Kurban etinin kesildikten hemen sonra tüketilmesi insan sağlığı açısından sorunlara yol açar. Kurban Bayramı yaklaşırken herkesin kafasında sağlıklı et tüketimi nasıl olmalı soruları var.
Kesimden hemen sonra dinlendirilmeden buzdolabına konan etler bakteri üretimine yol açar. Uzmanların görüşüne göre kurban kesiminden sonra maksimum 5 saat serin bir yerde sıcaklığının geçmesi beklenir.
Kurban eti saklama koşulları nelerdir?
- Kurbanlık kesildikten hemen sonra serin bir yerde temiz kaplar içinde maksimum 5 saat muhafaza edin. Daha sonra parçalama işlemi gerçekleştirin.
-Eti parçalara ayırmadan önce ellerinizin temizliğinden emin olun. Etleri keseceğiniz tahtayı, bıçağı ve etleri koyacağınız kapları 1 gece önceden kaynar suda yıkayın.
-Sakatatları ve etleri mutlaka ayrı kaplara koyun.
-Etler buzdolabında maksimum 5 gün saklanabilir. Süre uzadıkça etin rengi koyulaşmaya başlar. Renginin koyulaşması tek başına etin bozulduğu anlamına gelmez. Bunun yanında ette koku ve doku değişiklikleri etin bozulmaya başladığını gösterir.
-Dondurulan kurban etini daha hızlı çözülmesi için sıcak suya koymayın. Bu ette oluşacak bakteri hızını ve miktarını arttırır.
-Dondurulan et çözüldükten sonra tekrar tekrar dondurmayın. Mümkünse çözülen eti aynı gün tüketin. Bunun için hazırladığınız paketlerin küçük porsiyonlarda olmasına özen gösterin bu tüketim açısından size kolaylık sağlar.