İtalyan yemek sanatını dünyaya tanıtmak amacıyla başlatılan İtalyan Mutfağı Haftası, 16-22 Kasım tarihleri arasında “Akdeniz Tipi Beslenme ve Köklerimizden Tarifler: Sağlık ve Gelenek” temasıyla gerçekleşecek. İzmir İtalya Konsolosu Daniele Bianchi, İtalyan Mutfağı Haftası’nın yalnızca İtalyan lezzetlerini değil, Akdeniz tipi beslenmenin faydalarını da tanıttığını belirtti. Bianchi, “Akdeniz diyetinin temelini oluşturan sade tarifler ve doğal malzemeler hem sağlığı hem de kültürel mirası yansıtan bir yaşam tarzıdır. Bu hafta boyunca İtalyan mutfağının sağlığa olan katkılarını ve köklü geleneklerimizi İzmir’de paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
“GASTRONOMİ KÜLTÜREL KÖPRÜ KURUYOR”
İzmir İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Pietro Alba ise İtalyan Mutfağı Haftası’nın iki ülke arasındaki kültürel bağları güçlendirdiğini vurguladı. Alba, “İtalyan mutfağı, yalnızca damak zevkine hitap etmekle kalmıyor, aynı zamanda kültürel ve ticari bağları da kuvvetlendiriyor. Bu etkinlik sayesinde İzmir’de İtalyan mutfağının zenginliğini tanıtırken, iki kültür arasındaki bağları daha da güçlendirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.
“İTALYAN MUTFAĞI KÖKLERİNDEN GÜÇ ALIYOR”
İtalyan Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı Giuliano Gloghini da İtalyan mutfağının köklü geçmişine dikkat çekerek, “İtalyan Mutfağı Haftası ile İtalya’nın gastronomi mirasını yaşatmayı ve tanıtmayı hedefliyoruz. Akdeniz’in sağlık dolu malzemeleri ve yüzyıllardır süregelen tarifler bu mutfağın ruhunu oluşturuyor” dedi.
CASA ITALİA’DA LEZZET DOLU PROGRAM
İzmir’deki etkinlikler16 Kasım’da Casa Italia’da ünlü piyanist Marco Morrone’un açılış konseriyle başlayacak. 19 Kasım’da Ingrid Braggiotti’nin Levanten Tarifleri kitabı üzerine söyleşi gerçekleşecek. 20 Kasım’da gazeteci-yazar Nedim Atilla, İtalyan mutfağının Akdeniz diyetindeki yeri üzerine görüşlerini paylaşacak. İzmir İtalya Konsolosluğu ve Aydın Sanayi Odası iş birliğinde İtalyan şef Carlo Alberto d'Audino da bir çok etkinliğe konuk olacak.
20 Kasım’da Swissotel'in Scappi restoranında şef Carlo Alberto d'Audino ve Antonio Dimitri “dört el” konsepti akşam yemeğini lezzet severler ile buluşturacak. Scappi restoran, tüm hafta boyunca İtalyan mutfağına özel bir menü sunacak. 21 Kasım’da şef Carlo Alberto d’Audino, İzmir Ekonomi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde genç şef adaylarıyla buluşacak. 22 Kasım’da Casa Italia’da tarım ve gıda yazarı Bilge Keykubat, sürdürülebilir tarım ve Akdeniz beslenme alışkanlıkları hakkında konuşacak.
LA MAHZEN’DE UNUTULMAZ AKŞAM
Haftanın en özel etkinliklerinden biri, 23 Kasım akşamı İzmir’in prestijli restoranlarından La Mahzen’de gerçekleşecek gala yemeği olacak. İtalyan Şefin katılımıyla İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası'nın, üyelerine yönelik düzenleyeceği gecede, İtalyan mutfağının özgün lezzetlerini geleneksel tarifler eşliğinde sunulacak.
COMİTES KAHVALTISI
Hafta boyunca sürecek etkinlikler Comites’in organize ettiği kahvaltı ile sona erecek. Marilen Atelier Pâtisserie’de düzenlenecek özel kahvaltı etkinliği, İtalyan kahvaltı kültürünü İzmirlilere sunmayı amaçlıyor.