazırlanmış içeriklerle öğrencilere ulaştırılan Türkiye Bağımlılıkla  Mücadele Eğitim Programı (TBM) eğitimleri, 11 milyon öğrenci ve 2 milyon veliye  ulaştı.
 
Bu eğitimler kapsamında ilkokul, ortaokul, lise ve yetişkin  modüllerinde sigara bağımlılığı, sebepleri, koruyucu önlemler ve bırakma  yöntemleri eğitimleri de Türkiye'nin dört bir yanında TBM formatörü ve rehber  öğretmenler vasıtasıyla yediden yetmişe herkese ulaştırılıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri