Tüm okuyucularıma merhaba!
Bu hafta sizler için kokunun tarihçesini araştırdım.
Koku, şıklığımızı tamamlar. Koku zevkimizden dolayıda kullandığımız koku kimliğimiz gibidir. Çevreniz, kullandığınız kokuyu başka birinde duyunca sizi hatırlatacaktır.
Koku, atardamarların cilde en yakın olduğu bölgelere sürülür. Bilek, dirsek içi, şakak yanları, kulak arkası sürülmesi doğru olur.
Koku kişiden kişiye farklı koku yayar. Bu metabolizma ile ilgilidir yani aynı koku esmer ve beyaz tende farklı yansır.
Koku alırken acele etmemek gerekir. Kokuyu bileğe sıkıp hemen karar vermek yanlış seçimlere yol açar. Çünkü parfümün üç ana kokusu vardır. İlk duyulan koku, ilk kokunun uçtuktan sonra duyulan koku ve baz koku. Koku sürüldükten yarım saat sonraki duyulan koku baz kokudur. Bu yüzden satın almadan önce küçük bir tester (eşantiyon) alıp denemenizi tavsiye ederim. Baz kokuyu sevmelisiniz. Teninizde kalıcılığınıda test etmiş olursunuz.
Rool-oon, deodorant varsa sabun ve duş jelinize kadar aynı koku kullanmak, kokunun cildinize sinmesini sağlar ve kalıcılığını arttırmış olursunuz.
Tek bir koku ile kimliğimizi oluştururuz aslında. Gelişen parfüm sanayisi ile çok çeşit koku bulunuyor. Romantik, spor, çiçek gibi. Tüm kokulardan kullanmak tercihiniz olabilir. Dikkat etmeniz gereken teninize ve ten renginize uyumlu kokular olması.
Eski çağlarda koku nasıl kullanılmış hep beraber göz atalım.
İlk koku rahipler tarafından kullanıldı. Koku, tütsü şeklinde, çiçeklerden, kokulu bitki ve ağaçlardan elde edilirdi. Tütsü dumanı, duaları Tanrı’ya ulaştırdığına inanılırdı. Yoluyla anlamına gelen “Per” duman anlamına gelen “fumun” birleşimiyle, PARFÜM sözcüğü buradan türemiştir.
Eski Mısırlı’larda dinsel ve taç törenlerinde, kuru ciltlerde nemlendirici olarak kokular ve yağlar kullanılırlardı.Yüzyıllar önce kadınlar, Sakızımsı kokusuyla mür taşırlardı.
Eski Yunanlılar parfümün Tanrı’lar tarafından icat edildiğine inandıklarından saç, vücut ve kıyafetlerinde kullanmışlardır. Parfüm kıymetli hediye sayılmıştır. Altın ve kaymak taşından şişeler yapılıp parfüm doldurulmuş ve hediye edilmiştir.
Eski Romalılarda parfüm statü göstergesiydi.
13.yy da Haçlılar Doğudan getirdikleri parfümleri, Fransa’ya getirmesiyle Avrupa Kıtasına kokuyu tanıttı.
14.yy ve sonunda esans yağına alkol karıştırıldı. Kokular yaprak, belesan,reçine, baharatlar, Sandal, tarçın gibi ağaçlardan yapıldı.
16.yy da Fransa parfüm sanatının zirvesindeydi. Bu devirde banyo yapılmaz parfüm kullanılırdı. Saray hanımlarıda bol miktarda parfüm kullanırdı.
18.yy başlarında Eaude Cologne ortaya çıktı. Almanya’da yaşayan Poul Fenminij adlı bir İtalyan üretmişti. Bergamot, lavanta ve İtalyan turunç yağı kullanmıştı. Eaude Cologne hafif koku anlamına gelmektedir.
19.yy da birinci Napoleon’la parfüm sanayisi büyüdü. Menekşe kokulu eau de Cologne lar kullanıldı. Bu yüzyılın sonunda parfüm Amerika’ya ulaştı. Yük gemileri koku taşımaya başladı ve koku Amerika’yı etkisi altına aldı.
20.yy ortalarında ünlü modacılar kendi kokularını üretmeye başladılar.
Yine farklı konularla görüşmek dileğiyle. Sevgiyle kalın..