MEDİNE BAYKAŞ / MEDYA EGE - Moda ve hazır giyim sektörünün tedarikçilerinin buluştuğu fuarda Teksmer'i ziyaret ederek yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgi aldık.
TEKSMER Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ortaklığında, İzmir Kalkınma Ajansı’nın güdümlü projesi olarak hayata geçirilmiştir. Projenin tamamlanması ile TEKSMER, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki Tekstil ve Konfeksiyon Birliklerinin ortaklığında TEKSMER Eğitim Danışmanlık Araştırma ve Laboratuvar Hizmetleri A.Ş. adı altında tüzel kişiliğine kavuşmuştur. TEKSMER aynı zamanda, Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde bulunan sanayi, kamu kuruluşları, üniversiteler ve diğer araştırma altyapılarının aynı ortamda Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları yürüttükleri, aralarında bilgi ve teknoloji transferi gerçekleştirdikleri, akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği bir ekosistem olan DEPARK-Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde bir Teknopark Firması olarak da projeler yürütmektedir.
Geleneksel tekstilden katma değerli tekstile geçmenin avantajları hakkında Dr. Devrim Göktaş Başer -Tekstil Müh.-Koordinatör ve Simla Şahin-Proje Uzmanı ile fuar alanında görüşme yaptık.
Neden Teknik Tekstil alanında çalışma yaptıklarını uzmanlarımız şöyle aktardı.
TEKSMER’in ana hedefi, tekstil sektörünün teknik tekstiller alanında rekabet gücünü arttırmak, sanayinin ihtiyaç ve beklentilerine cevap verecek nitelikte üniversite-sanayi iş birliği ile araştırma projelerinin geliştirilmesini sağlamak, bunun için gerekli olan laboratuvar alt yapısı ve nitelikli insan kaynağını oluşturarak bilgi ve know-how üretmektir. Merkezin en önemli özelliği, ülkemizde tek olan laboratuvar tipi Bikomponent lif çekim makinasına sahip olmasıdır. Ar-Ge ve Ürün Geliştirme faaliyetleri kapsamında Bikomponent lif üretimi ile teknik özelliklere sahip fonksiyonel lif geliştirme çalışmaları yaparak tekstilin ana hammaddesi elyaf üzerine Ar-Ge çalışmaları yürüterek sektördeki katma değeri arttıracak ticarileşebilir teknik tekstil ürünlerini geliştirmek ve ulusal ve uluslararası kaynaklardan faydalanarak Ar-Ge projeleri yürütmektedir.
Tamamlanmış Projelerden 2 Örneklemeyi aktarmak isteriz;
Termoplastik Masterbatch Atıklarının Kullanılması ile Yüksek Katma Değerli Bikomponent Liflerin Geliştirilmesi
BUDİN Kimyevi Maddeler Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi ve Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi (TEKSMER) iş birliğinde, Budin Firması’nın masterbatch (polimer karışımı) üretim sonu atıkları kullanılarak fonksiyonel özellikli (UV dirençli ve yüksek mukavemetli) bikomponent lifler geliştirilmiştir. Böylece firmanın “sıfır atık” yönetimi ile sürdürülebilir şekilde üretimi gerçekleştirmesi ve atıklardan katma değeri yüksek tekstil ürünlerinin elde edilmesi sağlanmıştır. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından desteklenen proje başarılı bir şekilde tamamlanmıştır.
Hassas Ciltlerin Tıbbi Tedavisine Destek Sağlayacak Sağlık Tekstillerinin Geliştirilmesi
Bu projenin amacı, transdermal tedavilere rahatlatma, yatıştırma amaçlı destek olmaya yönelik, katkı maddeleri içeren polimer matrikslerden elde edilen bikomponent liflerden örme yöntemi ile bir teknik tekstil ürünü olarak tişört geliştirilmesi ve tasarlanmasıdır. Tübitak tarafından desteklenen proje başarılı bir şekilde tamamlanmıştır.
Ülkemizde tekstil sektörünün teknik tekstil alanında iyileşmesini, Dünyada üretilen yüksek katma değerli ürünler gibi farklı fonksiyonel özelliklere sahip tekstiller geliştirmesini destekleyen Teksmer’e yapmış olduğu çalışmalardan ve vermiş olduğu bilgilerden dolayı teşekkür ediyoruz.