Lisanslı Depoculukta büyük bir adım daha!

İZLADAŞ ile Türkiye’nin ilk özel pamuk lisanslı deposu olacak Çalık Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş arasında pamuk ürününde yetkili sınıflandırıcı hizmeti verilmesi konularında işbirliği protokolü imzalandı.

İş birliği imza törenine, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Uçak, Çalık Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Onur Yüksel, Mali İşler Koordinatörü Orçun Murat Bayazıt, Ticaret Direktörü Abdurrahim Yada ve beraberindeki heyet katıldı.

Protokol kapsamında İZLADAŞ; Şanlıurfa’da açacağı dördüncü şubesi ile Çalık Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş’ye teslim edilecek pamukların Bakanlık tarafından belirlenen kalite kriterleri çerçevesinde kalite tasnifini yapacak.

Protokol töreninde konuşan İTB Yönetim Kurulu Işınsu Kestelli, sektörün iki büyük kurumunu ortak bir projede buluşturmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Kestelli, “İzmir Ticaret Borsası’nın yüzde 100 sermayesi ile kurulan ve 2014 yılı sonunda faaliyete geçerek, pamuk alanında ilk ve tek yetkili sınıflandırıcı olan İZLADAŞ; İzmir, Selçuk ve Şanlıurfa’da olmak üzere halen üç farklı lokasyonda lisanslı depolara yetkili sınıflandırıcı hizmeti vermektedir. Pamuk ülkemiz için stratejik öneme sahip bir üründür. Üreticinin emeğinin karşılığını alabileceği, ürünün en sağlıklı koşullarda saklanarak değerinde pazarlanabileceği bu sistemi Çalık Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş ile birlikte de hayata geçirecek olmaktan dolayı son derece mutluyuz. Protokolün sektör adına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

İzladaş ile uzun süreli bir işbirliğinin tüm sektöre faydalı olacağını vurgulayan Çalık Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş Yönetim kurulu üyesi Onur Yüksel “Türkiye’mizin, Şanlıurfa’mızın pamuğunun marka değerini yükseltmek ve dünya pazarında herkesin beğendiği, talep ettiği bir ürüne çevirmek adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda, Urfa’ya yaklaşık 100 milyon TL’lik yatırım yaptık. 1930’lu yıllardan beri Çalık Grubu olarak tekstil sektöründe istihdam yaratıyoruz ve ülkemiz için bu sektörün ne derece önemli olduğunu, ne derece dış ticaret açığını kapatan bir sektör olduğunu biliyoruz. Pamuk alanında ilk özel sektör yatırımı olan lisanslı depomuzun, hem çiftçilerimize hem mudilere hem de bu ekosistem içerisinde yer alan tüm kişilere ve kurumlara katma değer yaratmasını hedefliyoruz. İzladaş ile uzun süreli bir işbirliği sağladık ve bunun tüm sektöre fayda getirmesini temenni ediyoruz. Sonuç olarak, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Lisanslı depoculuk ve laboratuvar faaliyetleri nasıl işliyor?

Depolamaya uygun nitelikteki hububat, baklagiller, yağlı tohumlar, pamuk, fındık, zeytin, zeytinyağı ve kuru kayısı gibi standardize edilebilen temel ve işlenmiş tarım ürünlerinin standartları belirlenerek emniyetli ve sağlıklı koşullarda lisanslı depo işletmelerine ait depolarda depolanmasını ve bu ürünlerin ticaretinin yine bu işletmeler tarafından düzenlenen ürün senetleri vasıtasıyla yapılmasını amaçlayan 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu 17/02/2005 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Diğer yandan, depolamaya uygun nitelikteki ürünlerin gerek fiziki ve gerekse bu ürünleri temsil eden ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin yürütülmesini düzenleyen 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 53 üncü maddesi ise 1/6/2004 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştu.

Ülkemizde bu tarihten günümüze Ticaret Bakanlığı tarafından; hububat, kuru kayısı, fındık, pamuk, antepfıstığı, zeytin ve zeytinyağı ürünlerine, ürün depolama konusunda 128 adet lisanslı depo işletmesi ve lisanslı depoya konulan ürünlerin kalite kriterlerini tespit etmek üzere de 21 yetkili sınıflandırıcıya faaliyet izni ve yetki belgesi verildi

Pamuk Lisanslı depoculuk sisteminde ilk ve tek yetkili sınıflandırıcı olan İZLADAŞ kuruluşundan itibaren kısa bir sürede pamuk alanında güvenilir bir analiz laboratuvarı kimliğine kavuştu ve Türkiye çapında bir marka oldu. Uluslararası alanda da birçok başarıya imza atan İZLADAŞ en son 2020 yılında katılmış olduğu 31 ülkeden 49 laboratuvar ve 87 cihazın yer aldığı pamuk lif analiz laboratuvarları arasında yapılan karşılaştırma testlerinde, 100 tam puan alarak İZLADAŞ Selçuk Şubesi Laboratuvarı 0,17 değerlendirme skoru ile Dünyada 1. sırada yer aldı.

İZLADAŞ, İzmir Merkez Laboratuvarı, Selçuk Pamuk Lif Analiz Laboratuvarı ve Şanlıurfa Pamuk Lif Analiz Laboratuvarı aracılığıyla başta İzmir Ticaret Borsası ve Şanlıurfa Ticaret Borsası üyeleri olmak üzere; ELİDAŞ, PAMLİDAŞ ve ülke genelinde faaliyet gösteren borsalar, üniversiteler, araştırma kurumları, tekstil ve çırçır fabrikaları, özel tohum firmaları gibi pek çok kurum ve kuruluşa hizmet veriyor. Ticaret Bakanlığı denetiminde çalışmalarını yürüten laboratuvarlarında halen ELİDAŞ ve PAMLİDAŞ pamuk lisanslı deposuna ürün teslim etmek isteyen mudilerin tek balya analizleri gerçekleştiriliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri