KONUĞUN RIZKI ARDINDAN GELİR

Nesrin AKSOY

‘’Misafir detaylarda kendini özel hisseder yani munhasır bir zeka ister misafir ağırlamak.’’
                                                                                                             
Modernleşmenin getirdiği bazı olumsuz sonuçlardan etkilenen toplum yaşamının giderek bireyselliğe doğru kaydığı görülmektedir. Köyden kente göçle birlikte yaşanan hayat mücadelesi, büyük şehirlerde ve metropol kentlerde var olan güvenlik sorunu gibi hususlar misafirliği giderek azaltmakta ve geleneksel misafirlik anlayışına büyük darbe vurmaktadır. Akbalık‘ın da belirttiği gibi “Misafirperverlik insanları birbirine yakınlaştıran önemli bir değerdir. İnsanların birbirine konuk olması, birlikte yiyip, içip eğlenmesi onları birbirine yaklaştırır. Toplum içindeki bağları kuvvetlendirir. Bu yüzden bu değeri canlı tutma, gelecek nesillere aşılama son derece önemlidir.”(Akbalık, 2015: 115)
 
Köklerine bağlı değerlerine önem veren toplumların misafir ağırlaması bir ritüel dir. ‘’Türk kültürü” ve “Japon kültürü’’ gibi.
Kültürün devamlılığı için temel bir değer olan misafirperverliğin önemi iyi anlatılmalı. Yazılı sözlü görsel ürünlerle toplumun misafirperverliğe olan bakış açısını özellikle genç kuşaklara öğretilmesi gelecek nesillerin de kendi nesillere bu kültürü aktaracağı anlamı taşımaktadır.
 
Misafirperverlik nedir?
 
Misafirperverlik günümüzde unutulmaya yüz tutmuş en önemli değerlerimizden biridir. Türk kültüründe bir eve misafirin gelmesi bereket, misafir kabul etmek ve ağırlamak şeref olarak kabul edilir, misafirin ettiği duanın kabul olacağına inanılırdı. Misafirlik sadece adet ve gelenek değil, erdemli bir davranış ve bir ibadet olarak kabul edilirdi.
Her evin bir odası “misafir odası” olarak ayrılır,  en güzel eşyalarla donatılır, sadece misafirler geldiğinde kullanılırdı. Misafir dışında o oda kullanılmazdı.  Misafire ikram edilir, en güzel yataklarda yatırılır, ihtiyaçları titizlikle giderilir, en temiz en yeni eşyalar kullanılmak üzere misafire verilirdi.
 
Misafirperverlik, kardeşliğin, insana verilen değerin, birliğin, paylaşmanın ve dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda misafirlere can-ı gönülden ilgi göstermek ve elinden geldiğince gerekli ikramları yapmak, hem dinimiz hem de kültürümüzün en güzel miraslarından birisidir (DİB, 2006).
 
Yeri gelmişken misafirperverliği sanat haline getirmiş bir aile tanıyorum.. bu ailenin konuk ağırlaması bir makale konusu olabilir. Misafirlerini rahat ettirme ve mutlu etme konusunda son derece hassas, üstelik bir o kadar da sevgi dolular teşekkür ederim iyi ki varsınız.
 
 
Yazarın notu;
konuk ağırlamak illa izzet ikram rahat bir oda vermek demek değildir. Genelde şu söylenir; yedirdim, içirdim, yatırdım, gezdirdim daha ne olsun…
Oysa sevgiyle yapılan bir paylaşım yoksa parayla satın alınmış tatil paketi konukseverliliğinin ötesine geçmeyeceğini bilmemiz gerekir.
 
 
Kaynakça
Akbalık, H. (2015). Değerler eğitimi bağlamında Hacı Bektâş-ı Veli’nin eserlerinde yer alan eğitsel unsurlar. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.