Esnaf sanatkarların destekten daha fazla yararlanabilmelerinin önünün açıldığını kaydeden Mutlu, ‘ Desteklerden mikro işletmelerin öncelikli yararlandırılması ve teminat sıkıntısı çeken işletmeler için TESKOMB ile Kredi Garanti Fonu’nun devreye sokulacak olması teşkilatlarımız tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Hükümetimiz son dönemde esnaf teşkilatlarına yönelik gerçekleştirdiği olumlu çalışmalara bir yenisini daha eklemiştir. Teşkilatımıza gösterdikleri hassasiyetten ötürü hükümetimize ve emeği geçenlere teşekkür ederiz. Esnaf sanatkarlarımızın da bu fırsatı iyi kullanarak KOSGEB sitesinden gerekli müracaatları bir an önce yapmaları menfaatleri icabı olacaktır’ dedi.
Faizsiz kredi desteğinden yararlanma koşullarının KOSGEB’in resmi web sitesinde duyurulduğunu da hatırlatan Başkan Mutlu şunları söyledi: ‘Buna göre;
İşletme başına sağlanacak faizsiz kredinin üst limiti 50 bin lira, bir yılı geri ödemesiz olacaktır. İlk yıldan sonra kredi üçer aylık eşit taksitler halinde toplam 36 ay (3 yıl) vadeli ödenebilecektir.
Teminat ve kefalet sıkıntısı çeken işletmelerin sıkıntılarının giderilmesi için Kredi Garanti Fonu A.Ş. ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’yle protokol yapılacaktır. Bu sayede bankaların teminat ve kefalet konusunda daha olumlu değerlendirme yapması hedeflenmektedir. Ayrıca bu şekilde önceden başvuru yapamayan mikro işletmelerin yeni başvuru için önleri de açılmış olacaktır.
2016 yılında desteklenen yararlanan işletmeler hariç, başvurusu bulunan ve gerekli şartları taşıyan tüm işletmeler programdan faydalanabileceklerdir. Önceden müracaat eden işletmelerin tekrar başvuru yapmasına gerek bulunmamaktadır.
Kredi desteğine başvuru için KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı olma şartı aranmayacaktır. Ancak veri tabanına kayıtlı olmayan işletmelerin desteğe hak kazanmaları halinde, kredi kullanımından önce KOSGEB Veri Tabanına kayıt olmaları ve onaylı KOBİ Bilgi Beyannamelerini oluşturmaları gerekecektir.
İşletmeler çalışan sayısı ve net satış hasılatı daha az olandan başlayarak sıralanacaklardır. Yıllık net satış hasılatı 1 Milyon liranın altında olan ve 10 kişiden az çalışan sayısına sahip mikro işletmeler destekten öncelikli yararlandırılacaktır. Ancak bu işletmelerin KOSGEB desteklerinden yasaklı olmamalarına dikkat edilecektir. Ayrıca bu işletmelerin KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı ve 2015 KOBİ Beyannamesi onaylı olmaları gerekmektedir.
2015 yılındaki Bakanlar Kurulu Kararı ile kullandırılan 30 bin lira faizsiz krediden yararlanan esnaf sanatkarlar, KOSGEB’in Sıfır Faizli İşletme Kredisi Desteği’nden yararlanamayacaklardır.
Başvurular 10-20 Şubat 2017 tarihleri arasında, sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr internet adresinden yapılabilecektir.
27 Şubat 2017 tarihinden itibaren kredi faiz desteğine hak kazanan işletmelere SMS ve bilgilendirme e-postası gönderilecektir. Bu aşamadan sonra hak kazanan işletmeler anlaşmalı bankalara başvurabileceklerdir.’