Tire Süt Kooperatifi; 2000 üreticinin birlikteliği sonucu elde ettiği başarılarla ismini Türkiye’ye duyurarak marka olmuş, Birleşmiş Milletler tarafından “Dünyanın En İyi Örnek Modeli” seçilmiş dev bir kuruluştur. Peki; 20 yılda ülke çapında sağlanan bu başarının sırrı neydi?
Kooperatif Başkanı Mahmut Eskiyörük, kurumun geçmişten bugüne çalışmalarını ve bundan sonraki sürecini anlattı.
Yarın yapılacak Genel Kurul’da tekrar aday olduğunuzu ilan ettiniz. 4 yıl önceki Genel Kurulda ise aday olmayacağınızı deklare etmiştiniz. Fikrinizi değiştiren ne oldu?
Tire Süt Kooperatifi’ne Başkan seçildiğim günden bu yana hayalim vardı. Hayalim, örnek bir davranış sergileyerek bayrağı genç kardeşlerimize devretmek. Bunu 2018 yılı Genel Kurulumuzda açıklamıştım.
Ancak pandemi ve sonrasında yaşanan ekonomik kriz ortamında, Kooperatifimizi riske atmamak için tekrar aday olmak zorunda kaldım.
Üretici, artan maliyetler karşısında çok zor günler yaşarken, “Bana ne” diyerek 2000 üyemizi ortada bırakamazdım. Ortaklarımız ile çalışanlarımızın emeğini ve rızkını tehlikeye atamazdım. Fırtınalı havada gemiyi terk edemezdim.
Tire Süt Kooperatifi 185 milyon öz varlığı ve yıllık 950 milyon cirosu olan Tire’nin önemli bir varlığıdır. Üreticinin en büyük dayanağı ve esnafımızın önemli ekonomik kaynağıdır.
Geçmişte yaşanan örneklerden ders almamız ve hep birlikte kooperatifimize sahip çıkmamız gerekiyor.
Geçmişi Hatırlayalım;
1970’te Tirelilerin kurduğu KUTSAN, şimdi yabancı şirketlerin elinde.
1971’de üreticilerin kurduğu ve 2009’da ihracat yapan Peşrefli Kooperatifi, şuan yok oldu.
1980’li yıllarda büyük umutlarla kurulan TUDAŞ şuan yok oldu.
İşte bu nedenle; bütün ortaklarımız ve çalışanlarımızla çocuğumuz gibi büyüttüğümüz Kooperatifimizi yaşatmak ve korumak için tekrar aday oldum.
Çiftçimiz şuan aşırı artan maliyetler karşısında üretemez duruma geldi. Sadece yem değil, mazot, gübre, tohum, elektrik gibi ana girdilerdeki büyük artış karşısında üreticinin daha fazla desteklenmeye ihtiyacı var.
Bugün, köylümüzün sütünü ülke genelinin en az 20 kuruş üzerinde alıyoruz, kaliteli yemin çuvalını en az 10-15 TL ucuza veriyoruz, mazota litrede 1 TL indirim yapıyoruz, marketlerimizde ortaklarımıza % 10 indirim uyguluyoruz, Ekip-biçme gibi makine hizmetlerini piyasanın çok altında maliyetine uyguluyoruz. Tüm hizmetlerimizi ürün bedeli karşılığında yapıyoruz.
Tire Süt Kooperatifi’nin varlığı piyasayı regüle ederek, bölgemizdeki tüm üreticileri koruyan bir güçtür. Üretimin ve üreticinin devamlılığı için köylümüzü yerinde yaşatan bir modeldir. İşte bu misyonumuzu sürdürmek ve Kooperatifimizi geleceğe taşımak için tekrar aday oldum.
Kooperatif’te görevi devraldığınızdan bu yana neler başardınız?
Tire Süt Kooperatifi göreve geldiğimde sadece süt toplayıp pazarlayan, sanayicinin süt tedarikçisiydi. Şimdi üreten-işleyen-pazarlayan gerçek bir kooperatif oldu.
2005 yılında 60 köyde ve çiftliklere soğutma tankı kurup soğuk zinciri oluşturarak kaliteyi iyileştirdik ve sütün Pazar değerini arttırdık.
Tire Organize Sanayide günde 100 ton süt ve günde 20 ton et işleyen fabrikalarımızı kurarak ürünlerimize katma değer yaratarak piyasaya sunduk.
Ülke çapında pazarlama ağı kurarak, tüketicinin tercih ettiği marka haline geldik.
Tire’nin adını Türkiye’ye duydurduk.
Yatırımlarımız sayesinde kazandıklarımız ile ortaklarımızı destekledik, lokmasını büyüttük. 2002 yılında aday olduğumda ortaklarıma “Ben size para vermeyeceğim, para kazandıracağım” demiştim. Şuanda da aynı anlayışımı sürdürüyorum.
Tire Süt Kooperatifi olarak ilkeleriniz nelerdir?
Ana ilkemiz üreticiyi korumaktır. Üreticilerin emeğine ve alın terine sahip çıkmaktır. Kaliteli ürünler ile tüketiciyi de korumaktır. Kaynakları doğru kullanarak büyümeyi devam ettirmektir.
Bugüne kadar olduğu gibi işimize siyaset bulaştırmadan, kimseye ayrımcılık yapmadan, oluşturduğumuz güven ortamını devam ettirmektir. Yine bugüne kadar olduğu gibi ATATÜRK’ün çizdiği yoldan hiç sapmadan Milli Mücadelemizi sürdürmektir.
Genel Kurula katılacak ortaklarınıza neler söylemeyi düşünüyorsunuz?
2000 ortağımızın katılacağı Genel Kurulumuzu, Tire’nin en büyük salonunda yapacak olmamıza rağmen alan yetersizliğinden dolayı sadece ortaklarımızla yapmak zorunda kalacağız. Katılarak bizimle birlikte olmak isteyen dostlarımızı davet edemediğimizden dolayı üzgünüm. Anlayışla karşılayacaklarına inanıyorum.
Ortaklarımızdan tek isteğim; kooperatifimize sahip çıkmalarıdır. Kooperatifin varlığından rahatsız olanlar var ise onların oyununa gelmeyip, birlik ve beraberliğimizi korumalıyız.
20 yıl boyunca cevabını veremeyeceğim hiçbir husus olmayıp, başım dik ve alnım açık olarak görev yaptım. Ortaklarımızın vereceği karara herkes saygı duyacak, yeni projelerle daha büyük hedeflere doğru birlik ve beraberlik içinde yolumuza devam edeceğiz.
Genel Kurulumuz hayırlı olsun.