Kripto para borsalarına kara para takibi yapılacak
Resmi Gazete’de, “Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlandı. Yönetmelik, suç gelirlerinin aklanması ve terör finansmanının önlenmesi amacıyla ülkemizde faaliyet gösteren kurum/kuruluşlara sorumluluklar veriyor. Yükümlülükler, yükümlülüklere uyumun denetimi, gümrük idaresine açıklama yapılması ve diğer tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenliyor.
Yayımlanan yeni karar, bu kanuna “kripto varlık hizmet sağlayıcılar” ifadesini ekledi. Böylelikle kanun kapsamına kripto para borsaları da eklenirken, aynı zamanda Türkiye resmî olarak kripto paraları tanıdı. Bu alanda faaliyet gösteren borsaları “kripto varlık hizmet sağlayıcı” olarak nitelendirdi. Artık kripto paralar ile kara para aklamanın önüne geçmek yasal olarak mümkün hale gelmiş oldu.
Kripto hizmet sağlayıcıları, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı bir finansal istihbarat birimi olan MASAK’a (Mali Suçları Araştırma Kurulu) tabi olacak. MASAK; para aklama suçunu önlenmek, bunun hakkında araştırma yapmak, önlemler geliştirmek ve toplanan bilgileri işleyerek gerekli makamlara sunmak amacıyla kuruldu. Faaliyet alanına kripto hizmet sağlayıcıları ve tasarruf finansman şirketleri de girdi.
Düzenlemeler yakında tamamlanacak
Kripto paralarla ilgili çalışmalara ilişkin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem geçen hafta açıklama yaptı. Düzenlemelerin kısa sürede tamamlanacağını söyleyen Ertem, Merkez Bankası başta olmak üzere ilgili kurumların çalışmalarının sürdüğünü aktardı. Cemil Ertem düzenlemenin reform programında olduğunu vurgularken şöyle konuştu:
“Türkiye, küresel tarafı da takip ederek kendi ekonomi sistemine de uygun, onunla barışık piyasa düzenlemesi yapacaktır. Bu konuda hem vatandaşlarımızın tasarruflarını doğru değerlendirmesi açısından hem de haksız kazanç elde eden yapıların oluşmaması açısından çok hızlı düzenlemeler yapılması gerektiği kanaatindeyim ve bu da en kısa zamanda yapılacak.”