Aile, akraba ve dostlarla birlikte yenen zengin kahvaltı sofraları, bayram ziyaretleri, ikramlar, akşam yemekleri….
Kalorili besinlere ve yağlı etlere eşlik edebilecek sağlık problemleri…
Kaliteli protein değerine sahip besinlerden birisi kırmızı ettir. Kırmızı etin içerisinde doymuş yağ, çeşitli vitamin( B12, B, A ) ve mineraller( demir, çinko, fosfor, magnezyum) bulunmaktadır. Hormonların çalışma düzenini sağlayarak bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine destek olur.
Kurban bayramında maksimum SINIR 150 gram !
Bir bireyin gün içerisinde tüketmesi gereken toplam protein miktarı kişinin ağırlığına, sağlık durumuna ve yaptığı spora göre değişiklik gösterebilmektedir. Günlük beslenme programında yetişkin bir bireyin kırmızı et gereksinimi minimum 100 gram maksimum 150 gram olmalıdır. Bu miktar minimum 3 adet ev köftesi ile maksimum 15 adet kuşbaşı et değişimine denk gelmektedir.
Unutmamak gerekir ki! Hayvansal kaynaklı proteinlerin kolesterol ve doymuş yağ içerikleri yüksek olduğu için porsiyon miktarına dikkat edilmesi gerekir.
Bayramın geleneği KAVURMA!
Kurban bayramlarının geleneği haline gelen kavurmayı, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir. İçerisine ekstradan kuyruk yağı eklenmemelidir. Çünkü etin içerisinde bulunan yağ, yemeğin lezzeti için yeterli olacaktır.
PİŞİRME ÖNEMLİ!!!
Kırmızı etin yağda kavurma yapılması veya kızartılması besin öğesi kayıplarının oluşmasına, ayrıca fazla miktarda yağ tüketilmesine ve gelecekte sağlık sorunlarıyla karşılaşmanıza neden olabilir.
Kalp hastalığı ve yüksek tansiyonu olanlar kırmızı eti nasıl tüketmelidir?
⦁ Etin pişirilme yöntemi önemlidir. Pişirme yöntemi olarak ızgara, haşlama, buğulama ve fırın tercih edebilirsiniz.
⦁ Yağsız veya az yağlı et tercih edilmelidir. Çünkü kırmızı etin içerisinde doymuş yağın yanı sıra yüksek oranda kolesterol içeriği vardır.
⦁ Gün içerisinde abartıya kaçmadan istenilen ölçüde tüketilmelidir.
Bayram sofrasında ve İkramlar nasıl olmalı?
Az ET çok SEBZE!!!
Etin yanında makarna ve pilav yerine haşlanmış sebze, çiğ sebze veya zy. sebze yemeği tüketmelisiniz. Hem düşük kalorili hem de hafif ve sağlıklı menü oluşturabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzelerde yüksek miktardaki C vitamini, ette bulunan demirin emilimini kolaylaştırır.
İkramda ÇİKOLATA yerine KURU MEYVELER
Her bayram eş, dost ve akraba ziyaretinde ikram edilen şerbetli tatlılar, çikolatalar ve enerjisi yüksek içecekler yerine vitamin, mineralden zengin ve posa içeriği yüksek kuru meyveler, çiğ fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemiş ikramlar olmalıdır.
ESRA ARAN BESLENME VE DANIŞMANLIK MERKEZİ // AĞUSTOS SONU // 2017
TEL : 0232 290 0 298