Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı olan Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü adına açıklama yapan Genel Müdür Yardımcısı Bayram Uzunoğlan, kolye, künye, küpe gibi aksesuar olan ve insanların sürekli taktıkları süs eşyalarına sıkı denetim uygulanacağını belirtti. Denetlenmeyen ürünlerin tüketiciye zarar verebileceğini söyleyen Uzunoğlan kurumun yaptığı piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri hakkında da konuştu.
Uzunoğlan piyasa gözetim ve denetim çalışmalarının ilk olarak 2011 yılında başladığı belirterek, hazırlanan mevzuatlar ve tebliğlerle, tüketiciye zarar veren ftalat, azo boyar ve çeşitli kimyasalların kullanımlarını engellemeye yönelik ciddi bir hareket gerçekleştireceklerini söyledi. Denetimlere ilk çocuklara yönelik kırtasiye ve tekstil ürünleriyle başladıklarını aktaran Uzunoğlan, o dönemlerde inceledikleri 100 üründen 53'ünün aykırı çıktığını ifade etti.
Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü olarak yapılan çalışmalar sonucunda aykırı çıkan ürün oranlarının çok büyük miktarda düştüğünü belirten Uzunoğlan, 2015 yılı itibariyle tespit edilen aykırılık oranının yüzde 3.3'e düştüğünü söyledi.
Düşüş 2016'da devam edecek
2015'e kadar sağladıkları aykırı ürünlerdeki düşüşün 2016 yılı içerisinde de devam ettirileceği söyleyen Genel Müdür Yardımcısı, gençlerin daha çok yöneldiği takı pazarına el atacaklarını söyleyerek, diğer ürünlerin ele alındığında aykırılığın görülebileceğini ancak takılarda böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi.
Takı takılıyor terle sağlığa zarar veriyor
Uzunoğlan aykırı takıların takıldığında terle beraber sağlığa zarar verecek durumlara sebebiyet verebildiğini söyleyerek kolye, künye ve küpe gibi aksesuarların insan sağlığına ciddi şekilde zarar verebileceğini söyledi. Verilen zararın farkına varılabilmesinin zor olduğunu söyleyen Uzunoğlan, bu dönem içerisinde özellikle bunlara ağırlık verileceğinin altını çizdi.