Geleneksel Lider Çiftçi Günü’nde tütün üreticileri, Philsa’da, İzmir Tarım İl Müdürü Mustafa Özen, Celal Bayar Üniversitesi Tütün Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Rana Kibar, Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Umur, Philip Morris/Sabancı üst düzey yöneticileri, AllianceOne, Socotab ve Özege Tütün yöneticileri ile bir araya geldi, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü kapsamında önemli mesajlar verildi.
“Dünya kadın çiftçi günü bu sene ilk defa Philsa’da dijital olarak kutlandı”
Lider Çiftçi Günü etkinliği bu sene ilk defa dijital olarak gerçekleşti. Her sene tütün çiftçilerinin ve sektörün önde gelen paydaşlarının katılımıyla tütün tarımına ilişkin önemli bilgilerin paylaşıldığı etkinlikte bu sene, tütün tarımındaki iyi ve sürdürülebilir uygulamalarla birlikte son gelişmeler de ele alındı.
Sanal fabrika turu ile Philip Morris International (PMI)’ın dünyadaki en büyük ve en iyi fabrikalarından birini inceleme fırsatı bulan tütün çiftçileri aynı zamanda tütün tarımındaki son gelişmeleri ve yenilikleri de Agronomi uzmanlarından dinleyerek bilgi sahibi oldular.
Açılış konuşmalarında tütün çiftçilerinin her zaman yanında olduklarını belirten Philip Morris/Sabancı Kurumsal İlişkiler Direktörü Zeynep Güney Altıntaş, sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekti: “Tütün tarımının sürdürülebilirliği, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaşması ile verimliliğin arttırılması öncelikli odak alanlarımızdan. Ülkemizin önemli değerlerinden biri haline gelmiş oryantal tütün tarımının daha sürdürülebilir koşullarda devam etmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Çiftçilerimiz ile birlikte, hem bölgemizin hem ülkemizin kalkınmasında vergi gelirlerinden ihracata birçok alanda değer yaratan, on binlerce kişinin istihdam edildiği sektörümüzün kıymetli temsilcileri ile, bir arada olmaktan ve hep birlikte 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününü kutlama fırsatımız olduğu için çok mutluyuz.”
“Oryantal tütünü dünyaya tanıtan çiftçilerimizdir”
Programın açılış konuşmalarında, bölgemizin tarım faaliyetlerinde tütünün önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden İzmir Tarım İl Müdürü Mustafa Özen konuşmasının devamında: “uluslararası arenada Türk tütünü marka değeri olan bir üründür. Dünya oryantal tütün pazarının %32’si ülkemize ait olup, bununla dünya lideri konumdadır. Ege Bölgemizin ve özellikle de İzmir ilimizin bunda katkısı oldukça büyüktür çünkü tütünün üretiminde, işlenmesinde ve ihracatında önemli bir merkezdir. Ülke genelindeki yıllık 82 bin tonluk tütün üretiminin 42 bin tonu Ege bölgesine ait olup, 32 bin kadar çiftçimiz bu bölgede emek vermektedir” dedi.
“Dünyadaki tek tütün eksperliği okulu ülkemizde bulunmaktadır”
Programın açılış konuşmalarında, tohumdan ürüne kadar tütünün her alanında yoğun emek sarf eden tütün eksperlerini yetiştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Celal Bayar Üniversitesi Tütün Eksperliği Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Rana Kibar konuşmasının devamında şöyle dedi: “dünyadaki tek tütün eksperliği yüksek okulu ülkemizde bulunmaktadır. Okulun son döneminde, Philsa başta olmak üzere bir çok sanayi kuruluşunda staj programına da katılan öğrencilerimiz her türlü yetkinliğe ve donanıma sahip birer uzman yetenek olarak mezun olmaktadır. Eminim ki çiftçilerimiz de evlatlarını tütün mühendisi kimliğiyle görmekten büyük bir memnuniyet duyacaklardır, bu kapsamda, bir sonraki aşamada fakülte kimliğine kavuşturmayı planladığımız okulumuzda çiftçilerimizin evlatlarını da görmek istiyoruz.”
“Tütün ve mamul ihracatında ülkemiz önemli bir rol oynuyorsa, bunun baş rolünde kadın çiftçilerimiz vardır”
Programın açılış konuşmalarında söz alan Ege Tütün İhracatçıları Birlik Başkanı Ömer Celal Umur da yaptığı konuşmasında: “bugün yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracat payı ile tütün ve tütün mamulleri ihracatı, ülke ihracatında önemli bir rol oynuyorsa, bunun baş rolünde sayısı ülke genelinde 50 binleri bulan tütün çiftçilerimiz ve özellikle de kadın çiftçilerimiz yer almaktadır” dedi.