İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, kentin en önemli değerlerinden Kültürpark için hazırladıkları yeni projeyi mutlaka her İzmirlinin görmesi, hissetmesi ve yaşaması gerektiğini söyledi. Başkan Kocaoğlu, 85. İEF içinde Pakistan Pavyonu’nda sergilenen "Kültürpark İzmir" projesini inceleyip görüş ve önerileri aktarmanın, aynı zamanda bir “hemşehrilik görevi” olduğunu kaydetti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kültürpark'ı yeniden tasarlayarak geleceğe taşımak amacıyla hazırladığı “Kültürpark İzmir” projesi, 85. İEF'de Pakistan Pavyonu'nda sergileniyor. Sergi, sanal hostes, dokunmatik ekran ve video mapping uygulamaları ile beğeni topluyor.İzmirliler hem geleceğin Kültürpark'ını yakından inceliyor, hem de projeyle ilgili merak ettiği soruların yanıtlarını buluyor.
Geleceğe bakış
İzmir'in kalbinde “daha çok yeşil, daha az beton” sloganıyla yürütülen “Yeni Kültürpark Projesi”nin tanıtımı için, 85. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın "inovasyon" temasına uygun bir sergi hazırlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin alandaki bina yoğunluğunu azaltarak yeşil miktarını 21 bin metrekare artıracak “geleceğe uzanan” bir Kültürpark yaratmak amacıyla hazırladığı projenin maketi, video mapping uygulaması ile ziyaretçilere adeta bir görsel şov yaşatıyor.
Pakistan Pavyonu'na girişte önce, yangın yerinden Kültürpark'a uzanan, küllerinden doğan ve Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı haline gelen İzmir Enternasyonal Fuarı’nın tarihten seçilmiş fotoğrafları sergileniyor. Sergide ayrıca fuar hatırası olarak üretilmiş objeler de yer alıyor. Bu bölümün ardından sanal hostes sizi karşılayarak Kültürpark Projesi hakkında bilgi veriyor. Kuş sesleri ve Kültürpark'ta bulunan bitki türleri arasında sergiyi gezen konuklar, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından gerçekleştirilen “Kültürpark'taki ağaç ve bitki varlığı envanteri çalışması na da dokunmatik ekranlardan ulaşabiliyor. Serginin bir diğer ilgi çekici bölümünde ise videowall ekranlarda Kültürpark'ın mevcut görseli ile proje sonrası görseli art arda izlenebiliyor. Asıl sürpriz, serginin son bölümündeki karanlık odada yer alan proje maketi. "Video mapping" uygulaması ile sunulan proje, ziyaretçilerine yeni Kültürpark’a ait tüm detayları gösteriyor. Ziyaretçiler, proje ile ilgili görüş ve önerilerini dilerlerse yazılı dilerlerse sanal ortamda bildirebiliyor.
Hemşehrilik görevi
Başkan Aziz Kocaoğlu, Kültürpark'ı yeniden tasarladıkları “Kültürpark İzmir” projesini her İzmirlinin mutlaka görmesi ve bu konudaki önerilerini aktarması gerektiğini belirterek bunun bir “hemşehrilik görevi” olduğunu söyledi. Teknolojiyle bütünleştirilmiş proje sunumunun 85. İEF'de Pakistan Pavyonu'nda sergilendiğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Sizden Kültürpark’ın geleceği için sadece 15 dakikanızı ayırmanızı istiyorum” diye konuştu.
Fuarcılığın, İzmir'in büyümesinde, kalkınmasında çok önemli rol oynadığına dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, sektörel fuarların Gaziemir'deki Fuar İzmir'e taşınmasının ardından Kültürpark'ın yeniden ele alınması yönünde bir fırsat doğduğunu dile getirdi. Başkan Kocaoğlu, Kültürpark'ın yeşil dokusunu artırmak, bu özel alanı 365 gün İzmirlinin buluşacağı kültür sanat etkinlikleri ile dolu bir yer haline getirmek istediklerini vurguladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Enternasyonal Fuarı'n yaşaması, gelişmesi ve büyümesi için başta Dr. Behçet Uz olmak üzere emek veren tüm belediye başkanlarına teşekkür etti.
Yapı yoğunluğu yarıya düşürülecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Behçet Uz’un hayal ettiği; sporla, kültür ve sanatla, gençler ve çocuklarla dolu, herkesin içinde olmaktan mutlu olacağı bir ‘kültür parkı’ yeniden yaratmak istiyor. Bu çerçevede, 1991’de hazırlanan ilk Kültürpark Projesi’ni ‘katılımcı süreçle’ bugünün ihtiyaçlarına göre revize edildi. Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, uzmanlar, araştırmacılar ve Kültürpark’a gönül verenler ile toplantılar yapıldı, anketler düzenlendi. Çalışmaların özünde, parkı betonlardan arındırıp yeşil alanları artırmak ve kültürel fonksiyonlarını geliştirmek yatıyor. Proje, yeşil alan miktarını Kültürpark tarihinin en yüksek noktasına ulaştıracak; yürüyüş yolları ve zemin kaplamaları doğ al malzemelerle kaplanacak, park taşıt trafiğinden arındırılacak, yeşil ve su elemanları ekolojik kriterlerle dengelenecek. Bu kapsamda Atlas Pavyonu ve izinsiz ekler yıkılıyor. İsmet İnönü Kültür Merkezi orijinal haline dönüştürülerek Mehtap Açık Hava Tiyatrosu’na çevrilecek. 35 bin m² alana yayılan Sergi Holleri ve Celal Atik Spor Salonu yıkılacak. Yerine, Kurul ve İmar Planı notlarına uygun olarak, yapı yoğunluğunun toprak üstünde 16 bin m² ye düşürüldüğü, yani mevcut hollerin yarı büyüklüğündeki bir alanda Sergi Holleri ve Kültür Merkezi kurulacak. Sergi Holleri sergilere, festivallere, kültür faaliyetlerine, tasarım atölyelerine ve gerektiğinde spor aktivitelerine ev sahipliği yapacak.
640 ağaç daha dikilecek
2003 yılında Kültürpark’ta yaptığı fuar holleri ile dönemin ihtiyacını karşılayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ihtisas fuarcılığını Gaziemir’de kurduğu Fuar İzmir’e taşıyınca Kültürpark kullanım sorunları ortaya çıktı. Parkı, “kültür parkı” çizgisine geri getirme ihtiyacı doğdu. Kültürpark Projesi’nden önce, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile başlatılan bir başka projeyle ise, parkın dünyanın dört bir yanından getirilen ağaçlarla bezeli doğası koruma altına alındı. Buna göre, 7724 olan ağaç sayısına, revize proje kapsamında yaklaşık 640 civarında yeni ağaç eklenecek.