Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cengiz Ergün’ün talimatları doğrultusunda Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine yönelik il genelinde gerçekleştirdiği çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Yürütülen projelerle çiftçi ve hayvancılara önemli desteklerde bulunan Manisa Büyükşehir Belediyesi, hazırladığı yeni projelerle de çiftçiler ve arıcılar için önemli bir bütçe ayıracak. Ürün desenini çeşitlendirmek, kısıtlı olan tarım alanlarından maksimum düzeyde fayda sağlayabilmek, bölgedeki diğer üreticilere örnek teşkil etmek, meyve yetiştiriciliği, seracılık ve arıcılık yönünden tarımsal faaliyetlerin gelişmesini hedefleyen Manisa Büyükşehir Belediyesi, çiftçilere dağıtılacak olan sera malzemeleri ve fidan bedellerinin yüzde 75’ini hibe olarak verecek. Çalışmalar hakkında bilgiler veren Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Hayri Okkalı, Manisa’da yaşayan çiftçilerin örtü altı (sera) yetiştiriciliği, meyvecilik ve arıcılık konularında teşvik edileceğini söyledi. Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Hayri Okkalı, “Projelerle ilgili öncelikli olarak bölgenin ihtiyacının karşılanması, aile ve ülke ekonomisine katkı sağlanması, kırsal kesimden göçün önlenmesi, bilinçli üretimler sonucu yeni iş sahalarının oluşturulması ve işsizliği azaltılması amaçlanıyor” dedi.
Büyükşehir’den yüzde 75 hibe
İlçelerde Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nca yapılan saha çalışmaları neticesinde iklim, toprak, su kaynakları, pazarlama için kapasite oluşturulması gibi niteliklerle proje sahalarının belirlendiğini ifade eden Daire Başkanı Okkalı, “Meyve yetiştiriciliğinin geliştirilmesi projesiyle; ilçelerde belirlenen havzalarda ceviz, zeytin, badem, ayva, armut, sofralık üzüm gibi meyve türleri ile kapama bahçeler ve meyvecilik plantasyonları oluşturulacak. Belirlenen havzada en az 40 dönüm dikim yapılması için istekli çiftçi ailesi olması aranacak ve geniş alanlarda dağınık bahçeler şeklinde dikim yapılması amacı ile talep edilen fidan istekleri karşılanmayacaktır. Projeden faydalanmak isteyen her bir faydalanıcının en az 3 dekar, en fazla 5 dekar yeni tesis kapama meyve bahçesi kurması için gerekli fidan bedelinin yüzde 75’i Manisa Büyükşehir Belediyesince hibe olarak karşılanacaktır. Kabul edilen çiftçi başvuruları, değerlendirme çalışması neticesinde program yapılarak 2016 yılı güz dikim dönemi ile 2017 yılı ilkbahar ve güz dikim dönemlerinde talepleri karşılanacaktır” diye konuştu.
Yıl sonuna kadar sera montajları bitirilecek
Seracılığın geliştirilmesi projesinden de Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kula, Köprübaşı, Salihli, Sarıgöl, Selendi ve Turgutlu ilçelerinde belirlenen mahallelerde arazisi bulunan üreticilerin faydalanabileceğini belirten Okkalı, “Her bir sera ünitesi 500 metrekare alana sahip en az 5 metre tepe yüksekliğinde, yan havalandırmalı ve 36 ay ömürlü plastik örtülü olarak projelendirilecektir. Sera bedelinin yüzde 75’i Manisa Büyükşehir Belediyesi’nce hibe olarak karşılanacaktır. Yapılan başvurular, proje kriterleri doğrultusunda değerlendirilecek ve bu yılsonuna kadar seraların montajı bitirilerek üreticilerimize teslim edilecektir” dedi.
3 yılda 6 bin 500 ana arı dağıtılacak
Arı kolonilerinin (batı ege arıları ile) güçlendirilmesi ve bal veriminin artırılması projesi kapsamında 3 yılda 6 bin 500 adet ana arının arıcılara bedelsiz olarak dağıtılacağını dile getiren Okkalı, “Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile işbirliği yapılarak hayata geçirilen projede kapsamında il genelinde kayıtlı bulunan arı yetiştiricisi ailelere Enstitü uzman personeli tarafından uygulamalı eğitim verilecek. Eğitimin ardından ilk yıl Salihli ve Turgutlu ilçelerine bin 500 adet, ikinci yıl Yunusemre, Şehzadeler ve Demirci ilçelerine 2 bin 500 adet, üçüncü yıl Akhisar, Saruhanlı, Selendi, Soma, Sarıgöl, Gördes, Ahmetli, Alaşehir, Gölmarmara, Kula, Köprübaşı ve Kırkağaç ilçelerine de 2 bin 500 adet olmak üzere arı yetiştiricisi ailelerine ana arı dağıtımı planlanmaktadır” ifadelerini kullandı.