Kültürel miras, Efeler Yoluyla geleceğe aktarılıyor

Büyükşehir Belediyesi'nin Küçük Menderes havzasında sürdürülebilir kalkınma, tarım dışı ekonomik faaliyetleri çeşitlendirme ve yerel halkın gelir düzeyinin iyileşmesini hedefleyen kültür rotası Efeler Yolu bir kültürel mirası geleceğe aktarıyor.

Bölgenin içerdiği doğal, tarihi ve kültürel zenginliğin korunmasını ve değerlendirilmesini sağlayarak, bölgede sürdürülebilir ve bütüncül bir kırsal kalkınmayı tetiklemek ve bu sayede yerel coğrafyada sosyo-ekonomik bir kalkınma yaratmak amacıyla Temmuz ayında hayata geçirilen Efeler Yolu, Efelik kültürünü de geleceğe aktarıyor.

Efeler Yolu; İzmir’in Bornova ilçesinden başlayarak Nif dağı ve Bozdağ sıradağlarını geçerek Kiraz’ın yaylalarını dönen ve devamında Aydın sıradağları üzerinden Efes Selçuk’ta bulunan Meryemana’da sonlanan 500 kilometrelik çok etaplı ve işaretli bir yürüyüş yolu olarak hayata geçti.

Yaklaşık bir ayda yürünebilen 28 etaptan oluşan yolda, etaplar 13-26 kilometre arasında değişen uzunluklarda ve genellikle “zor” zorluk düzeylerine sahip.

Öte yandna Efeler Yolu; efe/zeybek kültürü bakımından önemli köyleri, yaylaları ve önemli efe yataklarını günümüzde halen korunabilmiş doğal patikaları kullanarak birbirine bağlar. Bu bağlamda yol “efe/zeybek” kültürünün egemen olduğu coğrafyalar olan İzmir, Manisa ve Aydın illerinde bulunan Bornova, Kemalpaşa, Bayındır, Turgutlu, Ahmetli, Salihli, Ödemiş, Kiraz, Alaşehir, Beydağ, Nazilli, Sultanhisar, Köşk, Tire, İncirliova, Germencik ve Selçuk ilçeleriyle etkileşiyor.

Efeler Yolu açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Efelik kültürünün izlerini taşıyan köyleri ve vadileri korunarak günümüze kalmış patikalarla birbirine bağlayan bu özel kültür yolu, Bornova Nif Dağı’ında başlayıp bütün bir havzayı, dağ köyleriyle bağlayarak; Selçuk, Meryem Ana Kilisesi’nde son buluyor. 28 köyü birbirine bağlayan bu 500 kilometrelik rota başta kadınlar olmak üzere tüm köylülerimiz ve gençlerimiz için ek gelir kaynakları yaratacak. Tasarlanan köy kapılarıyla, rota üzerindeki her köy bir ziyaret noktası haline gelecek. Üreticilerimize verdiğimiz ahşap tezgahlar sayesinde yerel ürünler yürüyüşçülerle buluşacak. Uluslararası kültür rotalarına birebir uyumlu işaretleme sistemiyle, metre metre yürünerek açılan bu yol, ilerleyen süreçte aynı zamanda mobil aplikasyonlar üzerinden izlenebilecek. Rotayı kullanacak gezginlerin konaklamasına dönük köylerimizde ev pansiyonculuğu eğitimleri gerçekleştirerek Efeler Yolu’nu daha da geliştireceğiz. Kısacası elimizde dört başı mamur bir kırsal kalkınma projesi var. Bu projemizle kırsal turizmi güçlendirerek bölgedeki ekonomiyi çeşitlendiriyoruz. Kent merkezinde ve kıyılarda oluşan turizm hareketliliğini 30 ilçeye yayma hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz. İnanıyorum ki, İzmir’in Efeler Yolu, her geçen yıl artan sayıda yerli ve yabancı turistle buluşacak ve Ege Bölgesi’nden başlayarak tüm Türkiye’deki kentlere örnek olacak" demişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri