Koronavirüs aşısı gebelikte önemli!

Özel Sağlık Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hakan Kadirağa, gebelerin ve emziren annelerin mümkün olduğunca aşılanması gerektiğini belirtti.

Dünya genelindeki doğum uzmanlarının da ortak görüşünün bu yönde olduğunu söyleyen Op. Dr. Hakan Kadirağa, Covid-19 hastalığına bağlı vakalar ve ölüm sayılarının güncelliğini korurken bir yandan da çeşitli aşıların geliştirilmesi ve acil kullanım onayı almasının da memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Gebelik planlayan kadınların aşı dozlarını tamamlayarak gebe kalmasının çok daha sağlıklı olacağını dile getiren Op. Dr. Kadirağa, “Dünya genelindeki doğum uzmanlarının ortak görüşü, ilk üç aydan sonra gebelerin ve emziren annelerin mümkün olduğunca aşılanması yönündedir. Bu aşılar Sars-Cov-2 virüsünün neden olduğu bu salgında en güçlü silahlarımızdır. Neden gebelere bu aşıları önerdiğimizi anlamak içi öncelikle bu virüsün gebelerdeki etkilerini bilmemiz gerekmektedir.

Son yapılan çalışmalarda Sars-cov-2 virüsü ile enfekte olan gebe olmayan kişilere oranla daha fazla yoğun bakım ve mekanik ventilasyon ihtiyacı olduğu gösterilmiştir. Ayrıca ölüm oranları da daha fazladır. Birkaç çalışmada göstermiştir ki virüs ile enfekte kişilerin erken doğum riski artmaktadır. Bu nedenlerle hamile kadınların aşıya erişim imkanları varsa aşı olma konusunda cesaretlendirilmelidirler” açıklamasında bulundu.

Aşı Olan Gebeler Daha Sağlıklı

Anne adaylarının, Covid-19 aşı denemelerinin dışında tutulduğu için eldeki güvenlik verilerinin sınırlı olduğunu belirten Op. Dr. Hakan Kadirağa, enfekte olan gebelerin yaşadığı komplikasyonların, aşı olan gebe kadınlardan çok daha fazla ve tehlikeli boyutta seyrettiğinin altını çizdi.

Op. Dr. Kadirağa, “ Öncelikle pandemi için şu an kullanımına sunulan 2 çeşit aşı da canlı aşı değildir. Sinovac aşısı ölü virüs aşısıdır ve herhangi bir hastalık yapıcı etkisi yoktur. Pfizer-Biontech aşısı ise mRNA aşısı olup vücudumuzdaki savunma hücrelerine sunulmak ve Spike proteini üretilmesini sağlamak amaçlı verilen lipit nano parçacıklardır. Bölgesel lenf nodlarında hızlı bir yanıt sağlarlar ve bu yanıtların hamile olmayanlardan farklı olmadığı gösterilmiştir. Bu aşılarda yan etki olarak ateş görülebilse de bu durum ateş düşürücüler ile kolaylıkla kontrol altına alınabilmektedir. Genele bakarsak Sars-cov-2 virüsü ile enfekte olan gebelerin yaşadığı komplikasyonlar aşı olan gebe kadınlardan çok daha fazla ve tehlikeli boyuttadır” sözleriyle açıklamasını noktaladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri