O kadar yıl okudum da ömrü hayatımda bir kez de cips yerseniz iyi gelir, abur cubur bu eksikliğinize iyi gelir diye bir öneri yapmayı gerektirecek hiç danışanım olmadı. Zaten öyle bir bilgi de yok. Öyle ise nedir bizi bu sağlıksız gıdalara yönlendiren? Neden reklamlarda bunalıma giren kız battaniyesini örtüp televizyonu açıp abur cubur yiyor? Mutlu mu ediyor bizi abur cuburlar, vücudumuz nasıl bir sinyal gönderiyor ki onlara ihtiyaç duyuyoruz? Yoksa beynimiz bu kadar üzüntü yetmez hadi kendini biraz da sen mi cezalandır diyor bize. Aslında beynimiz bağımlılıklardan uzak davrandığında bedenimizin ihtiyacını istemeye yönlendirir bizi. Demirimiz eksildiğinde canımız et ister örneğin ya da şekerimiz düştüğünde tatlıya saldırırız...
Gün içerisinde ya da gece, kol ve bacak bölgelerimizde uyuşma, karıncalanma, kramp hissediyorsak, kuvvetle muhtemel magnezyumumuz eksilmiştir. Bedenimiz bu eksikliği bize ağrılarla iletirken; aynı zamanda canımız her zamankinden daha fazla çekirdek, badem, bol yeşillikli salata istemeye başlar. İnsan mucizesinin devreye girişidir aslında bu. Hasta olmak kolay değildir bedenini dinleyene. Madem öyle magnezyumdan devam edelim bugünümüze...
MAGNEZYUM
· Mide bulantısı, kusma, anksiyete, depresyon
· Kronik yorgunluğunuzdan, halsizlik ve isteksizlikten yakınıyorsanız,
· Adet döneminiz şiddetli sancılarla geçiyorsa,
· Ansızın gelen ve giderek artan migren ağrılarınız varsa,
· Gün içinde enerjinizin düştüğünü hissediyorsanız,
· Tahamülsüz ve sinirli olmaya başladıysanız sebebini uzaklarda aramayın.
Magnezyum zannettiğimizde daha önemli bir mineraldir.
MAGNEZYUMSUZ OLMAZ!
Tıpkı B12, D vitamini, omega-3 eksiklikleri gibi magnezyum eksikliğinin de ne kadar önemli bir sorun olduğunun farkına varmalıyız.
Yeterli, dengeli ve çeşitli bir beslenme modeliniz varsa, özel sağlık sorunlarınız söz konusu değilse kolay kolay magnezyum eksikliği yaşamazsınız.
Çünkü pek çok besin bol miktarda magnezyum içerir. Ayrıca deniz suyu magnezyum açısından oldukça zengindir. Yılda birkaç kez denize girmek vücudunuzun magnezyum ihtiyacını büyük ölçüde karşılar.
MAGNEZYUM ZENGİN BESİNLER
· Ceviz, badem, fındık, fıstık
· Mercimek, kuru fasulye, bezelye, nohut
· Koyu yapraklı sebzeler (Pazı, marul, ıspanak)
· Nane, roka
· Pancar
· Hurma, incir, kayısı, avokado
· Ay ve kabak çekirdeği
· Fasulye, bezelye , börülce
Kısa bir dipnot geçmek gerekirse; ıspanak , pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerden magnezyumu en faydalı şekilde alabilmek için bu besinleri mümkün olduğunca çiğ tüketmeye veya buharda pişirmeye çalışın.
Listeyi daha da uzatırsak süt ürünlerinde (özellikle peynir), tavuk etinde, balıkta da bol miktarda magnezyum bulabilirsiniz. Ancak paketlenmiş ve rafine besinlerde magnezyum bulabilmemiz için adeta bir mikroskopa ihtiyacımız olabilir.
TAVSİYE EDİLEN GÜNLÜK MAGNEZYUM
Günlük magnezyum ihtiyacı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Gün içerisinde ağır bir işte çalışan bir kişi ile büyüme çağında olan bir çocuğun ihtiyaç duyduğu magnezyum miktarı aynı olmamaktadır. Kısacası yaş ve kilo faktörleri günlük magnezyum ihtiyacı için belirleyici olan etkenlerdir.
Kitabınızı alıp yağan yağmuru keyifle izleyeceğiniz sakin bir gün dilerim.