Eskiden ‘’Kralların yiyeceği’’ olarak bilinirmiş. Orijinal adı cynara scolymus olan enginarın bu ismi bir efsaneden aldığı söylenir. Efsaneye göre Zeus, güzelliğiyle ünlenmiş Cynara ile birlikte yaşamak için onu Olimpos dağına götürür. Cynara ilk zamanlar bu durumdan hoşnuttur fakat zamanla eski dünyasını özlemeye başlar. Bir gün Zeus’tan gizlice yaşadığı yeri ziyarete gider. Bunu öğrenen Zeus o kadar sinirlenir ki Cynara’yı bir enginara dönüştürerek gerisin geriye Dünya’ya fırlatır. Tarihi İsa’ dan öncelere dayanır. İlk olarak Mısır’ da üretildiği oradan da Avruya geldiği bilinmektedir. Avrupa’ da 16. yy da soylulların ve kralların mutfağında yerini almasından dolayı ‘’asil’’ bir sebze olarak kabul edilmiştir.
Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi, Osmanlı Mutfağında da yerini almış son zamanlarda yeniden değeri bilinen bir sebze olan enginarın tam da mevsimi...Ülkemizde Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde de yetiştirilmeye başlanmıştır.
Dip köşe evlerimizi temizlediğimiz bu mevsimde, kışın ağırlığını bedenlerimizden de atma vakti olması sebebiyle; Beden detoksunda bahar aylarında detoksu yapılacak en önemli organlardan biri de Karaciğer olunca bu hafta evlerinize ‘’Enginar’’ ile konuk olacağım.
Enginarın besin değeri
Enginar, zengin lif, vitamin ve mineral kaynağı besin olarak tüketilmektedir. Doymuş yağ açısından düşüktür. Aynı zamanda C vitamini, tiami, folat, B6 Vitamini, B12, A, E, D ve K vitamini, kalsiyum, demir, çinko, sodyum, manganez, fosfor ve çinko gibi mineralleri içermektedir.
Enginar: Sindirimi teşvik eder ve karaciğeri korur
Enginar iyileştirici etkisini sindirim problemlerinde ve yüksek kan yağ seviyelerinde gösterir. İçerdiği acı maddeler safra ve pankreas üretimini uyararak sindirimi destekler. Ortaya çıkan sindirim suları metabolizmayı uyarır, kan şekerini düzenler ve yağ sindirimini kolaylaştırır. Enginarın sindirimi teşvik ettiği başka bir yol ise bağırsak kaslarının hareketini uyarmasıdır. Bu şekilde enginar, midenin hassaslaşmasına da yardımcı olur ve tokluk hissi, mide basıncı, mide bulantısı veya şişkinlik gibi semptomları hafifletir.
Enginarın detoks etkisi
Enginar safra üretimini arttırdığı için karaciğer korunur ve daha iyi detoks yapabilir. Safra asidi, kolesterolün daha iyi atılımını sağlayarak kolesterol seviyelerini sağlıklı bir dengeye getirirken aynı zamanda karaciğerde daha az yeni kolesterol oluşmasını sağlar.
Enginarın etkisiyle kolesterol seviyesi düşürülebilir ve damarlarda birikintiler önlenerek, mevcut damar sertliğine iyi gelir ve hepatit C tedavisinde de kullanılabilir. Çünkü enginarın güçlü yanları burada yatmaktadır: Karaciğer fonksiyonlarını desteklemek ve detoksifikasyonu teşvik etmek.
Enginar: Kilo vermeyi destekler
Enginar aynı zamanda kan şekerini de dengelediği için aşermelerin önüne geçer. Lifli bir besin olduğu için uzun süre tok tutarak kilo verme sürecini destekleyebilir.
Beyin Fonksiyonunu İyileştirebilir
Enginarda bulunan fosfor, beyin hücrelerinde de bulunmaktadır. Fosfor eksiklikleri, bilişsel yetenekle ilişkilendirilmektedir. Bu sebeple beyni sağlıklı tutmak için enginar tüketmek oldukça etkili olmaktadır.
Daha iyi sindirim, uyarılmış metabolizma, daha fit bir beyin, daha düşük kan lipit seviyeleri ve daha hızlı detoksifikasyon. Hepsinin bir arada olduğu bir besin olan Enginarı sofralarınızda daha fazla yer vermeye ne dersiniz?
Şifanın gücü için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle