İnsanlık ile birlikte var olan, tarihte uğruna savaşlar yapılan, tarih boyunca tüm zenginliklerinden faydalanan medeniyetler bu lezzete; doğuda var olan ve batıya uzanan ‘’Baharat Yolu’’ ile ulaşmışlardır. Sofralarımızdan eksik olmayan, kendisi küçük ama yemeklerimizde büyük lezzet artışlarına neden olan Baharatın tarihi de çok eskidir. Baharat yemeğe eklediğiniz herhangi bir şeydir. Bu tuz, biber, otlar, diğer baharatlar veya limon suyu olabilir. Neredeyse her yemeğe çok yakışan baharatların kullanımında en yaygın yapılan 5 hata ile yazıma devam edeceğim ki, aromatik mutfağınızın önünde hiçbir şey duramasın!
Hayatta bir çok yol vardır, bu yollardan bazıları doğru bazılarıda yanlıştır. Baharat kullanımı yolunda yapılan hatalar neler?
1. Baharatların muhafazası:
Baharatlarınızı; lezzet kaybını önlemek için karanlık, serin, hava almayan ve kuru bir yerde saklayın 25 dereceden fazla oda sıcaklığı bile zerdeçal ve kimyona zarar verebilir ve ince öğütülmüş baharatların topaklanmasına neden olabilir. Cam kavanozlar yerine güneş ışığından koruyan seramik kavanozlar tercih edilmelidir. Evinizdeki serin ve kuru yer baharat saklamak için en uygun yerdir. Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır.
2. Eski baharatların kullanımı:
Baharatın tadı, verdiği lezzeti kokusu kalitesine görede değişmektedir. Uzun süredir ortalıkta duran eski baharatları kullanırsanız bu da verdiği aromayı olumsuz etkiler. Düşük kaliteli baharatların kullanılması da yemeğin aromasını bozabilir. Tabii ki, eski baharatlar da kullanılabilir ve atılmaya gerek yoktur! Aromanın, eski ve kalitesi düşük baharatlarda düşük olduğunun ve kaybolduğunun farkında olunmalıdır.
3. Tuza dikkat edin:
Tuz en popüler baharatlardan biridir ve sıklıkla kullanılır . Alman Beslenme Derneği (DGE) yetişkinler için günde en fazla 6 gram, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günde sadece 5 gram tuz tavsiye ediyor - bu değer çocuklar için daha da düşük ve dört ila altı yaşındakiler için günde yaklaşık 3 gram olmalıdır.
Tuz zamanla yoğunluk kazanır ve lezzetini kaybetmez. Bu nedenle, tencereye veya tavaya nispeten erken koymalısınız. Tat, pişirme işlemi sırasında yoğunlaşır ve buna göre daha az tuz eklemek; yemeğin tuz içeriğini düşük tutmanın iyi bir yolu!
4. Taze ve kuru baharatlar
Taze otlar(kekik, nane, fesleğen...vb) sadece pişirme sonunda kullanılırken tarhun, kekik, nane defne yaprağı gibi kuru otlar ise tencere veya tavaya yemeğin başında eklenebilir.
Bu durumlarda, tat, tabiri caizse, hala "kilitlidir", bu nedenle, pişirme tadın anahtarıdır ve lezzet pişirme sırasında serbest bırakılır . Baharatların öğütme işleminde , aromaları da serbest kalır - artık bir kabuk veya dış duvar tarafından çevrelenmezler. Bu, daha az yoğun oldukları ve aromalarını daha çabuk kaybetmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle, toz halindeki baharatlar sadece hazırlığın sonlarına doğru tabağa eklenmelidir. Öğütülmüş biber de bu kategoriye girer. Tuzdan farklı olarak acı bir tat vermemek için pişirme işleminin sonunda eklenmelidir.
Kuru baharatlar için ne kadar erken o kadar iyi. Aromaları çok yavaş gelişir ve tatları pişirme sırasında giderek daha yoğun hale gelir.
Bu nedenle, şu altın baharat kuralını hatırlayın: "Kuru baharatların tam aromasını geliştirmek için genellikle biraz zamana ihtiyacı vardır. Bu nedenle, doğru şekilde baharatlarken, yiyecekleri önce biraz baharatlamanız, karıştırmanız, biraz beklemeniz ve sonunda tadına bakmanız tavsiye edilir .
Taze baharatlar için durum farklıdır. Hem rengini hemde aromasını korumak için yemek pişiminden sonra eklenmelidir.
5. Isıya dikkat!
Yemekleriniziı uygun şekilde baharatlamak istiyorsanız, tencere ve tavadaki ısıya dikkat etmek çok önemlidir. Çünkü kırmızı biber tozu, biber ve sarımsak gibi baharatlar çok çabuk yanar ve yüksek sıcaklıklarda acı hale gelir. Bu nedenle keskin bir şekilde kurutulmamalıdırlar.
Kakule, köri tozu ve zerdeçal ise farklıdır: Sıcağı severler ve tam aromalarını geliştirmek için ateşe ihtiyaçları vardır.
Hayatta hep bir yolu seçeriz...Seçtiğiniz yollar size lezzet bereket sağlık keyif ve şans getirsin. Işıltınızla var olun...Sevgilerimle
Senem Köse Bektaş
Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi
İnstagram @holistikmuhendis
Twitter @senemkose14