KOSBİ, çevre dostu sanayileşmenin öncüsü

Yılda 500 milyon dolar cari fazla veren toplam 7 milyar dolarlık ticaret hacmi ile Türkiye’ye örnek olan İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi, (KOSBİ) dünyanın her ülkesine ihracat yapan 511 marka firması ile 26 bin kişiye istihdam sağlıyor.

. Arıtma tesisi, güneş enerji santrali ve baraj yatırımlarıyla öncü olan Bölge, sınırları içinde Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’ne ait 260 dönüm koruma altındaki zeytinlikler ile de çevreci sanayi üretimiyle dikkat çekiyor. 1300 hektarlık alanı ile ülkemizin en büyük organize sanayi bölgeleri arasında yer alan KOSBİ, Türkiye’nin en büyük 500 listesinde de yer alan, katma değeri yüksek üretim gerçekleştiren firmaları ile önderlik yapıyor. Parselasyon planlarının da ilk etabını tamamlayan KOSBİ, tam olarak dolduğunda bine yakın fabrikası ile 50 bin kişiye istihdam sağlayacak. Bölgenin kuzeyinden geçecek olan İzmir-İstanbul Otoyolu da yatırımcıların Bölge’ye olan ilgisini katladı. 

Çevreci, sürdürülebilir sanayileşme

Bölgelerinde Türkiye’ye örnek bir sanayileşmeyi hayata geçirmek için çalıştıklarını dile getiren KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, önceliklerinin çevreyi koruyan, sürdürülebilir bir sanayileşme olduğunu söyledi. Bu kapsamda arıtma tesislerinin hizmet verdiğini ve yeni yatırımla tesisin kapasitesini iki katına çıkardıklarını ifade eden Porsuk, “Mevcut arıtma tesisimiz 10 bin metreküp/gün kapasite ile hizmet veriyor. Yeni yatırımla birlikte kapasitemiz günlük 20 bin metreküpe çıkacak. 4 milyon TL’lik yatırım bedelinin 1.5 milyon TL’lik kısmını İzmir Kalkınma Ajansı’ndan sağladık. Bunun yanında bölgedeki yer altı su kaynaklarının tükenmemesi için Devlet Su İşleri ile Yiğitler Barajı 17 yılın ardından hayata geçiriyoruz. 4 yıl içinde tamamlanacak olan bu baraj Kemalpaşa’nın bir numaralı tarım ürünü olan zeytin ve kiraz üreticisine can suyu olacak. Sanayicilerimizin de su sorunu tarihe karışacak.  Ayrıca arıtma tesisimizin 500 kWh’lık elektrik ihtiyacını sağlayan güneş enerjisi santralini de İZKA’dan aldığımız kaynakla gerçekleştirdik” dedi. 

Birlikte yönetim

KOSBİ yönetiminin bütünüyle bölge sanayicilerinden oluştuğunu ve ‘ortak akıl’ anlayışı ile bölgemizi sanayicilerin istek ve önerileri doğrultusunda yönetim gerçekleştirdiklerini anlatan Porsuk, bu yıl içinde gerçekleştirdikleri 3 bilgilendirme toplantısı ile de sanayicilerin isteklerini dinlediklerini ve bunlara uygun çözümler ürettiklerini kaydetti. Porsuk, şöyle konuştu:  “Bölgemizi, dün olduğu gibi yarın da üyelerimizden gelen tavsiye ve önerilerini göz önüne alarak birlikte yönetmeye devam edeceğiz. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanımız Ender Yorgancılar da bölgemize oldukça duyarlı. Sorunlarımızın çözümünde bizlere çok destek oluyor.  Sanayicilerimizden aldığımız fikri geri dönüşler bizler için çok önemli bir referans sağlıyor. Bugüne kadar yaptığımız her çalışma şeffaf olarak gerçekleştirildi. Bundan sonra da bölgemizi sanayicilerimizle birlikte ortak akıl yönetim felsefesi ile yönetmeye devam edeceğiz” dedi. 

Zeytin duyarlılığı 

Kemalpaşa’da sanayileşmenin lojistik avantajı dolayısıyla 1970’li yıllarda plansız bir şekilde başladığını sonrasında KOSBİ’nin kurularak planların yapıldığını anımsatan Porsuk, planlamada bölgedeki tarım alanları ve zeytinlikleri korumaya büyük özen gösterdiklerini vurguladı. Bölgede Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün yer aldığını ve toplamda 260 dönümlük alandaki zeytin ağaçlarının koruma altında olduğuna işaret eden Porsuk, kendilerinin de bu yapının korunması için sanayiciyi bilinçlendirdiklerini ve zeytin fidanı dikilmesi için yönlendirdiklerini açıkladı. 


KOSBİ’nin avantajları 

İzmir-Ankara Karayolu üzerinde yer alıyor

İzmir-İstanbul Otoyolu Bölge’nin kuzeyinden geçiyor

İzmir-Ankara hızlı tren projesi Bölge sınırlarında yer alıyor

Kemalpaşa Lojistik Köyü’nün Bölge’ye kurulması planlanıyor

İzmir Limanı’na 26 Km mesafede

Yıllık 3 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip uç istasyonu hizmet veriyor

Ucuz doğalgaz, kaliteli ve kesintisiz enerji 

Ege Bölgesi’nin enerji sorununa çözüm için 380 kV indirici merkez kurulacak

Atık su arıtma tesisi

Güneş Enerji santrali 

Kurulacak Yiğitler Barajı ile sorunsuz su imkanı 

Özel İstihdam Bürosu

Meslek Lisesi ve mesleki eğitim projeleri 


Rakamlarla KOSBİ 

1300 hektar alanda yer alıyor

511 firma faaliyet gösteriyor

Yıllık ticaret hacmi 7 milyar dolar 

2.7  milyar dolar ihracat yapılıyor 

2.2  milyar dolar ithalat yapılıyor

İstihdamı 26 bin 

Bölge dolduğunda 900 fabrika olacak

Toplam istihdam 50 bin olacak 

20 bin metreküp  kapasiteli arıtma tesisi var

500 kWh gücünde güneş enerji santraline sahip

Bölgedeki 260 dönüm arazideki zeytinler koruma altında 

16 milyon metreküp kapasiteli Yiğitler Barajı yapılıyor

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri