"Litvanya ile ortak hedef katma değerli ürün"

Avrupa’nın kesişme noktasındaki Litvanya’dan İzmirli sanayicilere yatırım ve ticarette işbirliği teklifi geldi. Katma değeri yüksek ürünlerle ilk aşamada ülkeler arasındaki dış ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılması hedefi konuldu.

Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Audrius Bruzga ve İzmir Fahri Konsolosu Mustafa Ahmet Özsoy, beraberindeki heyetle Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaret etti. EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu’nun ev sahipliği yaptığı ziyaret kapsamında ayrıca İzmirli sanayicilerin katılımıyla “Kuzey Baltık Bölgesi ve Avrupa’daki potansiyel iş ortağınız Litvanya” konulu bilgilendirme semineri de gerçekleştirildi.

Gökçüoğlu: Birlikte katma değerli ürüne odaklanırsak hedefe çabuk ulaşırız


EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gökçüoğlu, Türkiye’nin Litvanya ile 1930 yılında dostluk anlaşması imzaladığını hatırlatırken, ziyaretten duyduğu mutluluğu dile getirdi. İbrahim Gökçüoğlu, “Avrupa ve Ortadoğu’nun parlayan ülkesi ve Avrasya’nın üretim üssü hedefi olan Türkiye ile Avrupa’nın gelişen ülkesi Litvanya’nın İzmir’de ortaklık içinde olması bizleri mutlu edecektir” dedi.


Türkiye’nin dış ticaretinde Avrupa ülkelerinin payının yüzde 48.6 olmasına rağmen Litvanya ile bu oranın yüzde 1 civarında kaldığını hatırlatan Gökçüoğlu, ticari anlamda iki ülkenin de geçmiş birlikteliğini ve potansiyelini yansıtmayan rakamların hızla olması gerektiği düzeye yükseltilmesini savundu. Karşılıklı ticaret ve doğrudan yatırımların artması gerektiğini söyleyen Gökçüoğlu, şu bilgileri verdi:


“Litvanya’nın ithal ürünleri arasında yer alan mineral yakıtlardan makinelere, motorlu kara taşıtlarından plastiğe kadar birçok sektörde özellikle İzmir olarak önemli bir potansiyele sahibiz.

 

İzmir; 8 bin 500 yıllık tarihiyle ticaret ve sanayi kenti olması, yabancı sermaye ve uluslararası iş kültürü, hammaddeye yakınlığı, jeo-stratejik ve lojistik önemi, ucuz ve nitelikli işgücü, gelişmiş üniversite ve sanayi işbirliği ortamı, örnek alınan organize sanayi ve serbest bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve yenilenebilir enerji potansiyeli ile her dönem ayrıcalıklı konumdadır. Yabancı markaların, hem yatırım avantajları hem de yaşam kalitesi açısından imalat sanayi yatırımlarında İzmir’i tercih etmesi tesadüf değildir. Türkiye’de 35 Litvanya sermayeli şirket faaliyet göstermesine rağmen İzmir’de yok. Litvanyalı dostlarımızın da yapacakları yatırımdan duyacakları memnuniyetin garantisini verebilirim. İzmir’in ayrıcalıklarını Litvanya’nın avantajlarıyla buluşturarak etkili bir partnerlik sağlayabiliriz.”


EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gökçüoğlu, gıdadan tekstile, makineden elektroniğe, inşaattan petrokimyaya kadar değişen yelpazede sektörel üretim zenginliğine sahip İzmir’in 1 milyar dolarlık dış ticaret hedefine kolaylıkla ulaşabileceğini ifade etti.


Bilim ve teknolojinin imkanlarını sanayi ile buluşturmak ve katma değeri yüksek ürünler ortaya koyabilmek adına EBSO olarak üniversitelerle işbirliğine ayrı bir önem verdiklerini vurgulayan Gökçüoğlu, “Bölgemizdeki üniversitelerle Üniversite ve Sanayi Koordinasyon Kurulu oluşturduk. Aynı zamanda teknoparkların yönetiminde EBSO olarak temsil ediliyoruz. Üniversitelerle birlikte çalışma ve yatırıma dönük ürünlerle çabuk yol alabiliriz” diye konuştu.

Litvanya size tamamen açık
 

İzmirli sanayicileri çatısı altında toplayan EBSO’ya konuk olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirten Litvanya Büyükelçisi Bruzga, kurumlar arasındaki işbirliği, ülkeler arasındaki ilişki ve ticareti geliştirmenin kendileri için büyük önem taşıdığını söyledi. Litvanya ve Türkiye arasında bugün toplam 600 milyon dolar civarındaki dış ticaret hacminin potansiyeli yansıtmadığını, her iki ülkenin dış ticaretine konu ürünlerin de hemen hemen birbiriyle aynı olduğunu belirten Audrius Bruzga, “Türkiye’nin köprü konumu gibi biz de Avrupa’nın kuzeyi, güneyi, doğusu ve batısının kesişme noktasındayız. AB’ye tam üyeyiz ve Türkiye’nin tam üyelik sürecini destekliyoruz.

 

Litvanya’nın Türkiye’de daha çok tanınmasını, iki ülke arasındaki ilişkileri ve işbirliğini konuşmanın yanında Litvanya ve İzmir аrаsındа оlаbilеcеk ticari fırsatları da dеğеrlеndirmеk istiyoruz. Ülkemizde ekonomi ve doğa açısından çok olumlu bir ortam, onur duyacağımız güzellikler var. Yeraltı zenginliğimiz yok ama iyi eğitimli insanlarımız var, geleceğe yatırım yapıyoruz. Yeni ve katma değeri yüksek ürünlerle Litvanya ile ticaretiniz artar. Litvanya size tamamen açık” dedi.

Vize sorun olmaz


Litvanya Büyükelçisi Bruzga’nın EBSO ziyaretinde vize konusu da önemli bir gündem başlığı oldu. EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gökçüoğlu, “Ticaretin artması için önce vize sorunu çözülmeli, engeller ortadan kalkmalı. TOBB üyesi 1.5 milyon işadamına vize kolaylığı gelebilir, pasaportla birlikte TOBB kimlik kartı gösterildiğinde vizesiz geçiş sağlanabilir” önerisinde bulundu. Büyükelçi Audrius Bruzga da işadamlarına vize konusunda her türlü kolaylığı sağladıklarını, çok girişli vizelerle sorun yaşanmayacağını anlattı. Büyükelçi Bruzga, “Vizesiz çözüm için çalışıyoruz” bilgisini de verdi.


Kendilerinin AB üyesi oldukları ve Türkiye’nin de Gümrük Birliği Anlaşması bulunması nedeniyle Serbest Ticaret Anlaşması imzalanamayacağını hatırlatan Audrius Bruzga, Gümrük Birliği güncellenmesinin de bir süreç olduğunu sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri