Kredi Çekmenin Önündeki O Engel Kaldırıldı

Kredi çekme konusunda sıkıntı yaratan o sorun ortadan kaldırıldı.

Posta'dan Bilal Emin Turan'ın haberine göre; iş kurmak, işi büyütmek için kaynak yani para birinci sırada yer alıyor. Eğer hazır kaynağınız yani toplu bir paranız yoksa banka kredisi en önemli alternatif. Banka öyle her önüne gelene kredi vermiyor. Verse de kredinin riskini en aza indirmenin peşine düşüyor. Bunun için gerek iş kurmak isteyen girişimciden gerekse işini büyütmek isteyen esnaftan ya da işletmelerden kefalet (kefil) yani teminat talep ediyor.

Kredinin anahtarı gibi

Bir başka deyişle kefil kredinin anahtarı. Ancak kefil bulmak o kadar da kolay değü. Bu yüzden çoğu esnaf ve sanatkar mal alacak veya işini büyütecek parayı bir türlü bulamıyor. Bazı durumlarda acü nakit ihtiyacının karşılanmaması esnafın batmasına ve kepenk kapatmasına neden olabiliyor. îş bu duruma gelmesin diye 'Kredi Garanti Fonu' esnafın ve serbest meslek erbabmm imdadına yetişiyor. Çoğu esnaf, bu fonun farkında değil.

Hazine de destek veriyor

Kredi Garanti Fonu, ucuz kredinin de yolunu açıyor. Çünkü Hazine destekli bu fon, güçlü bir teminat olarak kabul ediliyor. Güçlü teminatın karşılığı da düşük faiz demek. Fon, kredinin tamamına teminat verdiği gibi, kredi çekenin riskine göre teminatı daha düşük tutabiliyor. Kredi kefaletinin üst limiti 2 milyon liraya kadar çıkıyor. Şu ana kadar 14 müyar liralık krediye kefalat veren fonun, 33 üde 38 şubesi var. Kredi çekmek için bankaya giden esnafın en büyük engeli genelde kefil oluyor. Tanıdık kefil bulmak da kolay değil, işte tam bu noktada devletin de destek verdiği 'Kredi Garanti Fonu' imdada yetişiyor. Üstelik kredi maliyeti düşük, vade uzun...

Komisyon düşük

 Kredi Garanti Fonu, kefalet yoluyla üretime, istihdama ve büyümeye destek oluyor. Bu hizmetin karşılığında kefil olduğu kredi için yıllık sadece binde 5 ila yüzde 2 arasında komisyon alıyor. Bunun dışında başvuru için 100-250 lira arasında bir başvuru ücreti talep ediliyor. Fon, kredinin yüzde 85'ine kadar kefil olabiliyor. Kredinin vadesi bankaların belirlediği vade oluyor. Hazine, fona yılda 2 milyar liraya yakın kaynak aktarıyor. Eğer kredi için bu Hazine fonu kaynak gösterlirse vade 8 yıla çıkıyor. 

Her şey teminat

Kredi Garanti Fonu, kefil olacağı kişinin risk taşıdığına kanaat getirirse teminat talep edebiliyor. Bu teminatlar bankaların kabul etmediği, makine rehni, taşıt rehni, marka rehni, imarsız, hisseli araziler, tarla vasıflı gayrimenkuller, hayvan rehni gibi teminatlar olabiliyor. Kefalet talebi fonun ortaklarının kredi ve kredilendirme konularında yetkin temsilcilerden oluşan Hazine ve Kredi Komiteleri tarafından ayrı ayrı değerlendiriliyor. 

Kimler, nereye başvurabilir?

*Vadesi geçmiş SGK ve vergi borcu bulunmayanlar.

* İflas, fesih ve iflas erteleme sürecinde olmayanlar. 

*Bankalarda yasal takibe düşmüş kredisi olmayanlar.

* Başvuru tarihinden önce 1 yıldan az süreyle faaliyet gösteren girişimciler. 

*Girişimciler, esnaf ve sanatkarlar, çiftçiler, serbest meslek mensupları fonun teminatlarına başvurabilir.

*Kefalet için Kredi Garanti Fonu şubelerine ve fonun ortaklık yaptığı bankalara başvuru yapılabiliyor.

* Fonun ortakları arasında KOSGEB, TOBB, TESK ile Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Eximbank ve Ziraat Katılım Bankası yer alıyor.

*Diğer ortaklar: Akbank, Albaraka, Alternatifbank, Asya Katılım, Denizbank, Burgan Bank, Finansbank, HSBC, ING Bank, Kuveyt Türk, Şekerbank, TEB, Garanti, İş Bankası, Türkiye Finans, Yapı Kredi. > Fon, Türkiye'de esnaf ve işletmelere paraya erişi] kolaylaştırmak amacıyla kefalet veren tek kurum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri