Medya Ege- Tire Süt Kooperatifi'nin neredeyse baştan yaratan ve küçük üreticilerin kalkınması için çalışmalar yürüten Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, açıklamalarda bulundu.
Çiftçiliğin bir meslek haline gelmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Eskiyörük, "Benim tarım hikayemde yarattığım farkındalıkta, 'Ben size para vermeyeceğim, ben size para kazandıracağım' felsefesiydi. Onun için öncelikli olarak biz çiftçiliği meslek haline getirmemiz gerekiyor. Beni hepsi sevmez ortaklarımın ama hepsi bana güveniyor" dedi.
Çiftçilik yaptığı dönemlerde emeğinin karşılığını alamadığını belirten ve kooperatifleşmeyle emeğinin karşılığını alabileceğini düşündüğünü söyleyen Başkan Eskiyörük, "Çiftçi bir ailenin çocuğuyum. daha ilkokul döneminde ailem okumamı çok istiyordu. Bugün olduğu gibi 50 yıl öncede aynıydı. Yani 50 yıl öncede tarım ilkel usullerle yapıldığı için daha zordu. Bütün aileler çocuklarını okutup, çiftçilikten kurtulmasını istiyordu. Çünkü çiftçilik bugün olduğu gibi yine güvenceli bir meslek değildi. Ben de başarılı bir öğrenciydim. Sülalede tek üniversiteyi kazanan biri olarak okumaya Adana Çukurova Üniversitesi'ne gittim. Ne yazık ki 12 Eylül'ün gazabına uğrayarak, 3. sınıfta üniversiteyi bırakıp geri döndüm. Çiftçiliğe başladım. Çünkü çiftçiliği seviyordum. Hayvancılığı babamla beraber yapıyorduk. Fakat mutlu değildim. Çünkü emeğimin karşılığını alamadığımı fark ettim. Sömürüldüğümü fark ettim. Para kazanmam için kendi çabamla bunun mümkün olmayacağını ancak kooperatifleşmeyle kurtulabileceğimi emeğimin karşılığını alabileceğimi gördüm, inandım ve yola çıktım. Daha sonra süt üreticileri benim önüme çıktılar. Benim çocukluğumda bölge tarımında birinci sırada tütüncülük vardı daha sonra pamukçuluğa dönüştü. Pamukçulukta bitince. Çünkü İlkel yapıldığı için Türkiye dünyayla rekabet edemez duruma düştü. Dönüş başladı. Pamukçuluktan hayvancılığa yönelmeye başladılar. Ve benim aday olmamı istediler. Ben de o gün kü 30 yıllık başkan yaşça çok büyüğüm olduğu için karşısına aday olmayı saygısızlık olarak düşünerekten randevu alıp, kendisini ziyaret edip, teklifte bulundum. 'Süt üreticileri beni zorluyorlar, ben sizin karşınıza aday olmaya değil. Benim elimden tutun bu bayrağı Mahmut Eskiyörük'e devrediyorum diyin onursal başkan olarak başımızda kalın' teklifinde bulundum. Beni orada aşağıladı, küfür etti. Ben o zamanlar küçük bir üreticiydim. Ve o zamanlar kazananlar ve bölgede bu tür kuruluşları ağalar beyler yönetiyordu. Tabular yıktım. Orada herşeyi siyaset belirliyor. Siyaseti kapı dışarı bıraktım. Kimseye siyasi ayrımcılık yapmadım. Ve bundan dolayı bir cephe yarattım kendime. Bu yüzden olumlu bakmadılar benim teklifime. Ben de kapının önüne çıkıp adayım diyerekten yola çıktım" diye konuştu.
Türkiye'nin tarımsal kalkınmasında küçük üreticinin önemine dikkat çeken Başkan Eskiyörük, "Süt kooperatifi başkanlığına geldim 20 yıl önce. Orada ilk müdahalem sıra dışılığı ortadan kaldırmaktı. Daha çok küçük üreticileri kolladım. Çünkü onların daha çok ihtiyacı vardı kooperatifleşmeye, büyük üreticiler kendilerini koruyabilirdi. Asıl korunması gereken Türkiye'nin gerçeği olan yüzde 80'i küçük aile işletmelerinden oluşan tarımımızda onlar kooperatif olmadan yaşamlarını sürdüremezlerdi. Zaten bugün de Anadolu'yu dolaşıyorum. Köylümüze diyorum ki ya büyüyeceksiniz ya birleşeceksiniz ya da yok olacaksınız. Bugün artık kapitalizmin vahşileştiği bu süreçte küçük üreticilerin kooperatif olmadan yaşama şansları yok. Üretimi sürdürebilme şansları yok. Bu anlayışı da Süt kooperatifinde sürdürerek ortaklarıma, 'ben size para vermeyeceğim, ben size para kazandıracağım' felsefesiyle bu çerçevede sürdürdüm kooperatif olarak kazancımızı hep yatırıma dönüştürdüm. Jeneratör almakla başlayan bu yatırım, hala davam ediyor ve bugün Türkiye'nin en büyük kooperatifi olduk. Bir model yarattık. bu modelle yalnız Türkiye'nin değil, dünyanın dikkatini çektik. Birleşmiş Milletler bizi dünyanın en iyi kırsal kalkınma modeli seçti. Dünyaya önerdi. Afrika ve Türki Cumhuriyetlerindeki ülkelerin çoğunu kooperatife getirdiler. Beni davet ettiler. Bu modeli anlatmak için. Her geçen gün artık tıkanan bu gün ki dünyadaki tarımdaki sorunların çözümünde artık ben de elde ettiğimiz sonuçlarla özgüvenle Türk tarımının güvencesi olarak modelimizi sunduk" ifadelerini kullandı.